Roska

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Roskia metsässä

Roskat ovat kiinteää yksityisen kotitalouden kotitalousjätettä, lukuun ottamatta biojätettä ja ongelmajätettä. Roskien hylkääminen asuttuun tai asumattomaan ympäristöön muualle kuin roskille osoitetulle paikalle, esimerkiksi roskakoriin, on roskaamista. Ympäristön roskaaminen on Suomessa kielletty, mutta siitä joutuu vastuuseen vain harvoin. Ympäristöön hylättyjen roskien tai ongelmajätteiden suuri kertymä on laiton kaatopaikka.

Roskaamisen vaikutuksia luontoon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roskaaminen on suhteellisen pieni ongelma verrattuna muihin ympäristöongelmiin.lähde? Roskat kuitenkin koetaan usein rumiksi, kiusallisiksi ja häiritseviksi, ja ne voidaan kokea ympäristöltään roskatun yhteisön häpeäksi. Roskattua ympäristöä voidaan pitää pilattuna ympäristönä. Muun muassa tämän vuoksi yhteiskunnat suhtautuvat roskiin kielteisesti. Roskaa käytetään myös haukkumasanana.

Ihmiset ovat aina roskanneet, mutta vasta muovien ja muiden hitaasti maatuvien keinotekoisten materiaalien ja massatuotannon keksimisen jälkeen roskaamisesta on tullut todellinen ongelma. Osa entisajan roskista on sitä paitsi arkeologian kannalta kiinnostavaa aineistoa. Osa nykyajan roskista maatuu erittäin hitaasti, joten jos niitä ei kerätä pois tai ne eivät peity, ne ovat ympäristöä rumentamassa periaatteessa jopa vuosituhannet.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta roska.
Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.