Sami Ruusuvuori

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Sami Hannula)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sami Ruusuvuori
Henkilötiedot
Syntynyt27. joulukuuta 1976 (ikä 47)
Toholampi
Ammatti kapellimestari
Muusikko
Aktiivisena 2005–
Tyylilajit puhallinmusiikki
Soittimet pasuuna
Yhtyeet Helsingin poliisisoittokunta, Kaartin Soittokunta, Puolustusvoimien Varusmiessoittokunta, Helsinki Brass Quartet

Sami Ruusuvuori (os. Hannula, s. 27. joulukuuta 1976 Toholampi) on suomalainen kapellimestari ja puhallinmuusikko. Hän toimii Helsingin poliisisoittokunnan ylikapellimestarina.

Sami Ruusuvuori valmistui ensimmäisenä puhallinkapellimestarina Taideyliopiston Sibelius-Akatemian DocMus-osastolta musiikin tohtoriksi keväällä 2022. Hänen taiteellisen tohtoritutkielmansa aiheena oli ”Sinfoninen puhallinorkesteri ja sille sävelletty eurooppalainen ohjelmisto”. Ruusuvuori on valmistunut vuonna 2005 Sibelius-Akatemian puhallinkapellimestariluokalta musiikin maisteriksi.[1] Hän on opiskellut myös Päijät-Hämeen konservatoriossa ja Göteborgin musiikkikorkeakoulussa.

Ruusuvuori on sotilasarvoltaan musiikkikapteeni. Hän toimi vuosina 2006-2011 Suomen Puolustusvoimien edustussoittokunnan, Kaartin Soittokunnan kapellimestarina. Konserttikokoonpanon ohella hän työskenteli Kaartin Combon sekä Kaartin Seitsikon kanssa, joka on hänen johdollaan konsertoinut aina Japania myöten. Hän oli perustamassa Kaartin Soittokunta -festivaalia ja toimi sen taiteellisena johtajana.[2]

Ruusuvuori työskenteli Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan päällikkökapellimestarina 2011-2012. Soittokunta teki tuolloin konserttikiertueet Italiaan ja Sveitsiin Modena ja Basel Tattoo -tapahtumiin. Kotimaassa hän johti varusmiessoittokunnan historian mittavimman konserttikiertueen Suomi Sävelin.[3]

Helsingin poliisisoittokunnan ylikapellimestarina Ruusuvuori aloitti marraskuussa 2012.[4]

Ruusuvuoren laaja-alainen osaaminen ulottuu klassisen musiikin lisäksi rytmimusiikkiin. Hän on työskennellyt lähes kaikkien Suomen tähtiartistien kanssa. Ruusuvuori on johtanut orkestereiden kiertueita Japanissa, Venäjällä, Keski-Euroopassa, Baltian maissa sekä kaikissa Pohjoismaissa. Vierailevana kapellimestarina hän on ollut niin ikään Pohjoismaissa, Baltiassa, Venäjällä sekä Yhdysvalloissa. Hän on toiminut myös lukuisten kansainvälisten kilpailujen tuomaristossa. Opettajana hän on työskennellyt Sibelius-Akatemiassa sekä useilla mestarikursseilla.

Nykysäveltäjien kanssa Ruusuvuori tekee läheistä yhteistyötä tilaamalla ja johtamalla säännöllisesti uutta musiikkia. Ruusuvuori on johtanut kymmenen äänitettä eri orkestereiden kanssa.

Ruusuvuoren omat soittimet ovat pasuuna ja tenoritorvi, joilla hän soittaa aktiivisesti kamarimusiikkia Helsinki Brass Quartetissa[5] sekä Solistiseitsikko Imperialissa. Kokoonpanot ovat konsertoineet Suomen lisäksi muun muassa Iso-Britanniassa, Keski- ja Itä-Euroopassa ja Venäjällä sekä tehneet viisi äänitettä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sami Hannula - pasunistista kapellimestariksi AvaaLehti.fi 1.10.2009 (arkistolinkki)
  2. Kaartin Combo (Arkistoitu – Internet Archive) axr.fi artistit
  3. Sotilassoittokuntien konserttikalenteri 2012 (Arkistoitu – Internet Archive)
  4. Poliisisoittokunnalla uusi kapellimestari (Arkistoitu – Internet Archive) spol uutiset 16.11.2012
  5. Helsinki Brass Quartet (Arkistoitu – Internet Archive) hbq.fi