Vapaustaistelijat (sarjakuvat)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vapaustaistelijat (eng. Freedom Fighters) on DC Comicsin sarjakuvissa esiintyvä fiktiivinen supersankariryhmä. Ryhmä esiintyi ensimmäisen kerran Justice League of America #107 numerossa lokakuussa 1973 ja sen loivat Len Wein ja Dick Dillin. Ryhmä perustettiin alunperin vastustamaan natseja toisen maailmansodan aikana. Ryhmän alkuperäiset kuusi jäsentä olivat Setä Samuli, Musta Kondori, Doll Man, Human Bomb, The Ray ja Phantom Lady. Vaikka hahmot olivat alunperin Quality Comicsin luomia, niitä ei koskaan koottu ryhmään ennen kuin DC hankki heidät.

Vaikka Vapaustaistelijat esiintyivät ensimmäisen kerran Justice League of Americassa #107–108, heitä pidettiin alkuperäisinä Earth-X:n asukkaina, takautuvat tarinat vahvistivat ryhmän olevan kotoisin Maa-X:stä, jotka ovat muuttaneet Earth-Two:lle.

Vanhin versio Vapaustaistelijoista koottiin 7. joulukuuta 1941. Setä Samuli toi heidät yhteen ja kokosi Neon the Unknown, Magnon, Red Torpedon, Invisible Hoodin, Miss American ja Hourmanin estääkseen tragedian. Tämä ryhmä epäonnistui kuitenkin yrityksessään pysäyttää Pearl Harborin tuho. Heidät kaikki paitsi Setä Samulia ja Hourmania luultiin alun perin tapetuiksi, mutta vain Magno kuoli todellisuudessa. Tämä versio ryhmästä oli retcon, ja heidän taistelunsa ja väitetyt kuolemansa kuvattiin Roy Thomasin kahden tuota aikakautta kuvaavan kirjan sivuilla: All-Star Squadron ja Young All-Stars.

Hahmojen DC-versioiden kerrottiin asuvan "Earth-X:n" rinnakkaismaailmassa, jossa Natsi-Saksa voitti lopulta pitkittyneen toisen maailmansodan Japanin hyökättyä Kaliforniaan ja natsien ydinaseiden kehittämisen vuoksi.

Vapaustaistelijoilla oli oma kirja 15 numeroa varten vuosina 1976–1978, jossa he siirtyivät Earth-1:een, ja Hopea-aave lavasti heidät nopeasti syyllisiksi rikoksiin, joita he eivät tehneet. He viettävät loppuosan sarjasta pakenemalla lakia, eivätkä pysty puhdistamaan mainettaan. Sarja peruttiin ennen tarinan päättymistä; se oli tarkoitus saada valmiiksi Secret Society of Super Villains -lehden numeroissa 16-18, mutta myös tämä sarja peruutettiin ennen kuin tarina voitiin julkaista. Tämä sarja esitteli myös Crusaders-ryhmän ja esitteli uudelleen Firebrandin.

"Toisen joukkueen" ydinjäsenten, jotka olivat 1970-luvun sarjakuvassa nähtyjä jäseniä, lisäksi muita Quality-sankareita liittyi myöhemmin: Red Bee, Miss America, Manhunter, Muovimies ja Quicksilver.

Infinite Earths -kriisin jälkeen Vapaustaistelijat perustui DC-universumin päämaahan ja kuuluivat kaikki Tähtieskadroonaan.

Vuosia sodan jälkeen kolmas versio joukkueesta ilmestyi 1980-luvulla, kun sankarien uusi aikakausi nousi. Alien Appellaxit vangitsivat Vapaustaistelijat sekä Blackhawksin ja Justice Societyn (JSA)n, ja heidät sijoitettiin internointileireille. Uusi Justice League of America (JLA) ryhmä vapautti heidät.

Vapaustaistelijat kokoontuivat hetkeksi uudelleen, mutta lopettivat sen pian, kun Firebrand kuoli taistelussa Hopea-aaveen kanssa.

Ryhmän neljäs versio ilmestyi uuden Justice Society of America -järjestön apujäsenenä. Myöhemmin Infinite Crisis #1:ssä Superrikollisten Salainen Yhteisö seuran jäsenet tappoivat Ihmispommin, Black Condorin ja Phantom Ladyn. Damage loukkaantui vakavasti, Iron Munro oli poissa, ja Psycho-Pirate vangitsi Rayn osana Alexander Luthorin suunnitelmia.

Uusi sankaritiimi debytoi rajoitetussa sarjassa Crisis Aftermath: The Battle for Blüdhaven, ja esiintyi myöhemmin Vapaustaistelijoiden jäseninä minisarjassa Uncle Sam and the Freedom Fighters, joka sai ensi-iltansa heinäkuussa 2006. Tämä joukkue koostuu uusista Phantom Ladyn, Rayn (Stan Silver), Ihmispommin, Nukkemiehen, Isojalan, Tuhoajan ja Kasvot inkarnaatioista. Se on osa S.H.A.D.E.:tä, salaista amerikkalaista valtion virastoa, joka on perustettu USA PATRIOT Actin alaisuudessa ja jota johtaa Father Time. Uusi tiimi suorittaa salamurhia ja muita laittomia tekoja rikollis- ja terroristijärjestöjä vastaan. Uncle Sam and the Freedom Fightersin numeron 1 alkaessa tiimin tehtävänä on vangita elvytetty Uncle Sam, joka muodostaa parhaillaan omaa Freedom Fighters -tiimiään. Tämän jälkeen Sam värvää S.H.A.D.E. jäseniä hänen asiansa hyväksi, paheksuen avoimesti heidän tappavan voiman käyttöä (vaikka he jatkavat ihmisten tappamista, jopa Setä Samin ohjauksessa).

Syyskuussa 2011 The New 52 käynnisti uudelleen DC:n jatkuvuuden. Tällä uudella aikajanalla Vapaustaistelijat asuvat edelleen Earth-10:ssä, mutta Grant Morrisonin Multiversity-konseptin tarkistuksen mukaan Kal-L laskeutui Saksan alueelle vuonna 1938. Hitler käänsi avaruusteknologian, jonka Kryptonin tähtialus sisällytti ja vapautti Kal-L:n/Overmanin amerikkalaisjoukkoja vastaan ​​1950-luvulla, minkä ansiosta natsi-Saksa voitti toisen maailmansodan. Overman tuli kuitenkin tietoiseksi tovereittensa pahuudesta nähtyään natsi-ideologiaan sopimattomien viattomien ihmisten valtavia kuolemia. Hitlerin kuoleman jälkeen Overman ja hänen hallituksensa pystyivät luomaan utopian. Vapaustaistelijat ovat edelleen olemassa geneettisesti paranneltujen metaihmisten tiiminä, kiitos Earth-10:n Tohtori Sivanan nerouden, mutta uudistetussa ja kattavassa koostumuksessa (Ray on homoseksuaali, Doll Man on Jehovan todistaja, Black Condor on afroamerikkalainen ja Phantom Lady on romani). Vapaustaistelijat tekevät erilaisia ​​terroritekoja Overmanin natsien jälkeistä hallintoa vastaan ​​samalla, kun Overman on ristiriidassa itsensä kanssa, koska hän tuntee edelleen syyllisyyttä Hitlerin aikakauden etnisistä ja ideologisista puhdistuksista. Vapaustaistelijoiden äärimmäisimmässä hyökkäyksessä he pudottavat Earth-10:n Justice Leaguen tukikohdan Metropolisiin, tappaen miljoonia ihmisiä mikä surettaa entisestään Overmania.

DC Rebirthissä New Super-Man sisältää ryhmän nimeltä Freedom Fighters of China. Jokainen ryhmän jäsen on kiinalainen versio yhdestä alkuperäisestä Vapaustaistelijasta. Heitä johtaa Flying Dragon General (analogi Uncle Samista); muita jäseniä ovat Sunbeam (Säteen analogi), Blue Condor (Mustan Kondorin analogi), Ghost Woman (Phantom Ladyn analogi), Folding Paper Man (analogi Plastic Manista) ja Human Firecracker (ihmispommin analogi).

"The New Golden Age" -lehden sivuilla keskustelussa Mister Terrificin ja Quiz Kidin välillä mainitaan, että Phantom Lady on ottanut Human Bombin apulaisen Cherry Bombin ja Red Been apulaisen Ladybugin siipiensä alle, jotta he voisivat toimia yhteistyössä saadakseen heidät avustamaan Vapaustaistelijoita, johon Human Bomb ja Red Bee olivat osana, tämän näkyessä yhdellä näytöistä.