Urheilukatu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Urheilukadun eteläpää. Oikealla puurivin takana Töölön pallokentän aitaa
Gripenbergin suunnittelema yhtenäisesti rakennettu kortteli Mannerheimintien ja Urheilukadun välissä Urheilukadun puolelta katsottuna.[1] Vasemmalla Bolt Arena.
Urheilukatu nähtynä Nordenskiöldinkadun kulmasta etelään. Vasemmalla pallokenttiä ja Bolt Arena.
Urheilukadun pohjoisosaa Reijolankadun kulmasta nähtynä. Vasemmalla vanha huoltoasemarakennus, oikealla puurivin takana Laakson sairaalan tontin muuria.
Urheilukatu pohjoisesta, Lääkärinkadun kulmasta nähtynä. Oikealla asuintaloja, vasemmalla Laakson sairaalan rakennuksia ja sairaalan tonttia ympäröivää muuria.

Urheilukatu (ruots. Idrottsgatan, ent. Florantie) on noin kilometrin pituinen katu Helsingin Taka-Töölössä ja Laaksossa. Se kulkee Mannerheimintien suuntaisena sen itäpuolella ja ulottuu Toivonkadun risteyksestä Lääkärinkadulle. Toivonkadun risteyksestä itään johtaa Mäntymäentie, jota liikenteellisesti voidaan pitää Urheilukadun jatkeena, kun taas Urheilukadun suuntaisena mutta hieman lännempänä samasta risteyksestä etelään jatkuu lyhyt Paavo Nurmen kuja. Kadun nimi johtuu sen varrella olevista urheilukentistä.[2]

Urheilukatu muodostaa Taka-Töölön kerrostaloalueen itärajan, ja asuintaloja sen varrella on vain länsipuolella. Sen toisella puolella, Eläintarhan puistoalueen länsilaidalla, Urheilukadun varressa ja sen lähistöllä on joukko urheilukenttiä, -halleja ja -stadioneja, joista katu on nimensäkin saanut. Kadun varrella ovat Bolt Arena sekä viisi jalkapallokenttää (Töölön pallokenttä), joista yksi on kuplahallin sisällä. Niiden takana ovat Helsingin olympiastadion ja Helsingin jäähalli. Lisäksi kadun jatkeen varrella Toivonkadun eteläpuolella on Töölön kisahalli.

Kadun länsipuolella sen varressa on asuintalojen ohella myös Töölön yhteiskoulun rakennus.

Reijolankadun ja Lääkärinkadun välillä Urheilukadun itäpuolella on Laakson sairaala.

Urheilukadun nimi vuoteen 1928 asti oli Florantie (ruots. Floravägen).[2]

Urheilukadun itäreunalla kulkee koko matkalla pyörätie.

Poikkikadut etelästä pohjoiseen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Toivonkatu (länteen); samasta risteyksestä itään jatkuu Mäntymäentie ja etelään Paavo Nurmen kuja.
  • Sallinkatu (länteen)
  • Savilankatu (länteen)
  • Nordenskiöldinkatu
  • Reijolankatu
  • Lääkärinkatu

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Urheilukatu Helsinki – Karttapalvelu. Viitattu 18.8.2020. Vaaleanpunaisesta pallosta klikkaamalla saa lisätietoa.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Piritta Hannula, Marja Salonen: ”1920-luvun klassismi – paluu pelkistykseen ja symmetriaan”, Rakennukset kertovat – perustietoa asukkaille, s. 22. Helsingin Kaupunginosayhdistysten Liitto, 2007. ISBN 978-951-97063-5-1. Teoksen verkkoversio.
  2. a b Helsingin kadunnimet, s. 144. Helsingin kaupungin nimistötoimikunta, 1970. ISBN 951-771-220-0. Teoksen verkkoversio.