Sinä olet hän

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sinä olet hän
Berit
Studioalbumin Sinä olet hän kansikuva
Studioalbumin tiedot
 Äänitetty  1983–1984
 Julkaistu 1984[1]
 Formaatti vinyyli, C-kasetti
 Tuottaja(t) Veikko Samuli[1]
 Tyylilaji iskelmä, disko
 Kesto 36.05
 Levy-yhtiö VIP-Music[1]
Beritin muut studioalbumit
Tässä nyt ja näin
1983
Sinä olet hän
1984
Kultaiset vuodet
1988
Singlet albumilta Sinä olet hän
  1. ”Sinä olet hän”
    Julkaistu: 1983

Sinä olet hän on suomalaisen pop-laulaja Beritin studioalbumi vuodelta 1984. Sen tuotti Veikko Samuli. Albumi on Beritin kahdestoista ja osa hänen diskokauttaan. Se sisältää seitsemän suomalaista alkuperäissävellystä ja kolme käännösiskelmää. Kappaleista kuusi on Veikko Samulin sävellyksiä, Raul Reiman sanoitti jokaisen. Albumin äänimaailma rumpukoneineen on tyypillistä 1980-lukua, sovituksissa korostuvat rumpukompit ja syntesaattorin tarjoamia mahdollisuuksia on käytetty aktiivisesti.[2]

Sinä olet hän sisältää kaksi Beritin ja Matti Eskon duettoa: "Mun hyvä luonas on" ja "Omas tahdon olla sun".[1]

Sinä olet hän -albumin myynti ylitti kultalevyrajan.[3]

Kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NroNimiSäv&sanAlkuperäissävellyksen nimiKesto
1.Sinä olet hänVeikko Samuli, Raul Reiman3.34
2.Siitä on niin kauan aikaaVeikko Samuli, Raul Reiman4.04
3.Mun hyvä luonas onVeikko Samuli, Raul Reiman3.46
4.Voi tätä onnen päivääVeikko Samuli, Raul Reiman3.22
5.En palaaVeikko Samuli, Raul Reiman3.42
6.Kultani munVeikko Samuli, Raul Reiman3.51
7.Siitä kauan onJohn Guldberg, Tim Stahl, Raul ReimanHigh Society Girl3.38
8.Omas tahdon olla sunVesa Torppa, Raul Reiman4.05
9.Oot mun rakkaimpainGabriele Balducci, Mario Balducci, Raul ReimanAspetterò2.59
10.Äänes mä kuulenCharlie Skarbek, Tim Smit, Raul ReimanDancing By Moonlight3.44

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumin avaava "Sinä olet hän" ensiesitettiin Syksyn sävel -kilpailussa 1983, mutta se ei menestynyt. Lopulta siitä kuitenkin kehkeytyi hittikappale. Berit piti kappaletta malliesimerkkinä syntetisaattorin oikeasta käytöstä ja Samulin taidonnäytteenä.[2] Kappaleen intro kestää puolisen minuuttia. Säkeistö alkaa melodisena ja vokaalivoittoisena: "Kaivannut oon mä kuin aurinkoon ---", siltaa kertosäkeeseen ei ole. Kertosäe toistaa iskeviä riimejä "Sinä olet hän sinä olet hän ---", "Minä olen sun minä olen sun ---". Toisen säkeistön jälkeen kappale etenee kertosäkeen sijasta melko pitkään välisoittoon, jonka jälkeen toistetaan ensimmäinen säkeistö, josta edetään kertosäkeeseen ja edelleen loppuhäivytykseen. "Sinä olet hän" -laulun kertojaminä on etsinyt pitkään sitä oikeaa, ja toteaa vihdoin löytäneensä tämän. Kertoja täsmentää olevansa valmis jakamaan elämänsä tämän kanssa, mutta hän on laulun todellisuudessa jossain määrin altavastaajana lemmen suhteen, sillä hän antaa lupauksia eikä aseta ehtoja. "Sinä olet hän" julkaistiin myös albumin johtosinglenä b-puolenaan Juha Vainion sanoittama "Rantakalliolla"[4], joka oli julkaistu jo vuonna 1983 ilmestyneellä albumilla Tässä nyt ja näin.

"Siitä on niin kauan aikaa" on avausraitaa iskelmällisempi. Sen intro on melko pitkä ja sisältää melodioilla leikittelyä. Laulun kertoja kaipaa henkilöä, jonka hän on menettänyt kauan sitten. "Mun hyvä luonas on" on Beritin ja Matti Eskon rakkausballadi, jossa kertojat tunnustavat molemminpuolista rakkauttaan. Berit laulaa ensimmäisen säkeistön ja lyhyen kertosäkeen, sen jälkeen Matti Esko toistaa. Toisen kertosäkeen jälkeen he laulavat kolmannessa säkeistössä vuorotellen. "Voi tätä onnen päivää" on kesäinen kipale aurinkoisesta päivästä rannalla. A-puolen päättää iskelmä "En palaa", jossa kertoja on menettänyt rakkautensa kohteen, eikä enää kaipaa tätä. Kertosäe on rakennettu helpoksi, tarttuvaksi ja jopa korniksi "en palaa - en halaa" -riimin toistoineen.[2]

B-puolen avaa "Kultani mun". Se on melodialtaan tarttuva musiikillisine jippoineen. "Siitä kauan on" on suomenkielinen versio Laid Backin menestyksestä "High Society Girl". Laulun kertoja muistelee vanhaa rakkauttaan, mukana on miesääni, joka toistaa "muistan vielä". Ääni kuuluu Veikko Samulille. Teos on mainittu syntetisaattoripopin käännöshelmeksi.[2] "Omas tahdon olla sun" on Beritin ja Matti Eskon toinen rakkausballadi. Berit laulaa säkeistön ensimmäisen osan ja Matti Esko toisen osan. Laulu etenee kertosäkeeseen, jonka duo laulaa yhdessä. Kertojien lähimmässä tulevaisuudessa on pelkkää onnea ilman murheita ja rakkaus jatkuu ikuisesti. "Oot mun rakkaimpain" on käännös italialaisesta sävellyksestä "Aspetterò". Vauhdikkaassa kappaleessa kertojaminä vannoo ehdotonta rakkauttaan. Laulun alkuperäinen esittäjä on Nadia Biondini. Albumin päättää "Äänes mä kuulen", joka on käännösversio brittiläisestä kappaleesta "Dancing By The Moonlight". Noin 40 sekuntia kestävän intron jälkeen säkeistössä maalaillaan kuutamoillan tunnelmia. Laulun kertojaminä odottaa tapaavansa romanttisen rakkautensa kohteen aivan pian, pinnalla väreilee odotuksen tunnelma.

Sinä olet hän -albumin kuvat otti Erik Uddström.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Berit ‎– Sinä Olet Hän © Discogs. 2020. Viitattu 20.9.2020.
  2. a b c d Kuukauden levyartikkeli: Berit – Sinä olet hän (VIP-Music, 1984) Finnhitsaaja.blogspot.com. 2.7.2016. Viitattu 20.9.2020.
  3. Rantala, Juha: Vip-Music Suomalaisenmusiikinhistoria.fi. Arkistoitu 3.3.2016. Viitattu 21.9.2020.
  4. Berit ‎– Sinä Olet Hän © Discogs. 2020. Viitattu 22.9.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]