Tähtieskadroona

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tähtieskadroona (eng. All-Star Squadron) on kuvitteellinen supersankariryhmä DC Comics-universumissa. Tähtieskadroona muodostettiin taistelemaan akselivaltoja vastaan toisen maailmansodan aikana. Ryhmä esiintyi ensimmäisen kerran Justice League of America #193 tarinassa elokuussa 1981 ja sen loivat Roy Thomas, Rich Buckler ja Jerry Ordway. Tähtieskadroona esiintyi syyskuusta 1981 eteenpäin omassa All-Star Squadron nimisarjakuvassaan, jota julkaistiin vuosina 1981-1987 64 numeroa. Organisaation puheenjohtajana toimi eri aikoina Liberty Belle tai Haukkamies. Spin-off-sarja nimeltä Young All-Stars alkoi vuonna 1987 ja sitä julkaistiin 32 numeroa.

Fiktiivinen historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päivänä, jona Pearl Harboria pommitettiin, presidentti Franklin Roosevelt loi Article X ohjelman, joka kokosi saatavilla olevia supersankareita – mukaan lukien Justice Society of America:n jäsenet, Vapaustaistelijat (Freedom Fighters), Seven Soldiers of Victoryn ja soolona toimineet sankarit – Valkoiseen taloon. Hän pyysi heitä liittoutumaan sotaa varten Tähtieskadroonana taistelemaan sabotaasia vastaan ja ylläpitämään rauhaa kotirintamalla toisen maailmansodan aikana. Syynä sille, ettei eskadroonaa käytetty taistelutilanteissa Euroopan tai Tyynenmeren sotanäyttämöllä, oli se, että Adolf Hitlerillä oli hallussaan Kohtalon keihäs, mystinen esine, joka antoi hänelle hallintaansa kaikki supersankarit, joilla oli taikuuteen perustuvia voimia tai haavoittuvuus taikuudelle (mukaan lukien Teräsmies, Vihreä Lyhty, Tohtori Kohtalo ja muut), jotka ylittivät akselivaltojen hallitseman alueen.

Aikamatkustava roisto Per Degaton oli tuolloin vanginnut monet Justice Societyn jäsenistä JSA-vihollisten avulla, jotka hän oli vetänyt ajassa taaksepäin, mutta saatavilla olevia sankareita pyydettiin ensin toimimaan vahteina mahdolliselta länteen kohdistuvalta hyökkäykseltä Yhdysvaltojen rannikolle. Degaton itse käytti joitain varastettuja japanilaisia ​​lentokoneita hypnotisoitujen sotilaiden kanssa käynnistääkseen tällaisen hyökkäyksen San Franciscoon, toivoen muuttavansa historiaa saattamalla Yhdysvallat taistelussa pattitilanteeseen Japania vastaan, jolloin hän voi vallata maailman, joten uuden eskadroonan ensimmäinen suuri tehtävä oli lopettaa hyökkäys ja pelastaa vangitut sankarit, joista myös tuli osa uutta ryhmää. Koska Per Degaton palasi ajassa taaksepäin JSA:n vapauttamisen jälkeen, he unohtivat hänen osallisuutensa, vaikka tapahtumia ei pyyhitty pois. Amerikan liittyminen sotaan sai useat JSA:n jäsenet värväytymään siviili-identiteettiinsä. Näitä olivat Alan Scott, Starman, Haukkamies, Atomi ja Johnny Thunder.

All-Star Squadronin päämaja kuvattiin Trylonina ja Perispherena, todellisina rakenteina Flushing Meadowsissa, Queensissa, New Yorkissa, jotka rakennettiin vuoden 1939 New Yorkin maailmannäyttelyä varten. Perisphere sisälsi eskadroonan kokoussalin, kun taas Trylon jälkiasennettiin lentokonehalliksi / pystysuoraksi laukaisualustaksi. All-Star Squadronilla oli Gernsback-niminen robottihovimestari, joka perustui messujen Elektro-robotteihin ja nimettiin tieteiskirjallisuuden kustantajan Hugo Gernsbackin mukaan.

Young All-Starsin jälkeen All-Star Squadron on esiintynyt DC Comicsin julkaisemissa satunnaisissa tarinoissa. Artikkelia X käytettiin uudelleen Final Crisis crossover-tarinan aikana, kun Maan supersankarien piti yhdistyä Darkseidia ja pahojen uusien jumalien voimia vastaan.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ralph Dibny mainitsi Tähtieskadroonan Arrowversen crossover-jaksossa Crisis on Infinite Earths.
  • Stargirl televisiosarjan jaksossa Hourman and Doctor Mid-Nite Red Been mainittiin olleen sekä Tähtieskadroonan ja Vapaustaistelijoiden jäsen, ennen kuin Baron Blitzkrieg murhasi hänet.