United Airlinesin lento 93

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
United Airlinesin lento 93
UA93:n lentoreitti
UA93:n lentoreitti
Yhteenveto
Päivämäärä 11. syyskuuta 2001
Onnettomuustyyppi kaappaus
Tapahtumapaikka lähellä Shanksvilleä Stonycreek Townshipissä,
Pennsylvaniassa
Kuolleita 44 (4 kaapparia)[1]
Eloonjääneitä 0
Lentokone
Konetyyppi Boeing 757-222
Lentoyhtiö United Airlines
Rekisteritunnus N591UA[2]
Matkustajia 37 (4 kaapparia)
Miehistöä 7
Onnettomuuskone kuvattuna kolme päivää ennen onnettomuutta.

United Airlinesin lento 93 oli yksi neljästä syyskuun 11. päivän iskuissa kaapatuista reittilennoista. Lennolla käytetty kone oli tyypiltään Boeingin 757-222, rekisteriltään N591UA. Lento oli terrori-iskun ainoa, joka ei saavuttanut kohdettaan. Kaappareiden määränpäätä ei kuitenkaan tiedetä varmasti. Heidän arvellaan yrittäneen osua koneellaan Washingtonin Valkoiseen taloon tai Yhdysvaltain kongressitaloon. Selvitysten mukaan matkustajat olivat hyvin lähellä kukistaa kaapparit ennen kuin kone syöksyi maahan.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

United Airlinesin lennon 93 oli määrä lähteä Newarkin kansainväliseltä lentoasemalta kohti San Franciscoa kello 8.00, mutta ruuhkaisen aamuliikenteen takia lento pääsi lähtemään vasta kello 8.42.[3] Jos lento olisi lähtenyt ajoissa, se olisi todennäköisesti kaapattu samaan aikaan kuin muutkin lennot, eikä matkustajilla olisi ollut aikaa suunnitella koneen haltuunottoa. Lennolla oli yhteensä 44 ihmistä: kaksi lentäjää, viisi lentoemäntää, neljä kaapparia ja 33 muuta matkustajaa.lähde?

Kaapparit kansallisuuksittain:

Lentokoneen miehistöön kuuluivat 43-vuotias kapteeni Jason Dahl, 36-vuotias perämies LeRoy Homer Jr., lentoemännät Sandra Bradshaw, Lorraine Bay, CeeCee Lyles ja Wanda Green sekä purseri Deborah Welsh. Yksi matkustajista oli amerikansuomalainen 27-vuotias Honor Wainio, joka työskenteli Discovery Channel -liikkeiden aluepäällikkönä.[4]

Kaappaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaapparit saivat koneen haltuunsa veitsien ja tekaistun pommiuhan avulla.

Kello 9.24 lentoyhtiön lentäjät saivat radioviestin, jossa neuvottiin varomaan ohjaamoon tunkeutuvia matkustajia. Viestissä kerrottiin myös kahden lentokoneen osuneen World Trade Centerin torneihin. Kello 9.26 pilotti pyysi vahvistusta viestiin. Se oli viimeinen radioviesti lennolta. Kahden minuutin kuluttua kaapparit hyökkäsivät ohjaamoon ja alkoivat kamppailla lentäjien kanssa. Clevelandin lennonjohdon mukaan kone vajosi samaan aikaan alaspäin. Se saattoi johtua ohjaamossa käynnissä olevasta kamppailusta.lähde?

Pian lennonjohto kuuli ohjaamosta jonkinlaisen äänen, mahdollisesti huudon. 40 sekunnin kuluttua kuului lisää samankaltaisia ääniä. Tänä aikana lentokone vajosi noin 200 metriä. Lennonjohto yritti tavoittaa koneen lentäjää mutta ei saanut vastausta. Kello 9.32 arabiaksentilla puhuva mies, todennäköisesti kaapparien lentäjä Ziad Jarrah, radioi lennonjohdolle huonolla englannin kielellä: ”Hyvät naiset ja herrat, tässä puhuu kapteeni. Istukaa ja pysykää paikoillanne. Lennolla on pommi, joten istukaa.”[5] On todennäköistä, että Jarrah yritti kuuluttaa viestiä matkustamoon, mutta hän lähettikin sen epähuomiossa lennonjohdolle. Sen jälkeen kone kääntyi ja alkoi lentää matalalla itään päin. Kello 9.39 lennonjohto kuuli Jarrahin lähettämän viestin: ”Öh, tämä on kapteeni, haluaisin kaikkien pysyvän istumassa. Lennolla on pommi, ja [me] olemme menossa takaisin lentokentälle. Meillä on vaatimuksia [sekavaa]. Olkaa hyvät ja pysykää hiljaa.”lähde?

Koneen maahansyöksy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kone syöksyi maahan lähellä Shanksvilleä Stonycreek Townshipissä Pennsylvaniassa eri lähteiden mukaan joko kello 10.03, 10.06 tai 10.10. Silminnäkijöiden mukaan kone oli ylösalaisin, kun se syöksyi nokka edellä peltoon. Arvioiden mukaan koneen nopeus oli törmäyshetkellä noin 930 km/h. Kone synnytti räjähtäessään noin 3,5 metriä syvän savuavan kraatterin. Koneen rungosta ei jäänyt näkyviin jälkeäkään. Kaikki 44 koneessa ollutta kuolivat maahansyöksyssä.lähde?

Lennon 93 mustan laatikon nauhoitusten ja lentokoneesta soitettujen puheluiden perusteella tiedetään, että henkilökunta ja matkustajat yrittivät ottaa lentokoneen haltuunsa saatuaan puhelimitse tietää, että samalla tavalla kaapattuja koneita oli jo törmännyt rakennuksiin samana aamuna. Kaappaajat tekivät jyrkkiä ohjausliikkeitä ja lopulta käänsivät lentokoneen laskuun, kun kävi ilmeiseksi, että matkustajat saisivat lentokoneen hallintaansa. Lopulta lentokone kääntyi ylösalaisin ja putosi maahan. Terrori-iskujen pääsuunnittelijana pidetty Khalid Sheikh Mohammed mainitsi vuonna 2002 al Jazeeran haastattelussa, että lennon 93 kohde oli kongressitalo, jolle oli annettu koodinimi ”Oikeustieteellinen tiedekunta”.[6]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]