Veitsiluodon rata

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Veitsiluodon rata
Perustiedot
Reitti Pyy–Veitsiluoto
Avattu 1936
Lakkautettu • henkilöliikenne 13.5.1949
• tavaraliikenne 1960
Purettu 1960
Liikenne ennen lakkautusta
Liikennöitsijä(t) Valtionrautatiet
Tekniset tiedot
Pituus n. 6 km
Raiteiden lkm 1
Raideleveys 1 524 mm
Sähköistys ei
Sallittu nopeus
 • henkilöliikenteessä n. 50 km/h
 • tavaraliikenteessä n. 50 km/h
Liikenteenohjaus
Miehitetyt asemat Pyy, Veitsiluoto

Veitsiluodon rata oli Suomen rataverkkoon kuulunut sivurataosa Kemissä. Rataosa haarautui Oulu–Tornio-radalta Kemin aseman eteläpuolella Pyyn pysäkki, ja johti Hepolan ja Rytikarin kautta Veitsiluodon paperitehtaalle ja satamaan Veitsiluotoon. Rataosan pituus oli noin kuusi kilometriä, ja sen seisakkeet avattiin henkilöliikenteelle joulukuussa 1942.

Henkilöliikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sodasta johtuneen linja-autopulan vuoksi Kemin ja Veitsiluodon väliltä lakkautettiin useita bussivuoroja. Liikenneongelmien vuoksi järjestettiin 10. marraskuuta 1942 Veitsiluodon seurojen talolla kokous, joka pyysi henkilöjunaliikenteen aloittamista. Kemiin seuraavana päivänä saapunut Rautatiehallituksen pääjohtaja Jalmari Castren ei vielä luvannut junaliikennettä, mutta Veitsiluodon pöllikujan päähän rakennettiin jo lähtölaituri ja ennen joulua 1942 alkoivat junat liikennöidä päivittäin neljällä vuorolla. Junissa oli 2–3 vanhaa matkustajavaunua sekä konduktöörivaunu.[1]

Rataosalla oli henkilöliikennettä joulukuusta 1942 alkaen ja sillä oli seisakkeet Rytikarissa ja Hepolassa. Junat pysähtyivät lisäksi pääradalla sijainneilla Pyyn, Nällin, Ritikan, Kulman (Kulmankylä) ja Peurasaaren seisakkeilla. Arkisin vuoroja oli enimmillään 10, lisäksi yksi sunnuntaivuoro. Veitsiluodon paperitehtaan työläisten lapset saivat tehtaan tarjoamana matkaliput juniin koulunkäyntimatkoilleen Kemiin. Junien henkilöliikenne kuitenkin lakkautettiin jo 31. toukokuuta 1949 ja sitä korvasivat linja-autot 1. kesäkuuta 1949 alkaen.

Tavaraliikenne jatkui vuoteen 1960, jolloin rakennettiin Ajoksen kautta rautatieyhteys Veitsiluotoon ja vanha rata purettiin samana vuonna 1960. Sen siltojen jäänteitä ja ratalinjaa on edelleen havaittavissa.[1] Rautatie kulki Veitsiluodontien ja Eteläntien (E4) välissä ja ylitti Isoruonaojan siltaa pitkin. Radan purkamisen jälkeen Isoruonaojan ylitse rakennettiin puinen silta kevyttä liikennettä varten. Vanhaa ratalinjaa pitkin pystyi hieman oikaisemaan matkalla Kemin keskustaan vuosina 1960–2009. Ratalinjaa käyttivät muun muassa lenkkeilijät ja pyöräilijät. Pölkyt oli purettu, mutta ratapölkkyjen jälkiä oli paikoin nähtävissä ratalinjalla vielä 1990-luvulla. Moottoritien rakentamisen yhteydessä 2009–2010 Isoruonaojan ylitse rakennettiin uusi kevyen liikenteen silta moottoritien länsipuolelle, vaikka syksyllä 2010 liikenteelle avattu moottoritie katkaisi vanhan ratalinjan oikotien.

Onnettomuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Veitsiluodon henkilöliikenteessä sattui kolme onnettomuutta, ensimmäinen jo 1942, kun ennen liikenteen alkua tavarajunien vaunuissa matkusti ihmisiä. Ruonanojan mutkassa katettu tavaravaunu suistui kiskoilta, jolloin matkustajat hyppäsivät ulos. Eräs koulupoika jäi vaunun alle, mutta selvisi vahingoittumattomana. Junan miehistö kaivoi hänet lapioilla esiin ratapenkasta.

Toinen vakavampi onnettomuus sattui 18. marraskuuta 1943. Veitsiluodon Viesti uutisoi, että Veitsiluodosta Kemiin kello 13.30 lähtenyt juna suistui kiskoilta lähellä Ruonanojan siltaa. Junassa oli 12 pöllivaunua ja veturin edessä kolme matkustajavaunua sekä konduktöörivaunu, jotka suistuivat kiskoilta. Toistakymmentä matkustajaa loukkaantui, heistä kaksi vakavasti.

Kolmas onnettomuus sattui 1947. Helsingin Sanomat uutisoi 28. tammikuuta 1947, että Kemistä Veitsiluotoon matkalla ollut paikallisjuna törmäsi Oulun maantien vartioimattomassa tasoristeyksessä vastakkaiseen suuntaan matkalla olleeseen Miilumäki Oy:n bussiin, jolloin kuusi ihmistä kuoli ja kymmeniä loukkaantui.

Nykytilanne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisin liikenne Veitsiluotoon sekä Ajokseen hoidetaan Kemin rautatieasemalta haarautuvaa Ajoksen satamarataa pitkin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Liikennepaikkahaku (haku termeillä "Rataosa: Kemi-Veitsiluoto (vanha)") Vaunut.org. Resiina-lehti. Viitattu 10.2.2009.