Valle Sovero

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Valle Sovero, vuoteen 1919 Wladimir "Walle" Sofronoff (22. marraskuuta 1876 Rauma11. lokakuuta 1935 Helsinki) oli suomalainen kauppias, kauppaneuvos.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

V. Soveron isä oli entinen laukkukauppias Ivan Sofronoff, kotoisin Uhtuan Lamminpohjasta ja äiti turkulainen Karolina Lundstedt. Soveron vaimo oli viipurilaisen ravintoloitsijan tytär Hildegard Malmberg.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sovero opiskeli Rauman alkeiskoulussa, Turun lyseossa ja Helsingin kauppakoulussa. Hän aloitti uransa hoitamassa isänsä kumppaneineen omistama tukkuliikkeen Lehtinen & Sofronoff Oy:n toiminnan. Isän kuoltua hän asettui ainoana elossa olevana lapsena yrityksen johtoon. Hänestä tuli lyhyessä ajassa yksi paikkakunnan johtavista liikemiehistä. Kauppaneuvoksen arvonimen hän sai vuonna 1913.

Yhteiskunnallinen ja poliittinen toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sovero oli kaupunginvaltuutettu ja Rauman säästöpankin johtokunnan jäsen. Hän toimi myös Espanjan konsuliagenttina kaupungissa. V. Sovero oli vanhasuomalaisen Länsi-Suomen lehden perustajajäsen ja kuului sen keskeisiin taustahenkilöihin. Hän oli Vienan Karjalaisten liiton, sittemmin Karjalan Sivistysseuran, aktiivinen jäsen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ranta, Raimo. Vienasta Suomeen. Sofronoff-suvun vaiheita 1920-luvulle. Tampere, 1995.