Thesmoforeion

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Thesmoforeion
Sijainti Delos, Kykladit, Etelä-Egean saaret
Kreikka Kreikka
Koordinaatit 37°24′04″N, 25°15′58″E?
Rakennustyyppi pyhäkkö
Valmistumisvuosi noin 480 eaa.
Tyylisuunta doorilainen / joonialainen
Osa Unescon maailmanperintökohdetta
Delos
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Thesmoforeion eli Demeterin ja Persefonen pyhäkkö oli antiikin aikainen pyhäkkö Deloksen saarella Kreikassa. Sen rauniot ovat osa Deloksen arkeologista aluetta, joka on Unescon maailmanperintökohde.[1][2]

Thesmoforeion oli Demeterin ja Persefonen eli Koren kultin käytössä ja se on liittynyt muun muassa Deloksen Thesmoforia-juhlaan.[3] Thesmoforeioniksi usein kutsuttu rakennus oli tehty klassisen kauden alussa noin vuonna 480 eaa. Se sijaitsi Apollonin ja Artemiin pyhäkköalueen luoteiskulmassa myöhemmin rakennetun Ekklesiasterionin länsipuolella.[1] Toisaalta rakennuksen tulkinta on kyseenalainen[2] ja todellinen Thesmoforeion on saattanut sijaita muualla, jopa kaukana pyhäkköalueen ulkopuolella.[4]

Thesmoforeioniksi kutsuttu pyhäkköalueen rakennus oli suorakulmainen ja sen pituus oli noin 37,7 metriä ja leveys noin 14,8 metriä. Rakennus jakaantui kolmeen osaan. Sen keskellä oli avoin peristyyli- eli pylväspiha, jossa oli 4 x 4 doorilaista pylvästä. Sekä sen pohjois- että eteläpuolella oli cella-huoneet, joiden kummankin keskellä kattoa tuki neljä neliön muotoon asetettua joonialaista pylvästä. Rakennuksen ovi oli länsisivulla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Delos, Thesmophorium Perseus. Viitattu 24.10.2016.
  2. a b Stillwell, Richard & MacDonald, William L. & McAllister, Marian Holland (toim.): ”Delos, Greece”, The Princeton Encyclopedia of Classical Sites. Princeton, N. J.: Princeton University Press, 1976. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
  3. Dillon, Matthew: Girls and Women in Classical Greek Religion, s. 116. Routledge, 2003. ISBN 1134365098. Teoksen verkkoversio.
  4. Tréheux, Jacques: Localisation du Thesmophorion à Délos. Bulletin de correspondance hellénique, 1987, 111. vsk, nro 2, s. 495–499.