Porin Ässien SM-liigakausi 1992–1993

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Porin Ässien SM-liigakausi 1992-1993 oli jääkiekkoseura Porin Ässien 17. kausi jääkiekon SM-liigassa ja 37. kausi Suomen jääkiekon korkeimmalla sarjatasolla. Edellisellä kaudella joukkue oli sijoittunut runkosarjassa sijalle 5 ja kohtasi puolivälierissä paikallisvastustajansa Lukon. Ässät voitti sarjan suoraan kahdessa ottelussa maalierolla 8-1. Välierässä tuleva Suomenmestari Jokerit voitti Ässät otteluvoitoin 3-2. Runkosarja 1992-1993 alkoi Ässillä 12.9. Isomäen jäällä Kiekko-Espoota vastaan ja päättyi 28.2. kotona Ilvestä vastaan.

Runkosarjassa Ässät keräsi 52 pistettä ja päätyi sijalle 7. Uudistetun sarjajärjestelmän ansiosta Ässät pääsi pudotuspeleihin, ja kaikkien yllätykseksi pudotti hallitsevan Suomenmestari Jokerit suoraan kolmessa ottelussa, ja pääsi näin toista kertaa peräkkäin mitalipeleihin. Välierissä Ässät putosi TPS:lle 3-1, ja pronssiottelussa hävisi Jypille 4-3. Lopullinen sarjasijoitus oli siis 4:s.

Tilastoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Porin Ässät kaudella 1992-1993
Runkosarjassa 7.
Lopullinen sijoitus 4.
Kausi (52p)
Koti V 16 - T 2 - H 6 (34p)
Vieras V 5 - T6 - H 13 (16p)
Tehdyt maalit 180
Päästetyt maalit 152
Joukkue
Toimitusjohtaja Lasse Heikkilä
Joukkeenjohtaja Reijo Westerholm
Päävalmentaja Vasili Tihonov
Valmentaja Ismo Läntinen
Kapteeni Olli Kaski
Varakapteenit Rauli Raitanen

Arto Heiskanen

Kotiareena Porin jäähalli
Yleisökeskiarvo
Tilastojen kärjessä
Maalit Jari Korpisalo (26)
Syötöt Petri Varis (35)
Pisteet Jari Korpisalo (52)
Jäähyt Jari Korpisalo (91min)
Plus/miinus Stanislav Meciar (+22)
Voitot
Päästettyjen maalien keskiarvo

Kausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähtökohdat kauteen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ässät lähti Vasili Tihonovin johdolla kauteen suurin odotuksin, edellisellä kaudella joukkue oli kuitenkin vain voiton päässä finaalipaikasta. Nyt kun joukkueen runko oli vuoden kokeneempi. Hankintalistalle saatiin Latvianvenäläinen Vjačeslavs Fanduļs sekä Stanislav Meciar. Kesken kauden Ässiin siirtyi vielä puolustaja Karri Kivi. Menetyksiä koettiin kokeneemmassa kaartissa, kun omat pojat Tapio Levo ja Harry Nikander poistuivat Ässistä pitkän ässäuran jälkeen, Nikander lopetti uransa, ja Levo siirtyi 1-divisioonan Kalajoen Junkkareihin Levo palasi vielä kyllä kauden aikana liigaan, mutta Hämeenlinnan HPK:n riveihin.

Runkosarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ässien kausi alkoi runkosarjan avausviikonloppuna kahdella voitolla, avausottelussa Ässät voitti sarjanousija Kiekko-Espoon 5-0. Ja seuraavana päivänä Hakametsässä Tapparan 2-6. Muutenkin alku oli odotetun vahva. Ensimmäisestä 10 pelistä hävittiin vain kaksi, joista sekin toinen kärkijoukkue tepsille, lukon kanssa pelattiin Raumalla tasan. jo kauden alussa Ässät osoittautuu erityisen vahvaksi kotijoukkueeksi. Joulutaukoon mennessä Ässät oli pelannut 15 kotipeliä, joissa kaikki pistemenetykset (2 tappiota 1 tasaus) koettiin TPS:ää, siis sarjan kärkijoukkuetta vastaan. Ongelmia ilmenee kuitenkin vieraspeleissä, syyskuun jälkeen Ässät voittaa Ilveksen kerran varsinaisella, mutta pelaa muuten vieraissa vaisummin. Joulutaukoa edeltäneessä pelissä Ässät sentään tasasi Jokerit Helsingissä. Sen jälkeen alkoi 3 viikon joulutauko, Ässät käytti sen kovaan harjoitteluun kuntopuolella. Tauon jälkeen joukkueen pelaaminen hieman hyytyi, toisinaan Ässät pystyi haastamaan ja voittamaan sarjan kärkijoukkueita, mutta toisaalta menetti pisteitä heikoimmille. Kenties suurimpana osoituksena tästä on, kun runkosarjan viimeisessä vieraspelissä paineettomasti pelannut KalPa vei kotonaan Ässiä 10-3. Ässät sijoittui lopulta runkosarjassa sijalle 7, mikä tarkoitti uudistetussa sarjajärjestelmässä sitä, että pudotuspeleissä vastaan tulisi runkosarjan toiseksi sijoittunut Jokerit, ja sarja olisi tuttuun tapaan kolmesta voitosta poikki.

Pudotuspelit - Ässänä läpi Helsingin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ässien vastus olisi puolivälierissä siis Jokerit, puolustava mestari oli pelannut vakuuttavan runkosarjan, ja jäi vain pisteen päähän runkosarjan voitosta. Ennakkosuosikki oli siis selvä. Sarjan ensimmäinen peli pelattiin Helsingissä 6.3. Ässät aloitti pelin vahvasti ja meni toisessa erässä jo 1-4 johtoon. Jokerijoukkue kuitenkin Erik Hämäläisen hattutempun avulla punnersi pelin tasoihin ja johti jo 6-5 , 3. erässä Ässien Helsinkiläisvahvistus Petri Varis tasoittaa, ja lopulta oma poika Heinänen tekee 7 maalin Ässille, Jokerit aloittaa takaa-ajon, siinä lopulta onnistumatta, Ässät vie värikkäiden vaiheiden jälkeen kotiedun heti alkuunsa Jokereilta. Seuraavana päivänä pelattaisiin Porissa. 6 000 porilaiskatsojaa tuleekin ihailemaan sunnuntainäytöstä isomäkeen. Olihan Ässillä mahdollisuus ottaa jo toinen voitto. Pelissä Ässät saakin unelma-alun Fandulin tehdessä 6 minuutilla avausmaalin. Toisessa erässä Janne Virtanen ja Arto Javanainen tekevät Ässämaalit, Jokerien tehdessä 1 lähdetään ratkaisuerään 3-1 numeroissa. Pelin loppuminuuteilla Jokerit saakin kavennettua mutta Ässien johto piti. Helsingissä pelattaisiin tiistaina 9.3. ja Jokerit pelaisi veitsi kurkulla, siinä tuhansille ässäfaneille syy lähteä Helsingin jäähalliin kannustamaan omiaan. Pelissä Ässät meneekin heti 2-0 johtoon, mutta menettää jälleen heti perään johtoasemansa, toiseen erään lähdetään numeroista 3-3, ja peliä mennäänkin 50 minuuttia ilman maaleja jatkoajalle asti. Ratkaisu nähdään lopulta kun Ässien Jarit Levonen ja Korpisalo häärivät, Levonen laukoo kiekon Jokeri-maalille Markus Kettererille, joka torjuu kiekon eteensä, maalille säntää Korpisalo, joka ohjaa kiekon Kettererin jalasta maaliin. Näin kevään suurin jättiyllätys oli tapahtunut, ja ässäriemu oli Helsingin hallissa rajaton. Paluumatkalla Ässien bussissa soi Frederikin pari vuotta aikaisemmin julkaisema kappale - Ässänä läpi Helsingin.

Kuuma välieräsarja Turkua vastaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heti Jokeri voiton varmistuttua, Helsingin jäällä ratkaisija Korpisalo uhkuu itseluottamusta ja toteaa kameroille "mennään loppuun asti mestaruuteen". Ässillähän ei ollut koko kevään aikana ollut kuin valitettavaa, ja nyt kun Jokerit oli vasten odotuksia tyrmätty suoraan 3 pelissä, ei runkosarjavoittaja tepsiä pidetty enää ollenkaan niin mahdottomana voittaa. Erityisesti luottoa löytyi siihen että Isomäestä ei Turkulaiset juhli. Sarja alkaakin Turussa kotijoukkueen 6-3 voitolla, seuraavaksi oli tpsn porukan vuoro tulla Porin lauantai-iltaan. Ässien kotitaika toimi jälleen ja ekan kympin jälkeen Janne Virtanen vei Ässät johtoon. Toisessa erässä Fandul kasvatti sitä, tässä erässä nähtiin myös sarjan yksi merkittävimmistä tappeluista, kun Ässä kapteeni Olli Kaski otti mittaa tpsn Raimo Summasesta, Kaski joutuukin melkoiseen mankeliin, ja kumpikin joutuu myöhemmin pelikieltoon tästä, Ässien Kaski 1 ja TPSn Summanen 2. Menetys oli kuitenkin Ässille isompi, Kaskelle ei löytynyt kokoonpanoon korvaajaa, toisin kuin tepsillä Summasen tilalle. 3 erässä Ässät tekee vielä kaksi maalia, Saku Koivun kavennus oli pelkkää kosmetiikkaa. Sarja oli 1-1. Seuraavana päivänä Turussa Ässät meneekin heti alussa johtoon, ja onnistuu yli pelin puolenvälin pitämään johtoa yllä, kunnes turkulaiset saavat juonesta kiinni, ja menevät viimeisessä erässä menojaan. Neljäs peli Porissa oli Ässien kannalta enää hävityn taistelun käymistä. TPS johti jo 1 erän jälkeen 0-3 ja peli päättyi lopulta 0-6. Näin Ässien kohtalo oli pettyen pelata toisen kerran peräkkäin pronssisista mitaleista. Pronssiottelussa Jyväskylässä ei nähty ihmeitä, kotijoukkue voitti tiukasti ja kummankin kausi päättyi.

A-nuoret[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ässien A-nuoret saavuttivat toisen perättäisen U20-vuotiaiden pronssimitalin. Valmentajina toimivat Simo Ketola sekä edustusjoukkueen kakkosvalmentaja Ismo Läntinen.