Ero sivun ”Shigeru Miyamoto” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Oo-p (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
Oo-p (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Shigeru Miyamoto''' ([[Japanin kieli|Japaniksi]]: 宮本茂, ''Miyamoto Shigeru'', S: [[16 Marraskuuta]], [[1952]]) on [[Japani|Japanilainen]] pelisuunnittelija, joka loi [[Donkey Kong|Donkey Kongin]], [[Mario|Super Marion]], ''[[Zelda|Legend of Zelda-sarjan]]'', ja ''[[Pikmin|Pikmininin]]'' sekä useita muita [[tietokonepeli|videopelejä]] [[Nintendo|Nintendolle]]. Hän on yksi maailman arvostetuimmista [[pelisuunnittelija|pelisuunnittelijoista]] ja on kutsuttu yhdeksi modernien videopelien isistä. Hänen pelinsä ovat tunnettuja toimivasta pelituntumasta ja vuorovaikutteisesta pelimaailmasta. Miyamoto oli ensimmäinen videopelisuunnittelija, joka käytti voimakasta, peliä eteenpäin kuljettavaa juonta, jonka hän esitteli ensimmäisessä Mario-pelissä.
'''Shigeru Miyamoto''' ([[Japanin kieli|Japaniksi]]: 宮本茂, ''Miyamoto Shigeru'', S: [[16 Marraskuuta]], [[1952]]) on [[Japani|Japanilainen]] pelisuunnittelija, joka loi [[Donkey Kong|Donkey Kongin]], [[Mario|Super Marion]], ''[[Zelda|Legend of Zelda-sarjan]]'', ja ''[[Pikmin|Pikmininin]]'' sekä useita muita [[tietokonepeli|videopelejä]] [[Nintendo|Nintendolle]]. Hän on yksi maailman arvostetuimmista [[pelisuunnittelija|pelisuunnittelijoista]] ja on kutsuttu yhdeksi modernien videopelien isistä. Hänen pelinsä ovat tunnettuja toimivasta pelituntumasta ja vuorovaikutteisesta pelimaailmasta. Miyamoto oli ensimmäinen videopelisuunnittelija, joka kMario-peläytti voimakasta, peliä eteenpäin kuljettavaa juonta, jonka hän esitteli pelissään Donkey Kong, jossa ensiesiintymisensä teki myös ehkä kaikkien aikojen tunnetuin videopelisankari Super Mario, tosin Donkey Kongissa hänen nimensä oli vielä "Jumpman".


Miyamoto työskentelee edelleen Japanin Nintendolle Nintendo Entertainment Analysis and Development -osaston johtajana. Vuonna [[1998]] hänet nimitettiin interaktiivisten taiteiden mestareiden (Academy of Interactive Arts and Sciences' Hall of Fame) joukkoon.
Miyamoto työskentelee edelleen Japanin Nintendolle Nintendo Entertainment Analysis and Development -osaston johtajana. Vuonna [[1998]] hänet nimitettiin interaktiivisten taiteiden mestareiden (Academy of Interactive Arts and Sciences' Hall of Fame) joukkoon.

Versio 9. maaliskuuta 2006 kello 22.38

Shigeru Miyamoto (Japaniksi: 宮本茂, Miyamoto Shigeru, S: 16 Marraskuuta, 1952) on Japanilainen pelisuunnittelija, joka loi Donkey Kongin, Super Marion, Legend of Zelda-sarjan, ja Pikmininin sekä useita muita videopelejä Nintendolle. Hän on yksi maailman arvostetuimmista pelisuunnittelijoista ja on kutsuttu yhdeksi modernien videopelien isistä. Hänen pelinsä ovat tunnettuja toimivasta pelituntumasta ja vuorovaikutteisesta pelimaailmasta. Miyamoto oli ensimmäinen videopelisuunnittelija, joka kMario-peläytti voimakasta, peliä eteenpäin kuljettavaa juonta, jonka hän esitteli pelissään Donkey Kong, jossa ensiesiintymisensä teki myös ehkä kaikkien aikojen tunnetuin videopelisankari Super Mario, tosin Donkey Kongissa hänen nimensä oli vielä "Jumpman".

Miyamoto työskentelee edelleen Japanin Nintendolle Nintendo Entertainment Analysis and Development -osaston johtajana. Vuonna 1998 hänet nimitettiin interaktiivisten taiteiden mestareiden (Academy of Interactive Arts and Sciences' Hall of Fame) joukkoon.

Leluja ja pelikortteja valmistava Nintendo määräsi vuonna 1980 taiteilijan työtä tekevän Miyamoton suunnittelemaan erään yhtiön ensimmäisistä kolikkopeleistä, joka sai nimen Donkey Kong. Peli oli suuri menestys ja pelin sankari, Jump Man, tuli myöhemmin tunnetuksi Nintendon maskottina nimellä Mario. Miyamotosta tuli nopeasti Nintendon huipputuottaja ja monet hänen perustamistaan jälleenmyyntijärjestelyistä ovat edelleen käytössä.

Shigeru Miyamotolla on kaksi lasta vaimonsa Yasuko Miyamoton kanssa, joka toimi Nintendolla johtajana 1977.

Henkilöhistoria

Shigeru Miyamoto syntyi Sonoben kaupungissa, lähellä Kyotoa. Lapsuudessaan Miyamoto oli kiinnostunut piirtämisestä, maalaamisesta ja luonnon tutkimisesta. Hän poikaiän retkeilynsä kotinsa lähistöllä olevilla järvillä ja luolilla vaikutti hänen myöhempään työskentelyynsä taiteilijana ja pelisuunnittelijana. Vuonna 1970 hän aloitti ammattiopinnot Kanazawa Municin taideteollisessa korkeakoulussa. Hän valmistui viisi vuotta myöhemmin. Myöhemmin Miyamoto kommentoi opiskeluaikansa kuluneen enimmäkseen omien luonnosten raapusteluun varsinaisten opintojen jäädessä toissijaiseksi. Vuonna 1977 teollisen suunnittelun tutkinnon hankkinut Miyamoto tapasi Hiroshi Yamauchin työpaikkahaastattelun merkeissä. Yamauchi oli Miyamoton isän ystävä ja Nintendon pääjohtaja. Miyamoto sai paikan taiteilijana ja hänet sijoitettiin suunnitteluosastolle. Miyamoto tehnyt elämäntyönsä siitä lähtien videopelien suunnittelijana.

Äskettäin perustettu Nintendo of America etsiskeli vuonna 1980 hittipeliä, joka loisi yhtiölle nimeä kasvavalla peliautomaattimarkkinoilla. Prototyypeillä tehdyt testit yhdysvaltalaisilla pelaajilla osoittivat pelin Radar Scope olevan hittiainesta Yhdysvaltain markkinoille. Pelikoneita tilattiin suuri määrä, mutta toimituksen aikana kiinnostus pelialalla oli vaihtunut ja Radar Scope osoittautui flopiksi. Selviytyäkseen takaiskusta Nintendo of America tarvitsi keinon, jolla olemassa olevat pelikoneet voisi muuttaa tuottavaksi. Yamauchi kiinnitti Miyamoton tehtävään ainoana vapaana henkilönä. Onnistuminen merkitsisi Nintendo of American menestystä, epäonnistuminen vararikkoa.

Miyamotolla ei ollut aikaisempaa kokemusta ohjelmoinnista, joten hän tarvitsi firman insinöörien neuvoja päästäkseen työssä alkuun. Hän sävelsi peliin myös musiikit, käyttäen apunaan pientä sähköurkua. Donkey Kong oli valmis ja pelin sisältävät sirut lähetettiin kiireesti Yhdysvaltoihin, jossa Radar Scope -koneisiin asennettiin uusi siru vuorokauden aikana. Donkey Kongista tuli välitön hitti ja Nintendon onneksi heillä oli runsaasti pelikoneita heti saatavilla. Tapaus pelasti yhtiön ja esitteli pelihahmon, josta tulisi Nintendon tunnistettavin maskotti kautta aikain.

Miyamoton luomat Donkey Kongin kolme hahmoa ovat Donkey Kong, Jump Man ja Pauline. Jump Man tuli myöhemmin tunnetuksi nimellä Mario ja hahmo esiintyy nykyään yli sadassa pelissä useammissa kuin kymmenessä pelikoneessa. Donkey Kong on myös esiintynyt monissa peleissä, etenkin Mario-sarjan peleissä. Pauline-hahmolle Donkey Kong jäi ensimmäiseksi ja viimeiseksi esiintymiseksi.

Vain Super Mario Bros. on nostanut Nintendon statusta pelimarkkinoilla yhtä dramaattisesti kuin Donkey Kong. Super Mario Bros. tehtiin Nintendo Entertainment System-konsolille ja muutti laitteen 80-luvun johtavaksi konsoliksi sekä esitteli tasohyppelypelin uudenlaisena pelityyppinä.

Miyamoto on useimmiten esitelty tuottajana Mario-pelien lopputeksteissä. Eräs harvoista poikkeuksista on Game Boylle julkaistu Super Mario Land -sarja, jonka kanssa Miyamoto ei ollut missään tekemisissä. Ensimmäisissä Yhdysvaltain julkaisuissa Miyamoto on kirjoitettu Miyahon — virhe kanjin tulkinnassa (本 voidaan lukea sekä hon tai moto).

Miyamoton vaikutus pelien kehittämisessä ei rajoitu pelkästään pelien suunnitteluun. Hän oli eräitä suurimpia vaikuttajia Super Nintendo Entertainment Systemin ohjaimeen suunnitelluista L/R-lisänäppäimistä ja Nintendo 64:n analogiohjaimeen. Miyamoto ei ole näiden uutuuksien itseoikeutettu keksijä, mutta hän oli merkittävä uusien ohjaimien puolestapuhuja ja nykyään tällaisia ohjaimia on kaikilla pelikonsolivalmistajilla.

Huolimatta suuresta menestyksestään ja ansioistaan Nintendolle Miyamoton sanotaan olevan hyvin vaatimaton persoona. Hän saa omasta pyynnöstään keskivertopalkkaa ja käyttää usein polkupyörää ajaessaan töihin.

Miyamoto oli ensimmäinen AIAS:n kuuluisuuksien listaan hyväksytty henkilö (1998). Kunnianosoitus on yhteenveto Miyamoton elämäntyöstä ja suuresta vaikutuksesta videopeliteollisuudelle. Maaliskuussa 2005 Miyamoto oli ensimmäisiä San Franciscon Walk of Gameen tähtensä saavista henkilöistä.

Aiheesta muualla