Luettelo Tulen ja jään laulu -sarjan hahmoista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Tulen ja jään laulu -kirjasarjan hahmoista. Kirjasarjan on kirjoittanut yhdysvaltalainen George R. R. Martin. Sarjasta on tehty televisiosarja Game of Thrones.

Starkin suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Eddard Stark[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tulen ja jään laulu -hahmo
Eddard Stark
Muut nimet Ned
Titteli Talvivaaran lordi
Pohjoisen suojelija
Kuninkaan Koura (Robert I)
Lojaalius Robert Baratheon
Syntynyt 263 AL, Talvivaara
Kuollut 298 AL, Kuninkaansatama
Puoliso Catelyn Tully
Esiintymiset
Kirjat Valtaistuinpeli
Kaudet 1
Näyttelijä Sean Bean

Lordi Eddard ”Ned” Stark on Talvivaaran lordi ja Pohjoisen lääninherra ja suojelija. Hahmo toimii kertojana kirjassa Valtaistuinpeli. Ned on arvostettu lordi, joka pitää kunniaa ja velvollisuutta korkeassa arvossa. Hänellä on mustat hiukset ja harmaat silmät. Hänen lapsistaan vain Jon ja Arya omaavat nämä piirteet. Hänen isänsä Rickard Stark lähetti hänet Laaksoon nuorena poikana lordi Jon Arrynin huostaan. Siellä hän ystävystyi Robert Baratheonin kanssa, joka rakastui Nedin siskoon Lyannaan. Kun Rhaegar Targaryen kidnappaa Lyannan ja Hullu kuningas Aerys II Targaryen murhaa hänen isänsä Rickardin ja vanhemman veljensä Brandonin, Nedistä tulee Talvivaaran lordi. Hän menee naimisiin veljensä kihlatun Catelyn Tullyn kanssa ja siittää esikoispoikansa Robbin hääyönään. Ned liittyy Robertin kapinaan kruunua vastaan. Hän löytää kuolevan Lyannan, jonka viimeiset sanat ovat "Vanno minulle, Ned." Ned vie siskonsa ruumiin Talvivaaran kryptaan, jossa kaikki Starkit lepäävät. Sodan aikana Ned oletettavasti siittää äpäräpoikansa Jon Nietoksen. Ned palaa Talvivaaraan ja elää rauhaisaa elämää ja saa vielä neljä lasta: Sansa, Arya, Bran ja Rickon. Rauhan rikkoo Rautasaarten lordi Balon Greyjoy, joka nousee kapinaan Robertin hallintoa vastaan. Kapina kukistetaan nopeasti ja Ned ottaa Balonin pojan Theonin panttivangikseen, mutta kohtelee tätä hyvin.

Kirjassa Valtaistuinpeli, Ned saa tietää Jon Arrynin kuolemasta ja että kuningas Robert on saattueineen matkalla Talvivaaraan. Robert tarjoaa Nedille Kuninkaan Kouran virkaa, mikä on valtakunnan toiseksi korkein. Ned hyväksyy tarjouksen ja lähtee maan pääkaupunkiin, Kuninkaansatamaan, yhdessä tyttäriensä Sansan ja Aryan kanssa. Pääkaupungissa hän huomaa kuningaskunnan olevan veloissa miljoonia. Kun tieto Tyrion Lannisterin vangitsemisesta saapuu pääkaupunkiin, Jaime Lannister kaksintaistelee Nedin kanssa. Taistelu keskeytyy, kun yksi kaupungin vartijoista tulee väliin ja iskee Nediä jalkaan. Tutkiessaan Jon Arrynin murhaa, hän tajuaa, että kuningasperheen lapset, Joffrey, Myrcella ja Tommen, eivät olekaan Robertin lapsia, vaan Jaimen ja Cersein insestintuotteita. Ned kertoo Cerseille tietävänsä totuuden ja pyytää tätä lähtemään kaupungista ennenkuin Robert palaa metsästysretkeltään. Robert kuitenkin haavoittuu retkellä kuolettavasti eikä Ned ehdi kertoa hänelle totuutta väitetyistä lapsistaan. Kun Robert kuolee, Joffrey julistetaan kuninkaaksi. Robertin nuorempi veli, Renly, yrittää itse pyrkiä kuninkaaksi ja pyytää Nediä kannattamaan häntä. Nedin mielestä Robertin vanhempi veli Stannis on oikea kruununperijä ja aikoo lähettää tälle viestin. Joffrey kuitenkin vangitsee Nedin ennen tätä maanpetoksesta. Sansa pyytää, että kuningas säästäisi hänen isänsä hengen ja karkoittaisi hänet ennemmin Yövartioon. Joffrey ei kuitenkaan kuuntele hänen pyyntöjään ja mestauttaa Nedin. Nedin kuolema sytyttää Viiden kuninkaan sodan, kun Stannis, Renly, Balon Greyjoy sekä Robb Stark julistavat itsensä kuninkaiksi.

Kirjasarjasta tehdyssä televisiosarjassa Game of Thrones Eddard Starkia esittää Sean Bean.

Catelyn Stark[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lady Catelyn Stark (os. Tully) on Nedin vaimo. Hahmo toimii kertojana kirjoissa Valtaistuinpeli, Kuninkaiden koitos ja Miekkamyrsky. Catelyn eli lapsuutensa Vuolasvirralla isänsä lordi Hoster Tullyn ja hänen siskonsa Lysan kanssa. Hän tunsi myös Petyr Baelishin, joka oli ihastunut häneen. 12-vuotiaana hänet kihlataan Brandon Starkille, joka on Talvivaaran perijä. Brandon murhataan, kun kruununprinssi Rhaegar kidnappaa Brandonin siskon Lyannan, ja Catelyn menee naimisiin Brandonin veljen Eddardin kanssa. Hänen siskonsa Lysa naitetaan samana päivänä Jon Arrynille, häntä paljon vanhemmalle Kotkanpesän lordille. Catelyn tulee raskaaksi hääyönään ja synnyttää Robbin, kun Ned sotii kuningasta vastaan Robertin kapinassa.

Kirjassa Valtaistuinpeli, Catelyn kertoo miehelleen Jon Arrynin kuolemasta. Hän saa siskoltaan kirjeen, jossa hän väittää Lannisterin suvun murhanneen hänen miehensä. Kun kuningas Robert tarjoaa Nedille virkaa pääkaupungista, Catelyn usuttaa häntä ottamaan viran vastaan. Kun Bran putoaa tornista, mikä halvaannuttaa hänen jalkansa, Catelyn alkaa epäillä jonkun vahingoittaneen Brania tahallaan. Salamurhaaja yrittää tappaa Branin, mutta hänen hurjasutensa Kesä pelastaa hänet. Catelyn saa selville, että tikari jolla Bran yritettiin tappaa kuuluu Tyrion Lannisterille. Catelyn tapaa Tyrionin eräässä majatalossa, ja ottaa hänet vangiksi isänsä Hoster Tullyn lipunkantajien avulla.

Robb Stark[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tulen ja jään laulu -hahmo
Robb Stark
Muut nimet Nuori Susi
Titteli Talvivaaran lordi
Pohjoisen ja Kolmikärjen kuningas
Syntynyt 283 AL, Talvivaara
Kuollut 299 AL, Kaksoset
Puoliso Jeyne Westerling
Esiintymiset
Kirjat Valtaistuinpeli
Kuninkaiden koitos
Miekkamyrsky
Kaudet 1, 2, 3
Näyttelijä Richard Madden

Robb Stark on Eddard ja Catelyn Starkin esikoispoika ja Talvivaaran perijä. Robb on 15-vuotias tarinan alussa. Hänellä on hyvät välit velipuoleensa Jon Nietokseen ja Theon Greyjoyhin, joita hän pitää oikeina veljinään. Kirjassa Valtaistuinpeli Robb saa hurjasuden, jonka hän nimeää Harmaatuuleksi. Hän jää hoitamaan asioita Talvivaaraan kahden nuoremman veljensä kanssa, kun hänen muu perheensä lähtee pääkaupunkiin. Kun kuningas Joffrey Baratheon vangitsee hänen isänsä, Robb lähtee sotaan ja marssii armeijansa kanssa Jokimaille. Sodan ensimmäinen este tulee vastaan Kaksosilla, kun he joutuvat neuvottelemaan lordi Walder Freyn kanssa joen ylittämisestä. Joen ylittämiseksi Robbin tulee naida yksi Walder Freyn monista tyttäristä. Kun Robb kuulee Joffreyn teloittaneen hänen isänsä, hän julistaa virallisesti sodan kruunua vastaan julistamalla itsensä Pohjoisen kuninkaaksi. Sodan ensimmäisessä taistelussa, Robb yllättää Lannisterien joukot ja vangitsee ser Jaime Lannisterin. Hänen äitinsä Catelyn pyytää poikaansa pitämään Jaimen hengissä, jotta he voisivat vaihtaa hänet Robbin sisaruksiin Sansaan ja Aryaan, jotka ovat pääkaupungissa Lannisterien kynsissä.

Kirjassa Kuninkaiden koitos Robb voittaa kaikki taistelut ja alkaa vaikuttaa uhkaavalta muiden Rautavaltaistuimelle pyrkivien mielestä. Hän lähettää Catelynin kuolleen kuningas Robertin pikkuveljen Renlyn luo toivenaan saada aikaan liitouma. Renly kuitenkin halajaa valtaa itselleen eikä suostu liittoon. Kun myöskään Renlyn veli Stannis ei suostu liittoutumaan Robbin kanssa, hän komentaa äitinsä palaamaan takaisin luokseen.

Miekkamyrskyn alussa Robb on lievästi haavoittunut taistelussa. Hän palaa taistelusta ja saa tietää äitinsä päästäneen Jaime Lannisterin vapaaksi ja määrää hänet kotiarestiin. Hän myös kertoo äidilleen menneensä salaa naimisiin lady Jeyne Westerlingin kanssa, jonka kanssa hän oli edellisenä iltana maannut. Freyt raivostuvat tästä, sillä Robb oli luvannut naida lordi Walderin tyttären aiemmin. Freyt kuitenkin suostuvat naittamaan Roslin Freyn Robbin enolle Edmure Tullylle. Ennen häitä Robb menettää Karstarkien tuen mestaamalla lordi Rickard Karstarkin maanpetoksesta, kun tämä tappaa kaksi aseetonta nuorta Lannisteria. Häissä Robb pyytää anteeksi lordi Walder Freyltä. Frey teeskentelee ottavansa anteeksipyynnön vastaan kunnes murhaa kaikki Robbin vartijat. Vaikka hänen äitinsä pyytää armoa, Roose Bolton iskee Robbia sydämeen. Hänen kuolemansa jälkeen hänen hurjasutensa Harmaatuulen pää isketään kiinni hänen yläruumiiseensa.

Televisiosarjassa Game of Thrones Robb Starkia näyttelee Richard Madden.

Sansa Stark[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tulen ja jään laulu -hahmo
Sansa Stark
Muut nimet Alayne Kivi
Titteli Pohjoisen prinsessa
Lojaalius Starkin suku
Baelishin suku
Syntynyt 286 AL, Talvivaara
Puoliso Tyrion Lannister
Esiintymiset
Kirjat Valtaistuinpeli
Kuninkaiden koitos
Miekkamyrsky
Korppien kestit
The Winds of Winter
Kaudet 1, 2, 3, 4, 5
Näyttelijä Sophie Turner

Lady Sansa Stark on Eddard ja Catelyn Starkin toiseksi vanhin lapsi. Hahmo on kertoja kirjoissa Valtaistuinpeli, Kuninkaiden koitos, Miekkamyrsky, Korppien kestit ja The Winds of Winter. Hän on 11-vuotias Valtaistuinpelissä ja 14-vuotias kirjassa Korppien kestit. Sansa on pitkä, laiha ja kaunis; hänellä on siniset silmät ja punaiset hiukset. Sansa on hyvin naisellinen ja pitää runoista, laulamisesta sekä romanttisista kertomuksista. Hän omistaa hurjasuden, nimeltään Lady. Kun hänen isästään tehdään Koura, Sansa matkustaa isänsä ja siskonsa Aryan kanssa Kuninkaansatamaan. Ensimmäisessä luvussaan hän kuvailee rakkauttaan kihlattuunsa prinssi Joffreyyn ja inhoaan pikkusiskonsa Aryan käytökseen. Joffrey vie hänet kävelylle Kolmikärjellä ja tapaavat Aryan puumiekkailemasta teurastajan pojan Mycahin kanssa. Joffrey uhkailee Mycahia oikealla miekalla, ja Aryan hurjasusi Nymeria puree prinssiä käteen. Kun kuningas Robert kuulustelee heitä tapahtuneesta, Sansa puolustaa kihlattuaan ja valehtelee ettei muista mitä tapahtui. Joffreyn äiti Cersei Lannister vaatii Nymerian ja Mycahin henkeä, mutta koska Nymeria on kadoksissa, Lady teloitetaan sen sijasta.

Saavuttuaan pääkaupunkiin, Sansa riitelee jatkuvasti Aryan kanssa, jota hän syyttää Ladyn kuolemasta. Sansa osallistuu turnajaisiin, jotka järjestetään Nedin uuden viran kunniaksi, ja ihastuu siellä ser Loras Tyrelliin, joka ojentaa hänelle punaisen ruusun. Kun Ned saa selville Cersein lasten todellisen isän, hän aikoo lähettää tyttärensä takaisin Talvivaaraan. Sansa kauhistuu ajatuksesta, sillä hän joutuisi jättämään rakastettunsa taakseen. Sansa kertoo isänsä suunnitelmasta Cerseille, joka alkaa juonia Nedin tuhoa. Kuninkaan kuoleman ja isänsä vangitsemisen jälkeen, Sansa pyytää armoa juuri kruunatulta Joffreylta. Joffrey suostuu Sansan pyyntöön ja aikoo lähettää Eddardin Muurille. Kuitenkin Eddardin julkisen tunnustuksen aikana, Joffrey tulee toisiin aatoksiin ja teloittaa hänet. Kun Joffrey vie Sansan katsomaan Nedin seivästettyä päätä, Sansa sanoo Joffreylle, että ehkä hänen veljensä Robb (joka on julistanut sodan kruunua vastaan) antaa hänelle Joffreyn pään. Sansasta tulee Joffreyn leikkikalu ja hän käskee kuninkaankaartinsa pahoinpidellä häntä. Sansa pelastaa juopon ritarin Dontos Hollardin kuolemalta ja tämä lupaa hyvittää teon. Mustavirran taistelussa Sandor Clegane tulee hänen kamariinsa ja tarjoutuu viemään Sansan kotiin Talvivaaraan. Sansa kieltäytyy ja Sandor lähtee kaupungista.

Mustavirran taistelun jälkeen Sansa asetetaan syrjään Joffreyn kihlautuessa lady Margaery Tyrellin kanssa. Joffreyn sijasta Sansa naitetaan kääpiö Tyrion Lannisterille. Vaikka Tyrion on huomattavasti kiltimpi hänelle kuin Joffrey olisi ollut, Sansa halveksii häntä etenkin hänen äitinsä ja veljensä murhan jälkeen. Joffreyn kuoltua omissa häissään, Dontos Hollard salakuljettaa Sansan lordi Petyr Baelishin laivalle, joka vie hänet Laaksoon. Tyrion vangitaan ja Sansa on etsintäkuulutettu. Petyr menee naimisiin Sansan tädin Lysan kanssa ja Sansa esitellään Laakson aatelisille Petyrin äpärätyttärenä Alayne Kivenä. Lysa yrittää tappaa Sansan nähtyään Petyrin suutelevan häntä, mutta Petyr estää sen työntämällä Lysan Kuuovesta kuolemaan. Petyr lavastaa Marillion-muusikon Lysan murhaan ja Sansa valehtelee hänen puolestaan. Petyr saa lähes kaikki julistuksen lordit eli Laakson aateliset puolelleen. Sansa saa Petyriltä avioliittosopimuksen, jossa hänet luvataan Harrold Hardyngille eli "Harry Perilliselle", joka on Laakson perijä. Petyrin mukaan Sansan naidessa Harryn, jokainen Laakson ritari auttaisi Sansaa saamaan Talvivaaran takaisin.

Sophie Turner esittää Sansaa televisiosarjassa Game of Thrones.

Arya Stark[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lady Arya Stark on Eddard ja Catelyn Starkin kolmas lapsi. Hahmo toimii kertojana kirjoissa Valtaistuinpeli, Kuninkaiden koitos, Miekkamyrsky, Korppien kestit, Lohikäärmetanssi ja The Winds of Winter.

Bran Stark[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brandon ”Bran” Stark on Eddard ja Catelyn Starkin neljänneksi vanhin lapsi. Hahmo on kertoja kirjoissa Valtaistuinpeli, Kuninkaiden koitos, Miekkamyrsky ja Lohikäärmetanssi.

Rickon Stark[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rickon Stark on Starkin perheen 3-vuotias kuopus.

Jon Nietos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jon Nietos on Nedin äpäräpoika, jonka vuoksi hänen nimensä on Nietos, eikä Stark. Hänen äitinsä henkilöllisyyttä ei tunneta. Hahmo on kertoja kirjoissa Valtaistuinpeli, Kuninkaiden koitos, Miekkamyrsky ja Lohikäärmetanssi.

Lannisterin suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tywin Lannister[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tulen ja jään laulu -hahmo
Tywin Lannister
Muut nimet Lannisterin leijona
Titteli Casterlynkallion lordi
Lännen suojelija
Lannisportin kilpi
Kuninkaan Koura (Aerys II, Joffrey I)
Syntynyt n. 244 AL[1]
Kuollut 300 AL, Kuninkaansatama
Puoliso Joanna Lannister
Esiintymiset
Kirjat Valtaistuinpeli
Kuninkaiden koitos
Miekkamyrsky
Kaudet 1, 2, 3, 4
Näyttelijä Charles Dance

Lordi Tywin Lannister on Casterlynkallion lordi ja Länsimaiden lääninherra ja Lännen suojelija. Tywin on Westerosin rikkain mies. Hän rakastaa lapsiaan Cerseitä ja Jaimea, mutta inhoaa nuorinta poikaansa Tyrionia. Hänen Tyrioniin kohdistuva inho johtuu osin siitä, että Tyrion on kääpiökasvuinen, mutta Tywin syyttää häntä myös synnytykseen kuolleen vaimonsa Joannan kuolemasta. Tywin ei myöskään pidä Tyrionin toistuvista käynneistä ilotaloissa, sillä hänen mielestään se tahraa suvun nimen.

Tywin syntyi Tytos Lannisterille. Hän joutui katsomaan sivusta kuinka suvun maine rypi pohjamudissa hänen isänsä vallan alla. Tytos oli lempeä ja heikko hallitsija, joka ei välittänyt periä velkoja alaisiltaan. Muiden sukujen lordit pilkkasivat häntä avoimesti. Tywin otti tehtäväkseen tuhota Tarbeckin ja Reynen suvut, jotka nousivat kapinaan Tytosia vastaan. Hän johti Lannisterin joukkoja ja tuhosi molemmat suvut täysin. Reynen suvun tuhosta tehtiin kuuluisa laulu The Rains of Castamere. Tywinin uroteko sai kuninkaan Aerys II Targaryenin huomion ja Tywin nimitettiin Kuninkaan Kouraksi. Kun Tywin vihdoin pääsi valtaan isänsä kuoltua, hän meni naimisiin serkkunsa Joanna Lannisterin kanssa. Liitto oli onnellinen ja Tywinin, joka ei koskaan hymyile, on sanottu hymyilleen heidän hääpäivänään. Joanna synnytti kaksoset Cersein ja Jaimen. Joanna kuitenkin kuolee synnyttäessään Tyrionia, josta Tywin on murtunut. Tywin piti Kuninkaan Kouran virkaa 20 vuotta, mutta erosi virastaan kun Aerys II teki hänen pojastaan Jaimesta kuninkaankaartin jäsenen. Kuninkaankaartilaiset eivät voi periä, joten Casterlynkallion perijäksi nimettiin Tyrion, jota Tywin halveksii. Robertin kapinassa 15 vuotta ennen sarjan tapahtumia, Tywin pysytteli puolueettomana kunnes tiesi Robert Baratheonin voittavan. Tywin marssi Kuninkaansatamaan ja valtasi sen. Hän myös järjesti prinssi Rhaegar Targaryenin nuorten lasten murhan.

Kirjassa Valtaistuinpeli Tywin näkee Tyrionin vangitsemisen loukkauksena sukuaan kohtaan, ja komentaa ser Gregor Cleganen ryöstöretkelle Jokimaille. Kun Robert Baratheon kuolee, hänet nimetään Joffreyn Kouraksi. Hän lähettää Tyrionin pääkaupunkiin toimimaan väliaikaisena Kourana, kun Tywin taistelee sodassa Starkeja vastaan. Kuninkaiden koitoksessa Tywin jatkaa sotaa. Hän siirtää joukkonsa Kuninkaansatamaan, kun Stannis Baratheon hyökkää sinne meritse. Mustavirran taistelun jälkeen hänet nimetään kaupungin pelastajaksi. Tywin ottaa vastaan virkansa Kourana kirjassa Miekkamyrsky. Hän järjestää avioliiton Joffreyn ja Margaery Tyrellin välille taatakseen Tyrellin suvun tuen sodassa. Hän määrää myös Tyrionin naimisiin Sansa Starkin kanssa saadakseen suvulleen Talvivaaran. Hän juonii yhdessä Walder Freyn kanssa Robb Starkin murhan tämän enon häissä ja päättää näin Viiden kuninkaan sodan. Kun Tyrionia syytetään Joffreyn myrkyttämisestä, Tywin osallistuu hänen oikeudenkäyntiinsä. Tyrion todetaan syylliseksi ja tuomitaan kuolemaan. Tyrion kuitenkin pakenee vankilasta ja etsii Tywinin käsiinsä. Tyrion tappaa hänet varsijousella käymälässä.

Televisiosarjassa Game of Thrones Tywinia näyttelee Charles Dance.

Cersei Lannister[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuningatar Cersei Lannister on Tywin Lannisterin tytär ja Jaime Lannisterin kaksoissisko. Hän on naimisissa kuningas Robert Baratheonin kanssa kirjassa Valtaistuinpeli.

Jaime Lannister[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ser Jaime Lannister on Tywinin vanhin poika ja Cersein kaksoisveli. Hän on ritari ja kuninkaankaartin jäsen kirjassa Valtaistuinpeli. Jaime lukeutuu on valtakunnan parhaisiin miekkailijoihin ja on siitä hyvin kuuluisa.

Tyrion Lannister[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyrion Lannister on Tywinin nuorin poika. Hän on lyhytkasvuinen ja hänellä on eripariset silmät. Tyrionin äiti, Joanna, kuoli synnytykseen eikä hänen isänsä ole antanut sitä anteeksi.

Targaryenin suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sata vuotta Valyrian tuhon jälkeen ja 300 vuotta ennen nykypäivää, Aegon Valloittaja saapui Westerosiin sisartensa Visenyan ja Rhaenysin sekä heidän kolmen lohikäärmeensä kanssa. Aegon yhdisti Westerosin Seitsemän kuningaskuntaa ja perusti Targaryenin dynastian. Targaryenit hallitsivat maata lähes kolmen vuosisadan ajan, kunnes Aerys II murhattiin vuonna 283 osana Robertin kapinaa. Robert Baratheon otti vallan ja pakotti Aerys II:n jälkeläiset maanpakoon Essoksen maanosaan. Tarinan alussa Viserys Targaryen janoaa Rautavaltaistuinta itselleen ja järjestää avioliiton siskonsa Daeneryksen ja khal Drogon välille.

Daenerys Targaryen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Prinsessa Daenerys Targaryen on Westerosia hallinneen Aerys II Targaryenin jälkeläinen, joka on elänyt koko ikänsä maanpaossa veljensä Viseryksen kanssa. Hahmo on kertoja kirjoissa Valtaistuinpeli, Kuninkaiden koitos, Miekkamyrsky ja Lohikäärmetanssi. Daenerys syntyi Lohikäärmekivellä myrskyisenä päivänä ja sai lempinimen Myrskysyntyinen. Hieman hänen syntymänsä jälkeen, Daenerys ja hänen veljensä Viserys salakuljetettiin Braavosiin, kun Robert Baratheonin joukot lähestyivät Lohikäärmekiveä. Sisarukset viettivät seuraavat vuotensa Vapaakaupungeissa etsien apua Westerosin valloittamiseksi.

Teoksessa Valtaistuinpeli, Daenerys tuodaan Pentosin kaupunkiin Illyrio Mopatiksen luo. Daenerys joutuu menemään naimisiin dothraki-heimon päällikön khal Drogon kanssa, kun Viserys janoaa tämän 40 000 sotilaan armeijaa. Ensiksi Daenerys pelkää uutta miestään ja tämän heimoa, mutta oppii kuitenkin elämään khaleesina, Drogon kuningattarena. Daenerys saa lahjaksi muun muassa kolme lohikäärmeenmunaa, joiden uskotaan muuttuneen kiveksi ajan myötä. Westerosilainen ser Jorah Mormont matkaa khalasarin mukana, ja hänestä tulee Danyn tuki ja turva. Dany saa voimia uhmata Viserystä, kun tämän äkkipikainen luonne tuottaa vaikeuksia. Daenerys tulee raskaaksi ja nimeää lapsen Rhaegoksi. Kun Viserys uhkaa Daenerystä ja hänen syntymätöntä lastaan, Daenerys antaa Drogon tappaa hänet. Kun Drogo haavoittuu ryöstöretkellä, papitar Mirri Maz Duur pyytää saada hoitaa häntä. Dany suostuu, vaikka Drogon päälliköt pitävät häntä maegina.

Daeneryksen synnytys alkaa ja ser Jorah kantaa hänet telttaan, missä Mirri Maz Duur suorittaa veritaikaa. Daenerys herää muutaman päivän jälkeen ja saa kuulla saaneensa keskenmenon ja että Drogo on katatonisessa tilassa. Mirri Maz Duur oli huijannut häntä, ja kertoo että tämä on veritaian hinta. Dany armomurhaa Drogon ja joutuu lähes koko khalasarin hylkäämäksi. Kun Drogo polttohaudataan, Daenerys kahlitsee Mirri Maz Duurin hautajaisrovioon ja vie häälahjaksi saamansa kolme lohikäärmeenmunaa rovion keskelle. Kun rovio on sytytetty, Daenerys kävelee itse tuleen. Rovion sammuttua Daenerys nousee vahingoittumattomana kolmen kuoriutuneen lohikäärmeen kanssa.

Viserys Targaryen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Prinssi Viserys Targaryen on Aerys II:n perillinen, joka joutui maanpakoon siskonsa Daeneryksen kanssa, kun Robert Baratheon otti vallan.

Rhaegar Targaryen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Prinssi Rhaegar Targaryen oli Aerys II:n vanhin poika ja kruununprinssi. Robert Baratheon tappoi hänet Kolmikärjellä 13 vuotta ennen kirjasarjan tapahtumien alkua.

Arrynin suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jon Arryn[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lordi Jon Arryn oli Laakson lääninherra ja kuningas Robertin Koura.

Lysa Arryn[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lady Lysa Arryn (os. Tully) on lordi Jonin vaimo ja Catelyn Starkin sisko.

Robert Arryn[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Robert Arryn on Jon Arrynin ja Lisa Tullyn jälkeenjäänyt poika.

Baratheonin suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Robert Baratheon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuningas Robert Baratheon hallitsee Seitsemää kuningaskuntaa tarinan alussa. Kun hänen Kouransa, Jon Arryn, kuolee yllättäen, hän matkaa Talvivaaraan tarjotakseen virkaa vanhalle ystävälleen Eddard Starkille.

Stannis Baratheon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lordi Stannis Baratheon on Lohikäärmekiven lordi ja Robertin ja Renlyn isoveli.

Renly Baratheon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lordi Renly Baratheon on Myrskypään lordi ja kuninkaanneuvoston jäsen.

Greyjoyn suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Balon Greyjoy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lordi Balon Greyjoy on Rautasaarten lääninherra.

Theon Greyjoy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Theon Greyjoy on Balonin kolmas poika.

Asha Greyjoy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asha Grejoy on Balonin ainoa tytär ja Theonin pikkusisko.

Martellin suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Doran Martell[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lordi Doran Martell on Dornen hallitsija ja Aurinkokeihään lordi. Hän on Ariannen, Quentynin ja Trystanen isä. Hän kärsii pahasta kihdistä, jonka vuoksi hän ei voi kävellä kunnolla. Häntä harvoin nähdään edes Dornessa, sillä hän ei halua näyttää heikolta vihollisilleen. Doran säilyi puolueettomana Viiden kuninkaan sodassa, mutta harkitsi Renly Baratheonin tukemista. Tyrion Lannister sai hänet taipumaan Joffreyn puolelle tarjoamalla hänelle paikkaa kuninkaanneuvostossa, ja oikeutta siskonsa Elia Martellin murhasta. Tyrion tarjoaa myös siskontyttärensä Myrcellan kättä Trystane Martellille. Doran lähettää veljensä Oberynin Kuninkaansatamaan sijastaan. Kun Oberyn kuolee pääkaupungissa, Doran ei lähde kostosotaan vaan palaa Aurinkokeihäälle ja vangitsee Oberynin äpärätyttäret, hietakyyt, ylläpitääkseen rauhan. Kun Ariannen suunnitelma kruunata Myrcella menee vikaan, Doran paljastaa hänelle suunnitelmansa liittoutua Daenerys Targaryenin kanssa.

Arianne Martell[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arianne Martell on Doranin ainoa tytär. Hahmo toimii kertojana teoksissa Korppien kestit ja The Winds of Winter. Dornessa vanhin lapsi perii valtaistuimen, mikä tekee Ariannesta Dornen perijän.

Quentyn Martell[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ser Quentyn Martell on Doranin vanhin poika. Hahmo toimii kertojana kirjassa Lohikäärmetanssi.

Oberyn Martell[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oberyn Martell on Doranin nuorempi veli. Häntä kutsutaan Punaiseksi Kyyksi, sillä hänellä on tapana taistella myrkytetyllä miekalla. Oberynillä on kahdeksan äpärätytärtä, joita kutsutaan nimellä hietakyyt.

Tullyn suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hoster Tully[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hoster Tully on Vuolasvirran lordi ja Jokimaiden lääninherra.

Tyrellin suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mace Tyrell[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lordi Mace Tyrell on Suurtarhan lordi.

Margaery Tyrell[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lady Margaery Tyrell on Mace Tyrellin tytär ja hänen lapsistaan nuorin.

Loras Tyrell[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ser Loras Tyrell on Mace Tyrellin poika.

Olenna Redwyne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lady Olenna Tyrell (os. Redwyne) on Mace Tyrellin äiti.

Yövartio ja villit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jeor Mormont[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jeor Mormont on Yövartion ylikomentaja.

Samwell Tarly[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Samwell Tarly on pelkurimainen ja lihava Yövartion mies, jota muut kiusaavat. Jon pitää hänen puoliaan ja ystävystyy hänen kanssaan.

Ygritte[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ygritte on villinainen jonka Jon kohtaa Muurin pohjoispuolella.

Kuninkaanneuvosto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Petyr Baelish[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lordi Petyr Baelish on kuninkaan rahamestari.

Pycelle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurmestari Pycelle on iäkäs neuvonantaja, joka on palvellut monia kuninkaita elinaikanaan.

Varys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varys on eunukki, joka toimii kuninkaan vakoojien johtajana.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. George R. R. Martin: ”Chapter 33: Jaime V”, A Feast for Crows. Genna Lannisterin kerrotaan olevan kolme vuotta nuorempi kuin Tywin ja seitsemän vuotta nuorempi kuin hänen miehensä Emmon Frey, joka on 60-vuotias. Voyager, 2005. ISBN 978-0-00-745947-6. (englanniksi)