Satumaa

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee tangokappaletta. "Satumaa-tango" on myös kappale Maija Vilkkumaan levyllä Pitkä ihana leikki.

"Satumaa" on kuuluisin Unto Monosen säveltämä ja sanoittama tangokappale. Sitä on monissa yhteyksissä kutsuttu Suomen kansallistangoksi. Sanoitus alkaa: ”Aavan meren tuolla puolen jossakin on maa”.

Mononen sävelsi ja sanoitti Satumaan todennäköisesti vuonna 1949, 19-vuotiaana. Kappale ilmestyi ensimmäisen kerran 1955 Henry Theelin levyttämänä. Theelin tulkinta jäi kuitenkin etäiseksi, eikä kappale saavuttanut mainittavaa menestystä. Suursuosioon se nousi Reijo Taipaleen laulamana 1962. Yhdessä muun muassa Veikko Tuomen levyttämän "Mustan ruusun" kanssa se oli käynnistämässä kaikkien aikojen suomalaista tangovillitystä. Reijo Taipale ei itse ollut versioonsa täysin tyytyväinen, sillä hän oli laulua levytettäessä kuumeessa. Taipale on kertonut laulaneensa Satumaan keikoillaan yli kuusi tuhatta kertaa.

”Satumaassa suomalainen kaipuu saa tihentyneimmän ilmauksensa” ja kappale ”verhoaa unenomaiseen vaippaan edeltävien vuosien suuret odotukset”, arvioi Peter von Bagh kappaletta "Iskelmän kultaisessa kirjassa" 1986.

Frank Zappa soitti oman versionsa kappaleesta Helsingissä vuoden 1974 kiertueellaan. Tulkinta löytyy levyltä You Can't Do That On Stage_Anymore, Vol. 2.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]