Taikuri Oz

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Taikuri Oz
The Wiz
The Wizin kansi
The Wizin kansi
Ohjaaja Sidney Lumet
Käsikirjoittaja Joel Schumacher
William F. Brown (alkuperäinen)
Tuottaja Rob Cohen
Säveltäjä Quincy Jones
Leikkaaja Dede Allen
Pääosat Diana Ross
Michael Jackson
Nipsey Russell
Ted Ross
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Universal Studios
Ensi-ilta 24. lokakuuta 1978
Kesto 134 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 24.000.000$[1]
Aiheesta muualla
IMDb

Taikuri Oz (The Wiz) on yhdysvaltalainen musikaalielokuva, jonka pääosissa ovat Diana Ross, Michael Jackson, Nipsey Russell ja Ted Ross. Elokuvan on ohjannut Sidney Lumet.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyttö nimeltä Dorothy on 24-vuotias ja asuu vanhempiensa talossa. Kaikki muut perheestä ovat muuttaneet omaan taloon ja perustaneet perheen, mutta Dorothy ei. On perhejuhla, ja Dorothy vie ruokia pöytään. Hänen äitinsä tulee paikalle. Dorothyn äiti puhuu Dorothylle keittiössä siitä, että Dorothyn pitäisi jo muuttaa omaan taloon ja perustaa perhe, eihän hän ole käynyt edes 125:den kadun eteläpuolella. Dorothyn äiti haluaisi, että Dorothy menisi opettamaan yläasteelle, mutta Dorothy sanoo viihtyvänsä lasten kanssa. Dorothyn äiti lähtee pois. Silloin Dorothyn koira Toto karkaa ulos. Dorothy juoksee Toton perään, ja löytääkin sen.

Suuri lumesta muotoutunut pyörremyrsky ilmestyy, ja Dorothy joutuu sen sisään. Hän lentää pyörremyrskyn sisällä. Idän hyvä haltiatar Glinda puhaltaa Dorothyä vievän pyörremyrskyn kädestään. Dorothy lentää kaupungin, joko Ozin tai kotikaupunkinsa yllä. Hän lentää OZ - merkin läpi. Alhaalta kuuluu räsähdys. Dorothy putoaa pyöreään hiekkalaatikkoon, joka on ihmisgraffittien peittämässä puistossa. Dorothy etsii Toton hiekasta, johon se on hautautunut. Silloin ihmisgraffitit alkavat irtautua seinästä, ja he toistelevat "Toto, Toto, Toto". Yhä enemmän graffittihmisiä tulee mukaan. Dorothy huutaa "Ei! Ei!", mutta graffitit osoittautuvat ystävälliksi. He haluavat kiittää Dorothyä siitä, että hän tappoi noidan, Evermanin, joka piti heitä graffittiihmisinä. Neiti Yksi tulee paikalle. Hän loitsii hopeiset korkokengät Evermeanin jaloista Dorothyn jalkoihin. Neiti Yksi sanoo, että kenkiä ei saa ottaa pois, ennen kuin Dorothy pääsee taas kotiin. Dorothy kysyy, että missä hän on. Neiti Yksi vastaa, että hän on Munchkinlandissä. Neiti Yksi puhuu Dorothylle Wizistä. Kun Dorothy kysyy, mikä on Wiz, niin graffittiihmiset ja Neiti Yksi riemastuvat. He kertovat, kuka on Wiz. Sitten Neiti Yksi ja graffittiihmiset hyvästelevät Dorothyn, ja saattavat hänet taksille. Dorothy kysyy vielä, miten hän pääsee Wizin luo. Neiti Yksi vastaa, että kunhan Dorothy seuraa Yellow Brick Roadia, niin kyllä se siitä. Dorothy menee taksille, ja yrittää avata oven. Taksiin syttyy valo "pois käytöstä", ja lähtee pois. Kun Dorothy kääntyy pyytääkseen apua Neiti Yhdeltä, niin hän on kadonnut. Dorothy lähtee vaeltelemaan. Hän itkee vanhaa taloa vasten. Hänen ohitseen menee mies, jolla on lauta, josta kuuluu huilun tapaista ääntä. Dorothy huutaa miehen perään, mutta mies juoksee edelleen.

Kuulee varisten raakkuvan. Hän lähtee äänen suuntaan, ja löytää Variksenpelättimen (Michael Jackson). Varikset pilkkaavat Variksenpelätintä, ja Dorothy päättää vapauttaa hänet. Kun Variksenpelätin ei osaa kävellä, varikset pilkkaavat häntä kahta kauheammin. Dorothy laittaa Toton pelottelemaan varikset pois. Sitten hän opettaa Variksenpelättimen kävelemään. Variksenpelätin kertoo Dorothylle, että hänellä ei ole aivoja, vaan pää täynnä roskaa. Dorothy pyytää Variksenpelättimen mukaansa, koska jos Wiz osaa järjestää Dorothyn kotiin, niin hän voi myös hankkia Variksenpelättimelle aivot. Variksenpelätin löytää Yellow Brick Roadin, jota pitkin he lähtevät menemään.

He menevät huvipuistoon, josta he löytävät Peltimiehen (Nipsey Russell), joka on suuren kivisen pallon alla, jolla on kasvot. Peltimies sanoo, että hänen luojansa teki hänelle kaiken, paitsi sydämen. Dorothy ehdottaa, että Peltimies lähtisi myös tapaamaan Wiziä. Peltimies suostuu.

Dorothy, Variksenpelätin ja Peltimies menevät museon ohi, jossa Peltimies huomaa, että kivileijona katselee heitä. Kun he menevät katsomaan sitä, Variksenpelätin koskee kivileijonan tassua ja leijona herää eloon. Kivileijonan sisältä tulee oikea leijona (Ted Ross), joka on hyvin vihainen siitä, että Variksenpelätin koski häntä. Toto puree leijonaa jalkaan, ja leijona huutaa "Hän puri käpälääni!" Ja alkaa itkeä. Variksenpelätin sanoo leijonalle "Viidakon kuningas?!" Peltimies vastaa "Pelkureiden kuningas." Dorothy sättii leijonaa siitä, että Leijona pelästytti heidät niin. Leijona paljastaa, että hän on leijona ilman rohkeutta. Dorothy pyytää myös Leijonan mukaan, ja he lähtevät kaikki kohti Wizin valtakuntaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sharp, Kathleen (2003). Mr. and Mrs. Hollywood: Edie and Lew Wasserman and Their Entertainment Empire. Carroll & Graf Publishers. pp. 357–358.