Ramsay (klaani)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Alexander Ramsayn vaakuna

Ramsayn klaani tai suku on skotlantilainen klaani, joka on levittäytynyt aatelissukuna useisiin Euroopan maihin. Yksi haara on vaikuttanut myös Suomessa ja Ruotsissa. Suvun ensimmäinen tunnettu henkilö oli Midlothianissa sijaitsevan Dalhousien linnan ja aatelistilan haltijana 1100-luvun lopulla toiminut Simon (Simundus) de Ramsay (1140–1196lähde?), joka oli lähtöisin Englannin Huntingdonista.[1] Hän oli Skotlannin kuningas David I:n palveluksessa. Suvun alkuperästä on useita teorioita. Alussa Ramsayt käyttivät nimeä de Ramsay. Tämä viittaa Ranskaan, jossa eli saman nimisiä henkilöitä. Oletetaan että Skotlannin Ramsayt tulivat Normandiasta Englantiin Vilhelm Valloittajan kanssa. Sukua on ollut helppo seurata, sillä nimi on aina pysynyt samana ja vaakuna on myös ollut sama: musta korppi hopeaisella pohjalla. Suvun päähaara on saanut nimen Ramsay of Dalhousie, mutta yhtä vanha on Ramsay of Bamff.

Kuningas Kaarle I myönsi eräälle Simon de Ramsayn jälkeläiselle Dalhousien jaarlin arvon, joka edelleen kuuluu klaanin päämiehelle. Lisäksi päämiehen vanhin poika on vuodesta 1831 käyttänyt arvonimeä lordi Panmure.[1] Suku on levittäytynyt muun muassa Englantiin, Ranskaan, Ruotsiin, Suomeen, Yhdysvaltoihin ja Australiaan. Suvun päämies asuu nykyään Brechinin linnassa lähellä Balmoralia.[2] Dalhousien linna on 1980-luvulla toiminut hotellina ja se myytiin hotelliketjulle 2005.

Suvun jäseniä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalaisen sukuhaaran tunnettuja jäseniä on lueteltu artikkelissa Ramsay (suomalainen suku).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Veli-Matti Autio: Ramsay (1100 -) Kansallisbiografia-verkkojulkaisu (maksullinen). 9.10.2006. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
  2. Suomen Ramsay-suvun kotisivu

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]