Ruskea koiranpunkki

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ruskea koiranpunkki
Rhipicephalus sanguineus.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Alajakso: Leukakoukulliset Chelicerata
Luokka: Hämähäkkieläimet Arachnida
Alaluokka: Punkit Acari
Lahko: Ixodida
Heimo: Puutiaiset Ixodidae
Suku: Rhipicephalus
Laji: sanguineus
Kaksiosainen nimi
Rhipicephalus sanguineus
Latreille 1806
Katso myös
 Commons-logo.svg Ruskea koiranpunkki Commonsissa

Ruskea koiranpunkki eli koiranpuutiainen (Rhipicephalus sanguineus) on koiran verta imevä ulkoloinen, joka muistuttaa suuresti puutiaista. Koiranpunkki on kuitenkin sopeutunut kuivuuteen ja Suomen oloissa sitä löytyy lähinnä sisätiloista. Se ei ole kovin isäntälajispesifinen, joten se voi imeä verta myös muilta nisäkkäiltä, kuten myös ihmiseltä.

Koiranpuutiaisen erottaa puutiaisesta siinä, että sillä on pidemmät raajat kuin puutiaisella ja tämän vuoksi se on puutiaista nopealiikkeisempi. Lisäksi koiranpuutiaisella on puutiaisesta eroavia rakenteita, jotka voidaan erottaa valomikroskoopissa; koiran puutiaisen pää on kolmiomainen ja sen suuosat ovat puutiaisen suuosia selkeästi lyhyemmät. Lisäksi koiranpuutiaisella voidaan erottaa sen takaruumiissa piparkakkumainen reunus, jota puutiaisella ei ole.

Elämänkierto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koiranpuutiaisnaaras munii isäntäeläimen iholla tapahtuvan parittelun jälkeen ympäristöön kerrallaan noin 2000 munaa, joista noin kuukauden kuluttua kuoriutuu kuusiraajaisia toukkia. Toukat tarvitsevat veriaterian, jonka jälkeen ne luovat nahkansa ja muuttuvat kahdeksanjalkaisiksi nymfeiksi. Myös nymfin täytyy imeä verta ennen nahanluontiaan, jonka jälkeen siitä kehittyy aikuinen koiranpuutiainen. Elämänkierto munasta aikuiseksi punkiksi kestää sopivissa olosuhteissa noin 60 vuorokautta, mutta epäsopivissa olosuhteissa elämänkiertoon voi kulua jopa puoli vuotta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Elinympäristönä hevonen - hevosen loiset ja loissairaudet: Seppo Saari & Sven Nikander, Helsinki 2009, Pfizer Oy Animal Health, ISBN: 978-952-92-5065-3

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ruskea koiranpunkki.