Siilinkari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näkymä Näsikalliolta Näsijärvelle. Siilinkari on hiukan kuvan keskikohdasta ja purjeveneistä oikealle. Alavasemmalla on Särkänniemen kärki ja Mustalahden suuta.

Siilinkari on pieni luoto Näsijärvellä Tampereella Särkänniemen kaupunginosassa.[1] Luodolla on vuonna 1906 rakennettu pieni, noin 6,5 metriä korkea apuloistotorni[2] turvaamassa sisävesiliikennettä. Höyrylaiva Kuru upposi Siilinkarin lähellä vuonna 1929.[3]

Kevättalvisin Siilinkarilla on tavattu järjestää koko perheen ulkoilutapahtumia. Loistotornin ulkonäköä uusittiin vuonna 2004 muun muassa maalaamalla se uudestaan valkoiseksi sekä poistamalla kanaverkot ja piikkilangat ylätasanteen kaiteilta ulkonäköä pilaamasta. Alun alkaen ylätasanteelle on päässyt ulkoapäin tikkaita, mutta ilkivallan takia tikkaat on poistettu. Valohuonetta kiertävä ulkotasanne pantiin tikkaidenkin kohdalta yhtymään tasanteen toisen päädyn kanssa. Alaosassa on ollut myös ikkunatkin, mutta samasta syystä nekin on pantu umpeen hitsaamalla niihin teräslevyt. Aluksi kivijalka oli harmaanvärinen, mutta se maalattiin myöhemmin mustaksi.

Syksyllä 2015 majakan säähavaintoasema poistettiin väliaikaisesti käytöstä majakan remontin vuoksi. Siilinkarin valolaite vaihdettiin samalla kirkkaan oranssiin LED-valoon, koska valo näkyi aiemmin järveltä rantautuvien opastukseen huonommin kuin nykyinen LED-valo. Siilinkarille on Naistenlahdesta matkaa noin 1,2 kilometriä ja Mustalahden kohdalta suunnilleen saman verran.

Siilinkarilla on säähavaintoasema.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kansalaisen Karttapaikka kansalaisen.karttapaikka.fi. Viitattu 7.7.2013.
  2. toimitus: Siilinkari vilkkuu pian uudella tavalla Tamperelainen. 20.8.2015 09.36. Arkistoitu 15.7.2019. Viitattu 15.7.2019.
  3. Kuru-laivan onnettomuus 7.9.1929 Koskesta voimaa -verkkojulkaisu. Viitattu 30.3.2020.
  4. Säähavaintoja Suomesta Siilinkari Ilmatieteen laitos. Viitattu 13.11.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.