Terapiassa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Terapiassa
In Treatment
Tyyli Draama
Kestoaika 25 min
Pääosissa Gabriel Byrne
Dianne Wiest
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat HBO
Suomi Yle TV1
Esitetty 28. tammikuuta 2008 – 7. joulukuuta 2010
Jaksoja 106
Tuotanto
Tuottaja(t) Rodrigo Garcia
Steve Levinson
Hagai Levi
Mark Wahlberg
Warren Leight
Paris Barcley
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Terapiassa (In Treatment) on yhdysvaltalainen HBO-kaapelikanavan tuottama draamasarja, joka perustuu israelilaiseen BeTipul-nimiseen televisiosarjaan. Sitä esitettiin Israelissa kaksi kautta ja se oli siellä erittäin suosittu. BeTipul voitti useita Ophir -palkintoja. Yhdysvaltalaisen In Treatment -sarjan ensimmäinen ja toinen kausi myötäilevät varsin tarkasti israelilaista alkuperäistä sarjaalähde?, mutta kolmas kausi on puhtaasti yhdysvaltalaista tuotantoa.

Sarja kertoo hieman yli 50-vuotiaasta psykoterapeutti Paul Westonista (Gabriel Byrne) ja hänen päivittäisistä potilaistaan. Lähes kaikki jaksot kuvataan kokonaan terapeutin vastaanotolla, jossa Paul keskustelee potilaansa kanssa. Kuitenkin viikon viimeinen jakso kuvaa Paul Westonia hänen oman psykoterapeuttinsa luona kertomassa omista ongelmistaan. 1-2. kaudella Paulin psykoterapeuttia näyttelee Dianne Wiest ja 3. kaudella Amy Ryan. Tämä formaatti säilyy kaikkien kolmen kauden ajan, vaikka Westonin vastaanotto siirtyy Marylandistä (1. kausi) New Yorkin Brooklyniin (2-3. kausi).

Maaliskuussa 2011 HBO ilmoitti, ettei sarjaa jatketa tässä muodossa, vaan tuottajat ovat päättäneet muuttaa ohjelman formaattia. Tarkempaa tietoa asiasta ei ilmoitettu. Suomessa sarjaa on esittänyt YLE TV1.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Terapiassa on kuvaus- ja esitystavaltaan poikkeava.kenen mukaan? Jaksot ovat intensiivistä keskustelua. Näyttelijät joutuvat ilmaisemaan kaiken puheellaan, ilmeillään ja käsillään, sillä he pääasiassa istuvat koko ajan tuolissaan. Roolihahmo Paul Weston esiintyy jokaisessa osassa ja jokaisessa otoksessa. Sarjassa ei käytetä tehosteita, taustamusiikkiakin on hyvin vähän.

Käytännössä sarja tehtiin niin, että yksi osa kuvattiin kahdessa päivässä. Gabriel Byrne sai oman roolinsa käsikirjoituksen aamulla, kuvaukset aloitettiin klo 10.00 ja lopetettiin iltamyöhällä. Kuvauksia jatkettiin viitenä päivänä viikossa. Ensimmäistä kautta kuvattiin tällä tavoin 5½ kk Los Angelesissa. Muut kaudet kuvattiin New Yorkissa. Gabriel Byrne on kertonut haastatteluissa, että sarjan tekeminen on kaikille erittäin raskasta sekä fyysisesti että henkisesti: näyttelijöille, ohjaajille, tuottajille ja kirjoittajille. Pelkästään Paul Westonin ensimmäisen kauden vuorosanojen yhteismäärä vastasi sitä, että hän olisi näytellyt 5½ kuukaudessa 11 elokuvan kaikki roolit.lähde?

Sarja esitettiin ensimmäisellä kaudella iltaisin parhaaseen katseluaikaan yksi osa illassa maanantaista perjantaihin. Näin ei tavallisesti iltasarjoja Yhdysvalloissa esitetälähde?. Toinen ja kolmas kausi esitettiin kahtena peräkkäisenä osana peräkkäisinä alkuviikon iltoina.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kriitikot ottivat In Treatmentin vastaan ylistävin sanoin. Sarjaa kuvattiin älykkääksi, addiktiiviseksi, erittäin hyvin ohjatuksi ja näytellyksi. Sarja ja sen näyttelijöitä on palkittu monin tavoin. Gabriel Byrne voitti draamasarjan parhaan miespääosan esittäjänä 1. kauden suorituksestaan Golden Globe -palkinnon. Dianne Wiest sai Emmy-palkinnon 1. kauden parhaan naissivuosan näyttelijänä. Glynn Turman voitti Emmy-palkinnon parhaana vierailevana näyttelijänä. Sarja itse sai parhaan uuden sarjan Writers Guild of America -palkinnon vuonna 2008. Samana vuonna se nimettiin yhdeksi kymmenestä parhaasta TV-sarjasta (AFI Award 2008). Vuonna 2009 sarja voitti Peabody-palkinnon.

Emmy-ehdokkuuksia ovat saaneet Gabriel Byrne (1. ja 2. kausi), Dianne Wiest (2. kausi) ja Hope Davis (2.kausi). Golden Globe -ehdokkuuksia ovat poimineet sarja itse parhaana TV-sarjana (1. kausi) sekä Dianne Wiest, Melissa George ja Blair Underwood (kaikki 1. kaudelta). Gabriel Byrne, Dianne Wiest ja sarja itse olivat ehdokkaina myös Satellite Awards 2008 -palkinnolle.lähde?

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä televisioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.