Tunbaot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tunbaonaisia 1920-luvulla.

Tunbaot (kiin. 屯堡人, pinyin: Túnbǎorén, joiden sanakirjojen mukaan Túnpǔrén; Tunbao tarkoittaa armejan linnoitusta kiinaksi) ovat Kiinassa asuva etninen ryhmä, joskaan heillä ei ole virallista etnisen vähemmistön asemaa. Suurin osa heistä asuu Yunjiuvuoren lähistöllä Guiyangin kaupungista länteen Guizhoun maakunnassa. Vaikka suurin osa heistä polveutuu han-kiinalaisista, heillä on erillinen etninen identiteetti.

Tunbaojen esi-isät saapuivat alueilleen vuonna 1381. Tuolloin paikalliset kapinoivat Ming-dynastiaa vastaan ja kapinan tukahduttamiseksi Minghallinto lähetti paikalle 300 000 sotilasta.[1] Sotaretkeä johti Zhu Yuanzhang[2]. Osa sotilaista asettui sittemmin alueelle ja menivät naimisiin paikallisten han-kiinalaisten, sekä miaojen ja yaoiden kanssa. Ajan kuluessa he alkoivat käyttää itsestään nimitystä lao hanzu (kiin. 老汉族), joka tarkoittaa muinaisia han-kiinalaisia.[2] Kun alueelle muutti lisää han-kiinalaisia 1600- ja 1700-luvuilla, syntyi myös käsitys tunbaoista erillisenä ryhmänä han-kiinalaisista, kun he pyrkivät erottautumaan uusista tulijoista.[1]

Suurin osa tunbaoista on maanviljelijöitä. Heidän perinteinen uskonsa on sekoitus buddhalaisuutta, taoismia, sekä miaoilta ja yaoilta omaksuttua animismia. Tunbaojen kotiseudulla on yli 20 heidän temppeliään. Tunbaonaiset pukeutuvat perinteisesti nilkkoihin yltävään puuvillakaapuun, valkoiseen tai siniseen silkkivyöhön vyötäröllä, sekä mustaan esiliinaan.[1] Ehkä tunnetuin osa tunbaoiden kulttuuria on kuitenkin niin sanottu maaooppera, jota on kuvailtu Kiinan teatteriperinteen eläväksi fossiiliksi sen säilyttäessä piirteensä Ming-dynastian ajoilta.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c James S. Olson: An ethnohistorical dictionary of China, s. 340. Greenwood Press, 1998. ISBN 0–313–28853–4. (englanniksi)
  2. a b c Tim Oaks: China's Provincial Identities: Reviving Regionalsim and Reinventing "Chineseness" (PDF) (s. 681) The Journal of Asian Studies. Viitattu 8.11.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.