Royal Botanic Gardens, Kew

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Palmutalo Kew Gardensissa

Royal Botanic Gardens, Kew eli Kew Gardens on kasvitieteellinen puutarha ja UNESCO:n maailmanperintökohde Lontoon lounaisosassa. Puutarha perustettiin vuonna 1761.[1] Puutarhan johtaja on Stephen Hopper.

Kew Gardens sai alkunsa eksoottisesta puutarhasta, jonka Tewkesburyn lordi Capel perusti 1700-luvulla, ja jota Prinsessa Augusta laajensi suuresti. Senaikaisista rakennuksista on jäljellä Kiinalainen pagodi vuodelta 1761.

Kasvihuoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuuluisin Kew'n kasvihuoneista on Palm House eli Palmuhuone. Se rakennettiin vuosina 1844-1848. Huoneen suunnitteli Decimus Burton, ja työn toteutusta johti Richard Turner. Nykyään Palmuhuone esittelee pääosin syötäviä trooppisia kasveja sekä palmuja ja käpypalmujen sukulaisia.

Temperate House (Lauhkea Kasvihuone) ja Princess of Wales Conservatory (Walesin Prinsessan Kasvihuone) ovat puutarhojen suurimmat yleisöle avoimet huoneet. Syksyllä 2006 avattiin uusin kasvihuone, Alpine House.

Kasvikokoelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kew'n kasvikokoelmaa pidetään maailman kattavimpana elävien kasvien kokoelmana. Siihen kuuluu noin 44 000 eri alkuperää olevaa kasvia. Seitsemän miljoonaa näytettä kattava herbaariokokoelma sekä laaja kasvitiedettä käsittelevä kirjasto ovat myös maailman suurimpien joukossa.

Vaikka Kew'llä on melko laaja arboretum ja suuri kivikkokasvien kokoelma, on kokoelman perusta trooppisissa kasveissa. Kew tunnetaan maailmalla esimerkiksi sukujen Musa (banaanit), Encephalartos ja Amorphophallus (pökkövehkat) sekä orkideoiden kasvattajana.

Toiminnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puutarha pyrkii edistämään ympäristön suojelua lisäämällä tietoisuutta kasveista palkkaamalla tutkimushenkilökuntaa ja pitäen yllä kasvikokoelmaa sekä tutkijoiden käyttöön että yleisön opetusta varten. Puutarha tarjoaa myös koulutusmahdollisuuksia.

Julkisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kew Gardensissa on kuvattu BBC2-kanavalla esitettyä a Year at Kew -sarjaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kew Gardens.
Tämä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.