Suomen Madridin-instituutti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomen Madridin-instituutti on yksi 16lähde? ulkomailla toimivasta kulttuuri- ja tiedeinstituutista. Suomen Madridin-instituuttia ylläpitää Iberialais-amerikkalainen säätiö. Rahoituksensa instituutti saa suurimmaksi osaksi opetusministeriöltä.

Instituutti perustettiin vuonna 1996 yhteistyössä Madridin Complutense-yliopiston kanssa. Instituutin virallinen toimipiste on Complutense-yliopiston filologisen tiedekunnan tiloissa. Pääasialliset tilat, toimisto ja näyttelytilat sijaitsevat Madridin keskusta-alueella Barrio de las Letrasin kaupunginosassa.

Instituutin johtaja on Pauliina Ståhlberg. Hänen edeltäjänsä olivat Martti Pärssinen ja Auli Leskinen.

Suomen Madridin-instituutti.

Toiminta-alue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Instituutin toiminta-alue kattaa periaatteessa koko espanjan- ja portugalinkielisen (lusohispaanisen) maailman: Pyreneiden niemimaan, Latinalaisen Amerikan sekä Afrikan ja Aasian espanjan- ja portugalinkieliset maat ja historialliset vaikutusalueet. Koska instituutilla on poikkeuksellisen laaja toiminta-alue, yhteyksien ja toimintamahdollisuuksien kehittämiseksi on perustettu asiamiesverkosto. Tällä hetkellä instituutilla on edustaja Portugalissa.

Kulttuurikeskus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Madridin-instituutin tavoitteena on tehdä tunnetuksi suomalaista kulttuuria espanjan- ja portugalinkielisissä maissa, lähinnä Pyreneiden niemimaalla ja Latinalaisessa Amerikassa, sekä edistää kulttuuri-, tiede- ja talouskontakteja. Instituutti toimii espanjalaisten suomen kielen opiskelijoiden ja Espanjassa asuvien suomalaisten kohtauspaikkana. Omissa tiloissaan instituutti järjestää muun muassa taidenäyttelyitä, luentoja ja konsertteja. Yhteistyössä erilaisten sekä yksityisten että julkisten organisaatioiden kanssa instituutti toteuttaa muun muassa tanssi- ja teatteriesityksiä sekä elokuvaviikkoja. Merkittäviä ovat myös instituutin järjestämät, sekä suomalaiseen että lusohispaaniseen kulttuuriin liittyvät ajankohtaisia teemoja käsittelevät luennot, seminaarit ja kongressit. Instituutti harjoittaa myös julkaisutoimintaa. Instituutin tieteellinen julkaisusarja on nimeltään Acta Iberoamericana Fennica.

Tietolähde[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Instituutti pyrkii jakamaan tietoa Suomeen liittyvistä asioista mahdollisimman monipuolisesti. Lisäksi sen tavoitteena on edistää kohdealueiden tutkijoiden vuorovaikutusta ja opiskelijoiden toimintamahdollisuuksia. Tiedonvälitys opiskelumahdollisuuksista Suomessa ja suomen kielen opiskelusta Espanjassa, Portugalissa sekä Suomessa kuuluvat myös osana instituutin tehtäväkenttään. Madridin Complutense-yliopiston filologisen tiedekunnan tiloissa oleva toimisto toimii pääasiassa neuvonta- ja tietopalvelupisteenä. Tila on myös tutkijoiden käytettävissä.

Näyttelysali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Madridin-instituutti.

Instituutin näyttelysali on monitoimitila, jossa järjestetään muun muassa taidenäyttelyitä, konsertteja ja kirjaesittelyitä. Mahdollisuuksien mukaan näyttelytilaa voidaan tarjota myös instituutin ulkopuolisille sidosryhmille instituutin toiminta-ajatuksen mukaisiin tilaisuuksiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]