Sueo Ōe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mitalit
Sueo Ōe 1930-luvulla.
Sueo Ōe 1930-luvulla.
Maa:  Japani
Miesten yleisurheilu
Olympiarenkaat Olympialaiset
Pronssia Pronssia Berliini 1936 seiväshyppy

Sueo Ōe (jap. 大江季雄, Ooe Seueo, kor. 오오에 스에오, 2. elokuuta 1914 Maizuru24. joulukuuta 1941 Manila) oli japanilainen, sukujuuriltaan korealainen seiväshyppääjä ja olympiamitalisti.

Ōe voitti seiväshypyssä olympiapronssia Berliinin olympialaisista 1936. Kilpailussa Ōe ja toinen Japanin edustaja Shuhei Nishida päätyivät finaalissa tasatulokseen, minkä jälkeen parivaljakolle annettiin mahdollisuus uusia hopeamitalista. Ystävykset kieltäytyivät tästä keskinäiseen ystävyyteensä vedoten. Tilastoja varten Nishidalle annettiin hopeamitali ja Ōe suostui vastaanottamaan pronssisen mitalin. Kaksikon pelattua Japaniin he keksivät kuitenkin uuden ratkaisun: mitalit vietiin korusepälle, joka halkaisi mitalit kahtia ja liitti ne uudestaan niin, että muokatuista mitaleista toinen puoli oli pronssia ja toinen hopeaa. Nämä mitalit tunnetaan Japanissa nimellä ”Ystävyyden mitalit”, ja ne toimivat kestävänä muistutuksena ystävyydestä ja yhteistyöstä.

Olympialaisissa Ōen käskettiin käyttää nimensä japanilaista kirjoitusasua, sillä Korea oli tuohon aikaan Japanin miehittämä. Urheilu-uransa aikana hän opiskeli Keiō-yliopistossa.

Kiinan–Japanin sodassa Ōe taisteli Japanin armeijassa. Hän kaatui jouluaattona vuonna 1941 hyökkäyksessä Manilaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä urheilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.