Varósia

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Varosha)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Varósia
Βαρώσια
Varósian aavekaupunkia.
Varósian aavekaupunkia.
Kaupunki Famagusta, Kypros (Pohjois-Kypros)
Koordinaatit 35°06′21″N, 33°57′19″E
Väkiluku 226 ()

Varósia (kreik. Βαρώσια, turk. Maraş tai Kapalı Maraş, kansainvälisesti usein Varosha) on Famagustan eli kreikkalaisittain Ammóchostoksen kaupungin eteläosa Pohjois-Kyproksen alueella Kyproksen saarella. Ennen Kyproksen kriisiä se oli turisteille suunnattu alue. Vuoden 1974 jälkeen se on vähitellen muuttunut aavekaupungiksi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Murenevia hotelleja Varósiassa.

Famagusta oli suosituimpia matkailukohteita Kyproksella 1970-luvun alussa. Suosion kasvun myötä kaupunkiin rakennettiin monia uusia kerrostaloja ja hotelleja, muun muassa Varósian alueelle. Vuonna 1974 tehtiin Makarios III:ta vastaan Kreikan sotilasjuntan tukema vallankaappaus. Kyproksenkreikkalainen ortodoksi-arkkipiispa oli toiminut saarivaltion presidenttinä vuoden 1960 itsenäistymisestä lähtien. Makarioksen hallintotapa ei kuitenkaan aikaansaanut sopua turkkilais- ja kreikkalaistaustaisten asukkaiden välille. Kyproksenkreikkalaisille tuli lähtö kaupungista 15. elokuuta 1974.

Turkin armeijan saatua sodassa alueen valtaansa se aitasi kaupungin, eikä ole tämän jälkeen päästänyt alueelle ketään muita kuin Turkin armeijan omaa väkeä ja YK:n henkilöstöä. Alueen rakennukset tuhoutuvat hiljalleen, koska niitä ei ole remontoitu yli 30 vuoteen. Turkkilaiset ja kreikkalaiset ovat aloittaneet neuvottelut Varósian uudelleenrakentamiseksi.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. PÄÄSY KIELLETTY, s. 156. Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]