Ämmänsaari

Wikipedia
Ohjattu sivulta Suomussalmi (taajama)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ämmänsaaren Kauppakatua luoteen suuntaan

Ämmänsaari on Suomussalmen kunnan keskustaajama. Taajaman väkiluku vuonna 2005 oli 4 909 ja pinta-ala 8,9 km², josta vettä 0,5 km².[1] Vuoden 2011 tietojen mukaan Ämmänsaaren väkiluku oli 4 454 asukasta.[2]

Ämmänsaaresta tuli kunnan hallinnollinen keskus valtioneuvoston päätöksellälähde? sotien jälkeen ja se kasvoi suuremmaksi kuin sodassa tuhoutunut Suomussalmen kirkonkylä.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Emäjoki lähtee Kiantajärvestä kahtena haarana, Ämmäkoskena ja Jalonkoskena, jotka yhtyvät noin kilometrin kuljettuaan. Ämmänsaari saarena on näiden jokihaarojen väliin jäävä alue. Nykyisin Jalonkoski on padottu suvannoksi ja käytännössä kaikki vesi virtaa Ämmäkoskeen vuonna 1959 valmistuneen voimalaitoksen kautta.

1841 Hyrynsalmen kirkkoherra perusti Ämmäkoskeen Ämmän ruukin ja sen ympärille alkoi rakentua asutusta. Järvimalmia raudaksi jalostanut Ruukki työllisti aikoina 1860- ja 1870-luvuilla antoi töitä jopa yli 400 paikkakuntalaiselle.

Taivalalanen ja Pitämä ovat keskustasta noin kilometrin päässä olevia lähiöitä. Niiden asukasluku on 1 545 (2001), ja niissä on sekä kolmikerroksisia kerrostaloja että pientaloasutusta. Taivalalasella sijaitsee peruskoulun ala-aste sekä päiväkoti. Pitämän vieressä sijaitsevalla Akonvaaran niemimaalla on hyvät ulkoilu- ja retkeilymahdollisuudet. Siellä on myös lampi johon on istutettu arvokaloja, esimerkiksi kirjolohta.

Ämmänsaari on asuinalue samannimisessä saaressa Emäjoessa. Vain tavaraliikenteen käytössä oleva Ämmänsaaren rautatieasema sijaitsee joen pohjoisrannalla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tilastolliset taajamat 2005. Tilasto. Helsinki: Tilastokeskus, 2008.
  2. Taajama- ja haja-asutusalueväestö iän ja sukupuolen mukaan kunnittain 31.12.2011 8.2.2013. Tilastokeskus. Viitattu 22.3.2013.
Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.