Qibla

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Egyptiläisen moskeijan qibla-seinän syvennys eli mihrab.
Qibla

Qibla (arab. قبلة‎) on suunta, johon päin islaminuskoisen tulee suorittaa rukouksensa. Se tarkoittaa myös moskeijan (tai muun uskonnollisen rakennuksen) seinää, joka on kohtisuorassa tätä suuntaa vasten ja siten osoittaa oikean rukoilusuunnan.

Profeetta Muhammadin toiminnan alkuaikoina qibla oli kohti Jerusalemia, jota siksi kutsutaan "ensimmäiseksi kahdesta qiblasta". Vuonna 624, jolloin Muhammad oli paossa Medinassa, sen suunta muutettiin kohti Mekassa sijaitsevaa Kaabaa, johon se osoittaa nykyäänkin. Eräät maalliset historioitsijat ovat arvelleet muutoksen taustalla olevan Muhammadin välirikon Medinan juutalaisten kanssa.

Qibla osoittaa lyhimmän tien Kaaban luo. Kaaban sijainnista (21°25′24″N, 039°49′24″E) on geometrisesti laskettavissa sen suunta missä tahansa maapallolla. Erikoistapauksia on kaksi: Kaaban sisällä rukoillaan sen ulkoseiniä kohti, ja täsmälleen vastakkaisella puolella maapalloa mikä tahansa suunta on qibla. Ennen vanhaan muslimit määrittivät qiblan astrolabin avulla, nykyään satelliittipaikannuslaitteita käyttäen.

Qiblalla on merkitystä muissakin menoissa: Muslimivainajat haudataan kasvot qiblan suuntaan. Teurastetun eläimen pää asetellaan myös qiblan suuntaisesti.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mihrab
  • Antipodi, paikka joka on täsmälleen vastakkaisella puolella maapalloa.

Qibla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]