Rouva Bertha Stenmanin muotokuva

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rouva Bertha Stenmanin muotokuva
Nimi Rouva Bertha Stenmanin muotokuva
Tekijä Jalmari Ruokokoski
Valmistumisvuosi
Taiteenlaji Muotokuva
Teostyyppi Maalaus
Materiaali Öljyväri ja kangas (maalauspohja)
Korkeus 67,00 cm
Leveys 68,00 cm
Kokoelma Kansallisgalleria
Sijainti Ateneum

Rouva Bertha Stenmanin muotokuva on Jalmari Ruokokosken (1886–1936) vuonna 1913 maalaama öljytyö kankaalle, 67×68 cm. Ateneumin taidemuseo osti sen kokoelmiinsa maalauksen valmistumisvuonna 1913.

Pietarissa syntyneen ja kasvaneen suutarinpoika Jalmari Ruokokosken taiteeseen antoi näkemystä taiteilijan innostus impressionistien ja Toulouse-Lautrecin taiteeseen. Samoin vuonna 1911 Helsingissä pidetty Norjalaisen taiteen näyttely antoi Ruokokoskelle lisää itseluottamusta ja hänen taiteensa värikkyys lisääntyi.

Tanskaan matkustaminen vuonna 1912 oli Ruokokoskelle merkittävää, hän matkusti sinne kahdestikin samana vuonna. Tanskassa ja heti sen jälkeen Helsingissä Ruokokoski maalasi viidessä viikossa lähes 60 maalausta. Ne hän asetti näytteille Ateneumin suureen saliin yhteisnäyttelyssä William Lönnbergin kanssa. Yksi maalauksista oli tämä muotokuva, joka esittää taidekauppias Gösta Stenmanin Bertha-vaimoa. Ruokokoskelle näyttely oli loistava myyntimenestys, vaikkakin sanotaan että se sysäsi hänet lopullisesti vuoteen 1920 kestäneeseen alkoholismin kierteeseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Timo Huusko: Jalmari Ruokokoski: Rouva Bertha Stenmanin muotokuva. Teoksessa Ateneum- opas. Toim. Timo Huusko, 2007, s.78.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Teos Suomen Kansallisgallerian sivuilla: Kokoelmat: Rouva Bertha Stenmanin muotokuva. [1] (Arkistoitu – Internet Archive)