Arrowverse

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Arrowverse on Warner Brothersin omistama mediakokonaisuus, johon kuuluu DC:n sarjakuvahahmoihin perustuvia televisiosarjoja, sarjakuvia ja verkkosarjoja. Kokonaisuus sai alkunsa vuonna 2012, kun Greg Berlanti, Andrew Kreisberg ja Mark Guggenheim tuottivat televisiosarjan Arrow, joka perustuu DC:n supersankariin Vihreään Nuoleen (Green Arrow). Arrowverse laajeni isommaksi mediakokonaisuudeksi The Flash televisiosarjan myötä vuonna 2014. Sarjaan liitettiin vuonna 2015 televisiosarjat Supergirl ja 2016 Legends of Tomorrow. Vuonna 2019 kokonaisuuteen liitettiin Batwoman ja Black Lightning, joka oli alkuun erillinen sarjansa.

Arrowversen sarjoja on esitetty CW-kanavalla sen perustamisesta lähtien.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

CW tilasi pilottijakson Arrow:lle vuonna 2012, joka perustui Vihreään Nuoleen. Pilotin tuottivat Greg Berlanti, Andrew Kreisberg ja Mark Guggenheim, ja Stephen Amell valittiin päärooliin. Tuottajat halusivat tehdä sarjasta omanlaisensa; se ei liity aikaisempiin DC:n sarjakuviin liittyviin sarjoihin, kuten Smallvilleen, jossa myös esiintyi Vihreä Nuoli. Vuonna 2013 Arrown tuottajat päättivät luoda Arrow:lle spin-off sarjan perustuen Salamaan (The Flash). Grant Gustin valittiin esittämään Barry Allenia, eli Salamaa. Hänen oli tarkoitus esiintyä kolmessa jaksossa Arrow:ssa, mutta päätyi esiintymään kahdessa jaksossa, kun kolmannen jakson kohdalla tuottajat päättivät tehdä The Flashin pilottijakson.

Vuonna 2015 Greg Berlanti kiinnostui liittämään Supergirlin mukaan Arrowverseen, jonka ensimmäinen kausi esitettiin CBS-kanavalla. Alkuun CBS ei suostunut Berlantin ajatukseen, mutta kun CBS:n toimitusjohtaja vaihtui, idea otettiin vastaan, ja CBS esitti tammikuussa 2016 Supergirlin ja The Flasin välisen crossover jakson. Toisesta kaudesta eteenpäin Supergirlia on esitetty CW-kanavalla, jossa se on esiintynyt siitä lähtien. Samoihin aikoihin tuottajat loivat verkkosarjan perustuen supersankaritar Vixeniin.

Vuoden 2015 aikana Arrowversen tuottajat ideoivat neljännen televisiosarjan, jonka henkilöt koostuivat Arrowssa ja The Flashissa esiintyneistä henkilöistä. Sarjan nimeksi tuli DC's Legends of Tomorrow. Ensimmäinen kausi sarjasta esitettiin vuoden 2016 aikana.

Toukokuussa 2017 CW tilasi sarjan Black Lightning. Sarjaa oli alkuun kehittämässä Fox, ja siksi se ei alun perin kuulunut Arrowverseen. Mahdollisesta crossoverista Black Lightning ja Arrowversen välillä ideoitiin, mutta tämä tulisi tapahtumaan vasta myöhemmin.

Vuonna 2018 Arrowversen tuottajat kirjoittivat sarjan pohjautuen Batwomaniin sen jälkeen, kun hän debytoi Elseworlds-crossoverissa. Pilottijakso tuotettiin vuonna 2019, ja saman vuoden lopussa Crisis of Infinite Earths-crossoverin myötä Arrowversen kaikki sarjat sijoitettiin tapahtumaan yhteen samaan universumiin, ja myös Black Lightning liitettiin Arrowverseen. Batwoman tuotettiin kokonaiselle kaudelle, mutta Batwomanin näyttelijä, Ruby Rose, jätti sarjan kauden jälkeen. Tuottajat päättivät jatkaa Batwomania toiselle kaudelle siten, että uusi roolihahmo ottaa Batwomanin manttelin.

Arrown tuotanto lopetettiin kahdeksannen kauden jälkeen vuoden 2020 alussa. Muut sarjat jatkuvat edelleen uusille kausille vuodelle 2021. Samaan aikaan Arrowverse saa uuden sarjan Clark & Lois, joka debytoi vuonna 2021.

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arrowversen kaikki sarjat tapahtuvat samassa jatkumossa. Keskeinen elementti sarjoissa on multiversumi, jossa on lukematon määrä rinnakkaistodellisuuksia. Suurin osa sarjoista tapahtuu pääasiassa universumissa Earth-1, mutta sarjat vierailevat myös muissa universumeissa, esim. Earth-2. Supergirl tapahtuu universumissa Earth-38. Crisis on Infinite Earths-crossoverin jälkeen kaikki sarjat tapahtuvat samassa universumissa nimeltään Earth-Prime.

Televisiosarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjaan on tulossa ainakin seuraavat sarjat ja niiden kaudet, myös varmistetut tulevat kaudet:

Sarja Kausia Tuotettuja jaksoja Tuotantovuodet
Arrow 8 170 2012-2020
The Flash 8 133 2014-
Supergirl 6 106 2015-2021
Legends of Tomorrow 7 110 2016-2022
Black Lightning 4 58 2018-2021
Batwoman 3 51 2019-2022
Stargirl 3 39 2020-
Superman & Lois 2 26 2021-

Arrow[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miljardööri-playboy Oliver Queen palaa kotikaupunkiinsa Starling Cityyn (myöhemmin Star City) haaksirikkouduttuaan Lian Yu-nimiselle saarelle viisi vuotta aiemmin. Oliver käyttää isänsä tekemää listaa henkilöistä, jotka ovat korruptoineet kaupungin ja oppimiaan taitoja tuodakseen nämä oikeuteen, yleensä käyttäen jousta ja nuolta, tullen lopulta Vihreäksi Nuoleksi. Hän väittää, että hänen täytyy olla joku muu, jotain muuta. Sarjan aikana hänen on päästävä siitä selvyyteen. Hän saa ristiretkellensä ystäviä ja liittolaisia.

The Flash[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Central Cityn poliisin rikospaikkatutkija Barry Allen joutuu S.T.A.R. Laboratorioiden hiukkaskiihdyttimen räjähdyksen myötä salamaniskun uhriksi, jonka seurauksena hän saa kyvyn juosta salamannopeasti. Hänestä tulee S.T.A.R. Laboratorioiden ystäviensä avulla Salama, joka suojelee Central Citya metaihmisiltä, jotka myös saivat voimansa hiukkaskiihdyttimen räjähdyksen seurauksena.

Supergirl[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kara Zor-El lähetettiin tuhoon tuomitulta Krypton-planeetalta Maahan suojelemaan häntä nuorempaa serkkuaan Kal-Elia. Mutta hänen pakokapselinsa päätyi Kryptonin räjähdyksen seurauksena pois kurssiltaan Haamuvyöhykkeelle, jossa aika ei kulje. Oltuaan jumissa vyöhykkeellä 24 vuotta, hän lopulta pääsee Maahan, ja hänet löytää jo aikuiseksi kasvanut Kal-El, josta oli kasvanut Teräsmies. Hän antaa Karalle tilaisuuden elää kuten hän eli, ja tämä kasvoi Danversin perheessä yhdessä adoptiosisarensa Alexin kanssa. Kara piti kykynsä piilossa 12 vuotta, kunnes lento-onnettomuus National Cityn yllä pakotti hänet paljastamaan itsensä, ja hänestä tuli supersankaritar Terästyttö. Hän suojelee Maata ja National Citya kaikelta, joka vahingoittaisi sitä.

Legends of Tomorrow[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entinen aikamestari Rip Hunter näkee vuonna 2166, kuinka paha sotalordi Vandal Savage on lähes valloittanut maailman ja murhaa hänen perheensä. Estääkseen Savagen valtaannousun, hän ottaa aika-aluksensa Waveriderin, ja rekrytoi ryhmän sankareita ja konnia vuodesta 2016 matkamaan ajassa pysäyttämään Savage. Ryhmästä muodostuu Legendat, jotka ottavat tehtäväkseen suojella aikajanaa.

Black Lightning[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Opettaja Jefferson Pierce ryhtyy käyttämään kykyjään hallita salamoita suojellakseen Freeportia sen uhkaajilta. Hän ottaa Mustan Salaman-manttelin.

Batwoman[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kate Kane ei koskaan aikonut olla Gotham Cityn suojelija. Mutta kun hänen serkkunsa Bruce Wayne, eli Lepakkomies, katosi kolme vuotta aiemmin ja Gotham City vaipui rikollisuuden ikeeseen, Kate otti Lepakkomiehen manttelin ja ryhtyi suojelemaan Gotham Citya sen uutena suojelijana, Lepakkonaisena.

Stargirl[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Courtney Whitmore on älykäs, urheilullinen ja ennen kaikkea ystävällinen. Tämän teini-ikäisen näennäisen täydellisen elämä iskee suureen vauhtiin, kun hänen äitinsä menee naimisiin ja hänen uusi perheensä muuttaa Kalifornian Los Angelesista Blue Valleyyn Nebraskaan. Courtneylla on vaikeuksia sopeutua uuteen kouluun, saada uusia ystäviä ja tulla toimeen uuden perheensä kanssa, ja hän saa selville, että hänen isäpuolellaan on salaisuus. Hän oli ennen supersankarin apulainen. "Lainaten" kauan kadonneen sankarin kosmisen sauvan, Courtneysta tulee epätodennäköinen inspiraatio täysin uudelle supersankarisukupolvelle.

Superman & Lois[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosia kohdattuaan megalomaniallisia superpahiksia, Metropolisin tuhoa aiheuttavia hirviöitä ja ihmiskunnan tuhoamiseen pyrkiviä avaruusolentoja, maailman kuuluisin supersankari, The Man of Steel eli Clark Kent ja sarjakuvakirjojen kuuluisin toimittaja Lois Lane kohtaavat yhden heidän kaikkien aikojen suurimmista haasteistaan ​​- selviytyä kaikesta stressistä, paineista ja monimutkaisuuksista, joita nyky-yhteiskunnassa työssäkäyvät vanhemmat kohtaavat.

Crossover-sarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka kukin Arrowversen sarja on oma sarjansa, niiden välille on tehty crossover-sarjoja, joissa eri sarjojen henkilöt päätyvät työskentelemään yhdessä yhteistä uhkaa vastaan. Nämä perustuvat paljolti DC Comicsin crossover-sarjoihin. Crossoverit ovat olleet vuosittainen perinne Arrowversessä vuodesta 2014 lähtien.

Flash vs. Arrow[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisessä crossover-tarinassa Oliver Queen Felicity Smoak ja John Diggle etsivät kohdetta Central Citysta ja päätyvät työskentelemään yhdessä Barry Allenin ja tämän tiimin kanssa. Crossover käsittää kaksi jaksoa, ensimmäisen The Flashin ensimmäiseltä kaudelta ja toisen Arrown kolmannelta kaudelta.

Heroes Join Forces[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun tuhansia vuosia vanha konna, Vandal Savage, saapuu Central Cityyn tappamaan Cisco Ramonin tyttöystävää Kendra Saundersia, Barry Allen hankkii apua Oliver Queenilta ja tämän tiimiltä suojelemaan Kendraa ja päihittämään Savage. Crossover käsittää kaksi jaksoa, ensimmäinen The Flashin toiselta kaudelta ja toinen Arrown neljänneltä kaudelta. Tämän crossoverin tapahtumat toimivat alkusysäyksenä sarjalle Legends of Tomorrow.

Worlds Finest[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Barry Allen käyttää takionilaitetta juostakseen nopeammin päihittääkseen Zoomin, hän päätyy vahingossa Earth-38:an ja ystävystyy Kara Zor-Elin, eli Supergirlin kanssa. Kara auttaa Barryn takaisin Earth-1:en, jos tämä auttaa häntä. Crossover tapahtuu yhdessä jaksossa Supergirlin ensimmäisellä kaudella.

Invasion![muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Central Cityyn laskeutuu Dominator-alienrodun avaruusalus, Barry Allen rekrytoi Oliverin ja tämän tiimin, Legendat ja Supergirlin alieneita vastaan. Crossover sisältää kolme jaksoa ja yksi kohtaus näytettiin myös Supergirlin toisella kaudella. Ensimmäinen jakso näytettiin The Flashin kolmannella kaudella, toinen Arrown viidennellä kaudella ja kolmas Legends of Tomorrown toisella kaudella.

Duet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tässä musikaalipainotteisessa crossoverissa Musiikkimestari hypnotisoi Kara Zor-Elin ja Barry Allenin elämään musikaalissa. Crossoverin alku tapahtuu Supergirlin toisella kaudella ja varsinainen jakso The Flashin kolmannella kaudella. Musikaali-idea sai osansa Barry Allenin ja Kara Zor-Elin näyttelijöistä (Grant Gustin ja Melissa Benoist), sillä kummatkin ovat laulajia ja esiintyneet yhdessä Glee-sarjassa.

Crisis on Earth-X[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Barry Allenin ja Iris Westin häät tuovat kaikki heidän ystävänsä yhteen, myös Oliver Queenin ja hänen tiiminsä, Legendat sekä Kara Zor-Elin ja hänen sisarensa Alex Danversin. Mutta juhlat menevät pilalle, kun Earth-X:n natsit hyökkäävät Earth-1:en, joita johtavat Oliverin ja Karan pahat kaksoisolennot. Crossover käsittää neljä jaksoa, ensimmäinen Supergirlin kolmannelta kaudelta, toinen Arrown kuudennelta kaudelta, kolmas The Flashin neljänneltä kaudelta ja neljäs Legends of Tomorrown kolmannelta kaudelta.

Elseworlds[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

John Deegan saa Mar Novulta Kohtaloiden Kirjan, jolla hän muuttaa todellisuutta siten, että Oliver Queen ja Barry Allen vaihtavat paikkoja: Oliver on Salama ja Barry on Vihreä Nuoli. He hankkivat apua Kara Zor-Eliltä palauttaakseen asiat oikealle tolalle. Crossover toimi Batwomanin ensiesiintymisenä Arrowversessa. Crossover käsittää kolme jaksoa, ensimmäinen Flashin viidenneltä kaudelta, toinen Arrown seitsemänneltä kaudelta ja kolmas Supergirlin neljänneltä kaudelta.

Crisis on Infinite Earths[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Multiversumi kohtaa suurimman uhkansa koskaan, kaikkien sankareiden on lyöttäydyttävä yhteen estämään se. Crossover käsittää viisi jaksoa. Ensimmäinen Supergirlin viidenneltä kaudelta, toinen Batwomanin ensimmäiseltä kaudelta, kolmas The Flashin kuudennelta kaudelta, neljäs Arrown kahdeksannelta kaudelta ja viides Legends of Tomorrown viidennen kauden erikoisjaksolla.

Hahmot ja näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arrowverse sisältää paljon henkilöhahmoja, joista suurin osa perustuu samannimisiin hahmoihin, jotka ovat esiintyneet DC:n sarjakuvissa. Oheisessa taulukossa on esitetty aakkosjärjestyksessä sukunimen mukaan henkilöhahmot ja näyttelijä ja missä sarjassa henkilö pääasiassa esiintyy.

Lista Arrowversen hahmoista ja näyttelijöistä
Henkilö Alter ego Näyttelijä Sarja
Barry Allen Salama Grant Gustin The Flash
Alex Danvers Chyler Leigh Supergirl
Kara Zor-El/Kara Danvers Terästyttö Melissa Benoist Supergirl
Ralph Dibny Venyvä Mies Hartley Sawyer The Flash
John Diggle Spartalainen David Ramsey Arrow
Dinah Drake Musta Kanarialintu Juliana Harkavy Arrow
Nate Heywood Teräs Nick Zano Legends of Tomorrow
Curtis Holt Herra Loistava Echo Kellum Arrow
Jefferson Jackson Tulimyrsky Franz Drameh Legends of Tomorrow
J'onn J'onzz Marsilainen Metsästäjä David Harewood Supergirl
Kate Kane Lepakkonainen Ruby Rose Batwoman
Clark Kent Teräsmies Tyler Hoechlin Supergirl
Laurel Lance (Earth-1) Musta Kanarialintu Katie Cassidy Arrow
Laurel Lance (Earth-2) Musta Seireeni Katie Cassidy Arrow
Quentin Lance Paul Blackthorne Arrow
Sara Lance Valkoinen Kanarialintu Caity Lotz Legends of Tomorrow
Lena Luthor Katie McGrath Supergirl
Malcolm Merlyn Pimeä Jousiampuja John Barrowman Arrow
Mon-El Chris Wood Supergirl
Nia Nal Uneksija Nicole Maines Supergirl
Mar Novu Monitoroija LaMonica Garret Arrowverse
Ray Palmer Atomi Brandon Routh Legends of Tomorrow
Jefferson Pierce Musta Salama Cress Williams Black Lightning
Oliver Queen Vihreä Nuoli Stephen Amell Arrow
Thea Queen Speedy Willa Holland Arrow
Cisco Ramon Vibe Carlos Valdez The Flash
Rene Ramirez Villi Koira Rick Gonzales Arrow
Mick Rory Lämpöaalto Dominic Purcell Legends of Tomorrow
Kendra Saunders Haukkatyttö Ciara Renée Legends of Tomorrow
Felicity Smoak Valvoja Emily Bett Richards Arrow
Mia Smoak Musta Tähti Katherine McNamara Arrow
Leonard Snart Kapteeni Kylmä Wentworth Miller Legends of Tomorrow
Caitlin Snow Kuura Danielle Panabaker The Flash
Martin Stein Tulimyrsky Victor Garber Legends of Tomorrow
Eve Teschmacher Andrea Brooks Supergirl
Eobard Thawne Käänteis-Salama Matt Lentscher/Tom Cavanagh The Flash/Legends of Tomorrow
Harrison Wells Tom Cavanagh The Flash
Iris West Candice Patton The Flash
Joe West Jesse L. Martin The Flash
Nora West-Allen XS Jessica Parker Kennedy The Flash
Wally West Poika Salama Keiynan Lonsdale The Flash/Legends of Tomorrow