Sodan ja rauhan keskus Muisti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sodan ja rauhan keskus Muisti
Yritysmuoto Osakeyhtiö
Perustettu 21.9.2018
Toimitusjohtaja Olli-Pekka Leskinen
Kotipaikka Mikkeli
Kotisivu Muisti.org
Ulkokuva Sodan ja rauhan keskus Muistin ja Päämajamuseon rakennuksesta. (Kuva: Pihla Liukkonen / Kontrastia)

Sodan ja rauhan keskus Muisti on Mikkelissä kesällä 2021 avattu humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekeskus.[1][2][3] Toiminta on organisoitu osakeyhtiömuotoisesti.[4] Muisti johdattaa kävijät sodan ilmiöön ja kulttuuriperintöön. Yhdessä samassa rakennuksessa toimivan Päämajamuseon kanssa Muisti muodostaa sotahistoriallisen museokokonaisuuden, joka kertoo sodasta edistääkseen rauhaa.[5][3]

Muistin toiminnan keskiössä ovat sotaa ilmiönä käsittelevät, uusinta tieto- ja viestintäteknologiaa hyödyntävät näyttelyt ja verkkopalvelut. Muistin näyttelyt kertovat historiasta, mutta kysymyksenasettelu, esittämisen tavat ja painopisteet nousevat nykypäivän tarpeista ja vastaavat kulloinkin ajankohtaisiin kansainvälistä politiikkaa, sotaa ja ihmisten kokemuksia koskeviin kysymyksiin. Muisti tarjoaa vertailu- ja samaistumiskohteita historiasta.lähde?

Näyttelyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muistin ensimmäinen näyttelykokonaisuus Poikkeustila käsittelee toista maailmansotaa. Poikkeustila sisältää yhteensä kahdeksan näyttelykohdetta, joiden näyttelykierto on mukautettu Päämajamuseon näyttelyn kanssa. Sodan ja rauhan keskus Muistin näyttely sisältää yli tuhat neliömetriä näyttelytilaa ja yli 600 historiallista kuvaa.[6]

Muistin näyttelytyötä ohjaa tieteellinen neuvottelukunta, jossa on jäseninä historioitsijoita sekä kulttuurintutkimuksen, historian didaktiikan ja tiedekeskuspedagogiikan asiantuntijoita. Neuvottelukunta varmistaa jatkuvan yhteyden säilymisen tutkijoihin, ajankohtaiseen tutkimustietoon ja tutkimusta tekeviin instituutioihin.

Näyttelyjen taustalla on tietosisältöjen lisäksi Muistin oma oppimissuunnitelma, joka pohjaa kansallisiin opetussuunnitelmiin. Muisti pyrkii mahdollistamaan erilaisten historia- ja yhteiskuntatieteisiin kuuluvien taitojen oppimisen: historiallisen empatian ja eettisen ajattelun kehittymisen, syy- ja seuraussuhteiden ja laajojen kokonaisuuksien hahmottamisen, lähdekriittisyyden ja omien tulkintojen tekemisen sekä uteliaisuuden heräämisen ja elinikäisen oppimisen mallien omaksumisen.[7]

Tunnustuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mikkelin Nuorkauppakamari myönsi Vuoden mikkeliläinen -tunnustuksen (2021) Sodan ja rauhan keskus Muistille. Tunnustuksen vastaanotti Muistin toimitusjohtaja Olli-Pekka Leskinen.[8]

Sodan ja rauhan keskus Muistin ja Päämajamuseon muodostama museokokonaisuus eteni finaaliin eli neljän kärkimuseon joukkoon Vuoden museo -kilpailussa (2022).[9]

Mikkelin Seudun Matkailupalvelu ry myönsi vuosikokouksessaan 1. kesäkuuta 2022 Vuoden matkailuteko 2021 -palkinnon Sodan ja rauhan keskus Muistille.[10] Palkinto myönnetään ansiokkaasti tehdystä työstä Mikkelin seudun vetovoimaisuuden ja matkailuelinkeinon hyväksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Juho Liukkonen: Sodan ja rauhan keskus Muistin ensimmäinen kesä sujunut lupaavasti – koko vuoden kävijätavoitteeseen vielä silti matkaa 10.8.2021. Yleisradio, yle.fi. Viitattu 20.5.2022.
  2. Anssi Mehtälä: Sodan ja rauhan keskus Muistin tukisäätiö lisää varainhankintaa – yhteistyökumppaneiksi tai lahjoittajiksi toivotaan sekä yrityksiä, yhteisöjä että yksityishenkilöitä. Mikkelin kaupunkilehti, mikkelinkaupunkilehti.fi. 11.5.2022. Viitattu 20.5.2022.
  3. a b Riku Kauhanen: Empatian avulla sodan kokemukseen – Sodan ja rauhan keskus Muisti Ennen ja nyt: Historian tietosanomat, 6/2021: 44-54; journal.fi. Viitattu 20.5.2022.
  4. Sodan ja rauhan keskus Muisti Oy kauppalehti.fi. Viitattu 20.5.2022.
  5. Sodan ja rauhan keskus Muisti etelasavonmuseot.fi. Viitattu 20.5.2022.
  6. Hands on, brains on Muistissa! muisti.org. Viitattu 20.5.2022.
  7. Mikä Muisti on? muisti.org. Viitattu 20.5.2022.
  8. Muisti valittiin vuoden Mikkeliläiseksi muisti.org. 2.12.2021. Viitattu 20.5.2022.
  9. Tiina Knaappila: Mikkeliläismuseosta ei tullut vuoden museota, tittelin vei Poliisimuseo Länsi-Savo, lansi-savo.fi. 19.5.2022. Viitattu 20.5.2022.
  10. Sodan ja rauhan keskus Muisti ja Minna Gurney palkittiin työstä Mikkelin seudun matkailun hyväksi mikseimikkeli.fi. Viitattu 12.6.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]