Tyrion Lannister

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tulen ja jään laulu -hahmo
Tyrion Lannister
Muut nimet Peikko, Puolimies, Kääpiö, Yollo, Hugor Hill
Titteli Virkaatekevä kuninkaan Koura (entinen)
Rahamestari (entinen)
Casterlykallion lordi (syntyään)
Lännen vartija (syntyään)
Länsimaiden hallitsija (syntyään)
Lojaalius Lannisterin suku
Toiset pojat
Syntynyt 272 AL, Casterlykallio
Puoliso Tysha, 1. (mitätöity)
Sansa Stark, 2.
Perhe Tywin Lannister (isä)
Cersei Lannister (sisko)
Jaime Lannister (veli)
Esiintymiset
Kirjat Valtaistuinpeli (näkökulmahahmo)
Kuninkaiden koitos (näkökulmahahmo)
Miekkamyrsky (näkökulmahahmo)
Lohikäärmetanssi (näkökulmahahmo)
Kaudet 1, 2, 3, 4
Näyttelijä Peter Dinklage

Tyrion Lannister on George R. R. Martinin luoma kuvitteellinen hahmo kirjasarjassa Tulen ja jään laulu ja televisiosarjassa Game of Thrones. Televisiosarjassa häntä esittää Peter Dinklage.

Tyrion Lannister on Tywin Lannisterin poika sekä Jaimen ja Cersein nuorempi veli. Tyrion on lyhytkasvuinen, minkä vuoksi hän on saanut lisänimen ”Peikko” (engl. Imp). Hän on hyvin viisas ja käyttää nerokkuuttaan hyväkseen monessa tilanteessa.

Hahmo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyrion syntyi vuonna 272 AL Casterlynkalliolla rikkaaseen Lannister-sukuun. Hänen isänsä, lordi Tywin Lannister, on Länsimaiden lääninherra ja hänen äitinsä tämän vaimo Joanna Lannister. Hän on lyhytkasvuinen ja hänen silmänsä ovat eriparia. Hänen äitinsä kuoli synnyttäessään Tyrionia, mitä hänen isänsä ja hänen siskonsa Cersei eivät ole antaneet anteeksi. Tyrion tulee hyvin toimeen Cersein kaksoisveljen Jaimen kanssa ja hänellä on hyvät välit myös setäänsä Kevaniin. Hän on kirjaoppinut ja viisas, mikä usein hyvittää hänen lyhytkasvuisuutensa.

16-vuotiaana Tyrion pelasti nuoren Tyshan raiskaajilta ja pari rakastui. He menivät salaa naimisiin ja elivät hetken avioparina. Kun Tywin sai tietää avioliitosta, tämä valehteli Tyshan olevan prostituoitu ja mitätöi avioliiton. Lisäksi hän antoi Tyshan vartiomiehilleen raiskattavaksi ja pakotti Tyrionin katsomaan. Tämän jälkeen Tyrion on vihannut isäänsä.

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyrion on yhtä älykäs, ellei älykkäämpi, kuin isänsä ja on myös hyvä taktikko. Hän osaa myös lukea ihmisiä erityisen hyvin. Lyhytkasvuisuutensa vuoksi, hän kokee sympatiaa muita syrjittyjä kohtaan. Tästä esimerkkinä muun muassa äpärä Jon Nietos ja jaloistaan halvaantunut Bran Stark, jolle Tyrion tekee satulan. Tyrion on hyvin lojaali heitä kohtaan, jotka kunnioittavat häntä. Tyrion ei kuitenkaan ole täysin viaton, sillä hän usein juo liikaa ja käy usein ilotaloissa.

Sarjan tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Valtaistuinpeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyrion on osa kuningas Robert Baratheonin kulkuetta, joka matkaa Talvivaaraan. Talvivaarassa Bran Starkin pudottua tornista, hän saa sisarenpoikansa prinssi Joffreyn ottamaan osaa tämän vanhempien suruun. Kun kuningasperhe lähtee Talvivaarasta, Tyrion matkaa Muurille ennen palaamistaan etelään. Muurilla hän ystävystyy Yövartion ylikomentaja Jeor Mormontin ja samaan aikaan Muurille saapuneen Jon Nietoksen kanssa. Tyrion lähtee takaisin Kuninkaansatamaan. Matkalla hän jää Catelyn Starkin vangiksi, joka epäilee häntä syylliseksi Branin murhayritykseen. Hänet viedään Kotkanpesään, jota hallinnoi Catelynin siskon Lysa Tullyn poika. Lysa sulkee hänet taivasselliin murtaakseen hänet. Lopulta Tyrion tuodaan oikeuden eteen ja hän vaatii kaksintaistelua. Tyrionin puolestataistelija Bronn päihittää ser Vardis Egenin ja Tyrion lasketaan vapaaksi. Kaksikko lähtee Laaksosta, mutta joutuvat klaanilaisten piirittämiksi. Tyrion saa klaanilaiset puolelleen lupaamalla heille aseita ja Arryninlaakson.

Tyrion saapuu Jokimaille, jotka hänen isänsä lordi Tywin on vallannut. Tywin päättää sijoittaa Tyrionin ja klaanilaiset tulevan taistelun eturintamalle. Taistelua edeltävänä iltana Bronn hankkii Tyrionille nuoren prostituoidun, Shaen. Yöllä Starkin joukot tekevät yllätyshyökkäyksen leiriin. Tyrion ja klaanilaiset ovat mukana taistelussa. Tyrion haavoittuu hieman, mutta taistelu on voitokas. He saavat kuitenkin tietää, että hyökkäys oli vain hämäystä ja että Robb Stark on vanginnut Tyrionin veljen, Jaimen. Lordi Tywin vetäytyy Harrenhaliin ja käskee Tyrionin mennä Kuninkaansatamaan toimimaan Kuninkaan Kourana hänen sijastaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.