Teemasivu:Elokuva/Artikkelipoiminta/2010-05

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Stanley Kubrick (26. heinäkuuta 1928, New York7. maaliskuuta 1999) oli yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja, joka oli tunnettu kokeilevasta tyylistään kameran asettelussa, sekä tunnetuista menestyselokuvistaan, kuten 2001: Avaruusseikkailu (1968), Kellopeliappelsiini (1971) ja Hohto (1980). Vaikkakin Kubrick sai Oscar-ehdokkuuksia ohjaustyöstä, hän ei koskaan voittanut palkintoa tästä, mikä on herättänyt keskustelua. Häntä pidetään yhtenä kaikkien aikojen merkittävimmistä ohjaajista.

Kubrickin elokuvat olivat usein hyvin kokeilevia ja kiisteltyjä. Hänen elokuvaansa 2001: Avaruusseikkailu pidetään yhtenä kokeilevimmista maailmanlaajuisen levityksen saaneista elokuvista. Jotkin hänen elokuvansa taas ovat saaneet osakseen paljon kritiikkiä aihepiiriensä takia: Kellopeliappelsiini-elokuvaa pidettiin aikoinaan väkivaltaa ihastelevana elokuvana, vaikka pohjimmainen viesti oli täysin päinvastainen. Lolitassa taas keski-ikäinen mies rakastuu teini-ikäiseen tyttöön, mikä oli sen julkaisuaikana erittäin kiistelty aihe.

Hänen useimmat elokuvansa perustuvat myös kaunokirjallisiin teoksiin (lukuun ottamatta hänen ensimmäisiä elokuviaan) ja ne saivat usein tyytymättömän vastaanoton kirjoittajilta, koska ne eivät olleet uskollisia alkuperäiselle tekstille.

Kubrick tunnettiin nihkeästä suhtautumisesta median edustajiin, ja etenkin viimeisinä vuosina ohjaajalta oli melkein mahdoton saada haastatteluja.

Ohjaajan langon, elokuvatuottaja Jan Harlanin mukaan Kubrick ei perustanut julkisuudesta tai piitannut palkinnoista. Elokuvan muotivirtauksetkaan eivät hetkauttaneet häntä, vaan Kubrick keskittyi tekemään itsensä näköisiä teoksia. Filmialaa sinänsä hän seurasi tarkkaan ja saattoi lähettää kannustavia terveisiä nuorille, nouseville ohjaajakyvyille.