TRIPS

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

TRIPS (engl. Agreement on Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights) on maailman kauppajärjestön kansainvälinen sopimus immateriaalioikeuksista.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TRIPS laadittiin WTOn edeltäjän GATTin toimesta vuonna 1994, ja se on nykyisin yksi WTOn toiminnan keskeisimmistä ja myös eniten kritiikkiä kohtaavista sopimuksista. Sopimus oli tulosta teollisuusmaiden (erityisesti Euroopan unionin, Yhdysvaltojen ja Japanin toimesta), jotka myös omistavat suurimman osan maailman immateriaalioikeuksista, kuten patenteista. Kaikkien WTOn jäseniksi haluavien on ratifioitava TRIPS-sopimus.

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TRIPS luokittelee omistusoikeudet kaiken edelle, myös ihmisoikeuksien, mikä on kohdannut laajaa kritiikkiä kansainvälisiltä ihmisoikeusjärjestöiltä kuten Attacilta ja kolmannen maailman kansalaisjärjestöiltä.

TRIPSiin kuuluu myös mahdollisuus paitsi teollisuustuotteiden, myös organismien, elintärkeiden lääkkeiden, ja ihmiskudosten patentointiin ja yksinoikeuteen.

Kehitysmaat ovat pitäneet TRIPS:iin liittyviä immateriaalioikeuksien rekisteröinti- ja valvontajärjestelmiä liian kalliina[1].

Kehitysmaiden kannalta sopimus on ongelmallinen, sillä useimmat patentit ovat länsimaiden ja kansainvälisten yritysten hallussa, ja toisaalta sopimus vaikeuttaa kaikenlaisen uuden teknologian omaehtoista käyttöönottoa kehitysmaissa.[1]

TRIPSiä on myös arvosteltu siitä, että se estää tavaroiden ja ideoiden vapaata liikkumista, joka on vastoin WTOn ydinperiaatetta ja toimintaideaa.[1]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Juhani Koponen, Jari Lanki ja Anna Kervinen: ”WTOntoimivalta ja pyrkimykset”, Kehitysmaatutkimus, johdatus perusteisiin, s. 142. Helsinki: Gummerrus, 2007. ISBN 978-952-495-004-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]