Valkovesipuu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valkovesipuu
Valkovesipuu Mogalakwenassa, Limpopon provinssissa Etelä-Afrikassa
Valkovesipuu Mogalakwenassa, Limpopon provinssissa Etelä-Afrikassa
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Sapindales
Heimo: Vesipuukasvit Kirkiaceae
Suku: Vesipuut Kirkia
Laji: acuminata
Kaksiosainen nimi

Kirkia acuminata
Oliv.

Katso myös

  Valkovesipuu Wikispeciesissä
  Valkovesipuu Commonsissa

Valkovesipuu (Kirkia acuminata) on vesipuihin (Kirkia) kuuluva kasvilaji. Se on osittain kausivihanta puulaji, joka kasvaa yleensä 6–20 metriä korkeaksi, joskus jopa 23 metriä korkeaksi. Puun runko voi kasvaa halkaisijaltaan noin metrin suuruiseksi ja puun latvus on laajalle levittäytyvä.

Valkovesipuu kasvaa useissa erilaisissa ympäristöissä, muun muassa savanneilla, pensastomailla, metsissä sekä kallioilla merenpinnan tasosta 1600 metrin korkeuteen asti. Lajia tavataan luonnossa trooppisessa eteläisessä Afrikassa Kongon demokraattisen tasavallan eteläosan ja Etelä-Afrikan tasavallan pohjoisosan välisellä alueella.

Valkovesipuun turvonneita juuria on käytetty kuivuuden aikaan veden lähteenä. Lisäksi lajin juuria, kaarnaa sekä hedelmiä on käytetty erilaisiin perinteisiin lääkinnällisiin tarkoituksiin. Lajia voidaan myös kasvattaa tropiikissa kuivassa ja kuumassa ympäristössä ja puita on usein kasvatettu elävinä aitoina.

Valkovesipuun sydänpuu on vaalean- tai vihertävänruskeaa ja siinä on koristeellisia tummanruskeita juovia. Pintapuuta on sydänpuun ympärillä enintään 7,5 cm paksuinen kerros ja se on kellertävänvaaleaa tai vaaleanharmaata. Valkovesipuun puuainesta on käytetty erilaisiin tarkoituksiin, muun muassa soittimiin, matkamuistoesineisiin ja vaneriin. Etelä-Afrikassa puuainesta on käytetty huonekaluihin sekä parketteihin. Valkovesipuun puutavarasta on myös valmistettu puuhiiltä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Botanic Gardens Conservation International (BGCI) & IUCN SSC Global Tree Specialist Group: Kirkia acuminata IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-3. 2019. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 6.1.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]