Ragundan vanha kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ragundan vanha kirkko
Ragundan vanhan kirkon saarnastuoli.

Ragundan vanha kirkko (ruots. Ragunda gamla kyrka) on Ruotsissa Ragundan kunnassa sijaitseva kirkkorakennus.

Kirkon tiedetään valmistuneen vuosien 1364 ja 1510 välillä. On mahdollista, että sen on rakennuttanut tanskalaissyntyinen munkki Josephus, joka toimi Indalin kirkkoherrana ja jonka sanotaan rakennuttaneen alueelle useita kirkkoja, mutta on myös mahdollista, että kirkko on rakennettu aikaisemmin ja Josephus teetti pelkän restauroinnin. On myös mahdollista, että arkkipiispa Jakob Ulvsson vieraillessaan Ragundassa vuonna 1487 vihki triumfikrusifiksin lisäksi myös koko rakennuksen.

Kirkkoon on tehty vuosien varrella useita muutoksia, esimerkiksi tehty useampia ja isompia ikkunoita sekä lisätty sakaristo. Suurin osa kirkon sisustuksesta on peräisin 1600-luvulta ja sen myöhemmältä osalta.

Urut ovat vanhimmat tunnetut Jämtlandissa ja on saatu Wilhelm Wargentinin lahjoittamat vuonna 1654. Ne ovat 6-äänikertaiset ja sundsvallilaisen Petter Quarnströmin valmistamat. Saarnastuolin on tehnyt norjalainen Per Iversen. Puinen kastemalja on noin vuodelta 1700, myös penkit ovat samalta ajalta.

1800-luvun puolivälissä päätettiin rakentaa uusi isompi kirkko, joka vihittiin käyttöön 1853 ja sen jälkeen vanha kirkko alkoi rapistua. 1900-luvun alun pelastusprojektissa kirkkoa remontoitiin vuosina 1925–1929. Vuonna 1931 kirkko vihittiin uudelleen käyttöön ja on nykyään seurakunnan käytössä kesäisin.

Kirkon yhteydessä on ollut kellotapuli ja tiedetään, että Gregorius Raaf rakennutti vuonna 1705 uuden tapulin korvaamaan käyttökelvottoman vanhan. Tämä purettiin vuonna 1872 ja siksi uudelleenvihkimisen aikaan kirkolla ei ollut ollenkaan kellotapulia. Vuonna 1946 piirsi Ragnar Hjort uuden kellotapulin, joka oli kopio Raafin tapulista. Kellot oli siirretty uuteen kirkkoon ja siksi uuteen tapuliin teetettiin uusi kello M&E Ohlssonin kellovalimossa Ystadissa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]