Poppy Playtime

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Poppy Playtime
Kehittäjä Mob Entertainment
Julkaisija Mob Entertainment
Jakelija Steam, Google Play, App Store, Playstation Store, Nintendo eShop
Ohjaaja Ben Pavlovits
Isaac Christopherson
Tuottaja Adam Uhlenbrock
Drake Vogl
Zach Belanger
Taiteilija Nick Heltne
Säveltäjä Zachary Preciado
Pelisarja Poppy Playtime
Pelimoottori Unreal Engine 4
Julkaistu
Lajityyppi Selviytymiskauhu
Pelimuoto Yksinpeli
Ikäluokitus
Alusta Microsoft Windows,
Android,
iOS[8],
Nintendo Switch[9],
Playstation 4[9],
Playstation 5[9]
Lisenssi Suljettu lisenssi
Jakelumuoto Digitaalinen lataus ja digitaalinen jakelu
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Poppy Playtime on Mob Entertainmentin kehittämä ja julkaisema selviytymiskauhupeli, jossa pelaaja yrittää paeta vanhasta Playtime Co. -lelutehtaasta ja pelastaa tehtaan työntekijät. Alussa pelaaja saa GrabPack-nimisen laitteen, joka auttaa pelaajaa myöhemmin monissa pulmissa.

Ensimmäinen luku julkaistiin Windowsille Steamissa 12. lokakuuta 2021[10], Androidille 11. maaliskuuta 2022[1], Nintendo Switchille 25. joulukuuta 2023[4] ja PlayStation 4:lle ja 5:lle 15. tammikuuta 2024[2]. Toinen luku julkaistiin Steamissa 6. toukokuuta 2022[11] ja puhelimille 15. elokuuta 2022lähde?. Kolmas luku julkaistiin Steamissa 30. tammikuuta 2024[12]. Sitä ei ole vielä julkaistu puhelimille. Toista ja kolmatta konsolia ei ole julkaistu konsoleille. Ensimmäinen luku oli noin 30 minuuttia pitkä ja toinen luku noin 2 tuntia pitkä. Project: Playtime julkaistiin Windowsille Steamissa 12. joulukuuta 2022.

Pelistä on julkaistu kaksi spin-offia, Project: Playtime ja Poppy Playtime: Forever ja single Sleep Well. Siitä on myös kehitteillä elokuva.

23. joulukuuta 2023 Dark Deception: Monsters & Mortals -pelille julkaistiin Poppy Playtime Panic -lisäosa.[13][14]

Pelattavuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on monenlaisia pulmia joihin pelaaja tarvitsee GrabPackia, joten pelaajan täytyy ensin löytää se. GrabPack on laite, jossa on kaksi kättä, jotka voivat "ampua" erilaisia esineitä kohti ja ottaa niitä kaukaa. Pelissä on myös vanhoja VHS-nauhoja, jotka kertovat tehtaasta.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisessä luvussa pelaaja saa pakkauksen, jossa on Poppy -nimisen nuken lelutehtaan mainos, VHS-nauha ja kirje lelutehtaan työntekijöiltä. Kirjeessä sanotaan, että kaikki luulevat henkilökunnan kadonneen kymmenen vuotta sitten, mutta he ovat silti lelutehtaassa. Kirjeessä käsketään myös etsimään kukka. Pelaaja menee tehtaaseen etsimään kukkaa ja saa ensimmäiseksi GrabPackin. Tämän jälkeen pelaaja avaa oven, johon tarvitaan sinistä GrabPackin kättä. Oven takana on elottoman näköinen tehtaan maskotti, Huggy Wuggy. Pelaaja yrittää avata yhtä ovea, mutta se katkaisee sähköt. Pelaaja huomaa, että Huggyn kädessä on avain. Hän ottaa sen ja menee laittamaan sähköt takaisin päälle. Tämän jälkeen pelaaja huomaa Huggy Wuggyn kadonneen. Pelaaja menee siihen huoneeseen, johon aiemmin yritti. Siellä hän huomaa, että yksi ovista on raollaan ja sen takana on Huggy Wuggyn käsi, jonka perään pelaaja menee. Pian tämän jälkeen pelaaja saa GrabPackiin toisen käden. Kun pelaaja on saanut toisen käden, pelaaja menee ilmastokanavia pitkin "Make-A-Friend"-leluntekokoneen luo ja joutuu laittamaan sähköt päälle ylhäältä. Sähköjen päälle laittamisen jälkeen pelaajan pitää tehdä lelu joka laitetaan skannauslaitteeseen, joka avaa oven pieneen käytävään. Pelaajan mennessä käytävälle Huggy Wuggy tulee esiin, ja alkaa jahtaamaan häntä. Pelaaja juoksee liukuhihnojen läpi, ja onnistuu pudottamaan Huggyn tyhjyyteen. Alueen toisella puolella seinään on maalattu suuri kukka, jonka luokse pelaaja menee. Kukan keskellä olevan oven takana on nukkekotimainen alue. Sen perältä pelaaja löytää Poppyn ja avaa kaapin, jossa tämä on. Poppy sanoo "you opened my case" ja peli loppuu siihen.

Toinen luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin alussa pelaaja näkee VHS-nauhalla mainoksen Mommy Long legs -lelusta, joka oli Playtime co:n lelu vuodelta 1991. Pelin toinen luku alkaa siitä, mihin ensimmäinen jäi eli Poppyn vapauttamisen. Pelin toisessa luvussa on samanlaisia pulmia kuin ensimmäisessä. Toisessa luvussa pelaaja yrittää päästä pakoon tehtaasta, mutta tarvitsee junan koodin, jonka Poppy melkein saa annettua. Kuitenkin Mommy Long Legs nappaa Poppyn, ja myöhemmin pelaajan GrabPackin punaisen käden. Mommy kertoo, että koodin saaminen suoraan Poppylta ei olisi hauskaa, joten hän haastaa pelaajan Game Stationin peleihin. Ensimmäinen peli on muistipeli nimeltä Musical Memory, jossa pelaajan pitää muistaa eri värejä, merkkejä ja symboleja oikeassa järjestyksessä. Pelin vihollinen on Bunzo Bunny -niminen lelu, joka laskeutuu alemmas, jos pelaaja muistaa väärin. Ennen Musical Memoryyn menemistä pelaaja tekee itselleen uuden käden, jolla pystyy kuljettamaan sähköä kymmenen sekunnin ajan. Musical Memoryn lopussa pelaaja rikkoo pelin, ja Mommy sanoo ettei pelin rikkoituminen ole hauskaa, ja antaakin vain puolet koodista palkitakseen pelaajan. Sitten pelaaja menee toiseen peliin nimeltä Whack-A-Wuggy, joka on Whac-A-Mole-pelin tyyppinen. Pelissä pelaaja hakkaa myyrien sijasta Huggy Wuggyja. Pelissä on 18 koloa, jotka ovat pelaajan ympärillä. Pelin jälkeen Mommy antaa taas puolen koodista. Poistuttuaan Whack-A-Wuggysta pelaaja joutuu lukittulle alueelle, jossa kohtaa Kissy Missyn. Kissy avaa pelaajalle portin ja katoaa, jonka jälkeen pelaaja joutuu ratkomaan ison pulman päästäkseen pois. Kolmannessa pelissä nimeltä Statues pelaajan pitää paeta Pj-Pug-A-Pillar -nimistä koiratuhatjalkaista. Pelissä pelaaja saa liikkua vain silloin, kun valot ovat pois päältä ja musiikki päällä. Pelin loppu on kuitenkin rikottu, joten pelaaja joutuu pakenemaan toista kautta. Tämän jälkeen pelaaja joutuu ratkaisemaan muutamia pulmia, ennen kuin tippuu ilmastokanavista alueelle jossa Mommy Long Legs alkaa jahtaamaan häntä. Mommy sanoo, että huijasit Statuesissa ja haluaa pelata neljättä peliä nimeltä Hide And Seek eli piilosta. Pakenemisen aikana pelaajan pitää ratkaista erilaisia pulmia, Mommyn jahdatessa häntä. Paon päätteeksi Mommy murskaantuu erään laitteen rattaiden väliin. Tämän jälkeen iso robottimainen käsi (Experiment 1006, the Prototype), jolla on pitkät, ohuet ja terävät sormet, ottaa jäljelle jääneen osan Mommysta. Tämän jälkeen pelaajan pitää päästä takaisin junalle. Viimeisen alueen jälkeen pelaaja löytää Poppyn, joka antaa viimeisen palan koodista ja sanoo epäilyttävällä äänellä, että laittaa junan valmiiksi. Pelaaja saa junan käyntiin ja lähtee. Junassa Poppy kertoo pitävänsä pelaajasta ja että ei salli tämän lähteä ja kääntää junan toiseen suuntaan. Yllättäen Poppyn puhe katkeaa, junan vauhti kasvaa ja jarrut ei toimi ja juna suistuu raiteilta. Sitten pelaaja näkee Playcare -kyltin ja peli päättyy siihen.

Kolmas luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja on mennyt tajuttomaksi junan suistumisessa ja herää tämän luvun päävihollisen, Catnapin, raahatessa häntä roskakuiluun, jossa pelaaja uhkaa murskaantua. Pelaaja kuitenkin pääsee pois ja pakenee työntekijöiden taukohuoneen kautta alueelle, jossa kuulee puhelimen soivan. Hän vastaa ja soittaja on lapsi, joka esittelee itsensä Ollieksi. Hän auttaa pelaajaa ja käskee tätä menemään kaasuntuotantovyöhykkeelle, jotta he pääsisivät Catnapin luokse. Kaasuntuotantovyöhykkeen sähköt kuitenkin katkeavat ja pelaajan on saatava ne päälle.

Ollie lähettää pelaajan ensin Home Sweet Homeen, kodinomaiseen rakennukseen, jossa lapsia pidettiin. Pelaajan saatua Home Sweet Homen varageneraattorin päälle, poistuessaan rakennuksesta, Kissy Missy hyökkää yllättäen hänen kimppuun. Poppy kuitenkin pysäyttää Kissyn ja kertoo hänelle, ettei pelaaja ole tehnyt mitään väärää. Poppy, Kissy ja pelaaja käyvät yhdessä laittamassa kupolin varageneraattorin päälle. Tämän jälkeen Ollie soittaa ja lähettää hänet kouluun. Koulussa on kuitenkin hirviö, Neiti Delight (engl. Miss Delight), jolta pelaajan täytyy ensin paeta. Koulusta pelaaja päätyy Playhouseen, jossa tämä joutuu pakenemaan pienikokoisia Smiling Critter -leluja sekä löytää yhden Critterin, Dogdayn, ison version. Dogday kertoo olevansa viimeinen isoista Crittereistä Catnapin lisäksi, ja päätyneensä vankilaan koska ei palvonut Prototyyppiä (Experiment 1006, the Prototype). Hän kertoo myös, että pienet Critterit tottelevat Catnapia, jotta he eivät päätyisi samaan tilanteeseen kuin Dogday. Monologin lopuksi pienet Critterit valtaavat Dogdayn ruumiin, ja pelaaja joutuu pakenemaan häneltä.

Viimeisenä Ollie lähettää pelaajan Counselor's Officeen. Siellä Catnap väijyttää pelaajan ja laittaa hänet uneen, jossa hän kysyy Poppyn äänellä erilaisia kysymyksiä liittyen omaansa ja muiden tehtaassa asuneiden lasten menneisyyteen. Pelaajan herätessä unesta Catnap käskee häntä poistumaan Playcaresta, tai hän tulee Pelaajan perään. Pelaaja kuitenkin saa paikan varageneraattorin päälle ja poistuu takaisin aulaan.

Aulan generaattorihuoneessa Ollie lähettää pelaajalle ison, sinisen patterin. Pelaaja palaa kaasuntuotantovyöhykkeelle ja yrittää asettaa isoa patteria, mutta Catnap keskeyttää hänet ja hän pakenee tilaan, jossa joutuu puolustautumaan huoneen ansoja käyttäen. Lopulta pelaaja saa ladattua vihreän kätensä sähköllä ja lyö sillä Catnapia, joka saa tämän syttymään tuleen. Hän kuitenkin selviää, mutta Prototyypin käsi ilmestyy katosta lävistäen Catnapin pään ja ottaen hänet mukaansa. Tämän jälkeen pelaaja palaa kaasuntuotantovyöhykkeelle, pistää ison sähkökennon paikoilleen ja päätyy tilaan, jossa myös Poppy. Poppylla on kasetti, joka näyttää maskottien kuten Huggy Wuggyn ja Mommy Long Legsin yhtäkkiä heränneen eloon, tappaneen kaikki työntekijät ja piilottaneen heidän ruumiinsa. Tämän jälkeen Poppy ja pelaaja menevät alas hissillä, jonka Kissy Missy aktivoi. Kuitenkin kesken matkan pelaaja ja Poppy kuulevat kuinka joku käy Kissy Missyn kimppuun ja yrittävät kiiruhtaa takaisin ylös. Luku päättyy ennen kuin he ehtivät.

Hahmot ja työkalut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pelaaja on henkilö, joka on tullut selvittämään mitä työntekijöille on tapahtunut.
  • Huggy Wuggy on ensimmäisen luvun vihollinen.
  • Mommy Long Legs on toisen luvun vihollinen.
  • Catnap on kolmannen luvun vihollinen.
  • Prototyyppi on olento, josta ei ole nähty kuin vain käsi.
  • Poppy on pieni nukke.
  • Ollie on salaperäinen poika, joka auttaa pelaajaa kolmannessa luvussa.
  • Kissy Missy on vaaleanpunainen Huggy Wuggyn näköinen ystävällinen hahmo. Toisessa luvussa hän auttaa pelaajaa avaamalla portin ja kolmannessa luvussa hän näyttäytyy enemmän kantaessaan Poppya.
  • Neiti Delight (engl. Miss Delight) on opettajamaskotti, joka toimii vihollisena koulussa kolmannessa luvussa.
  • Boxy Boo on pelin spin-offissa #Project: Playtimessa esiintyvä olento, joka esiintyy myös kolmannessa luvussa maalauksissa ja luvun viimeisessä kasetissa.
  • Dogday on maskotti, jonka Catnap on vanginnut. Kun pelaaja löytää jalat pois revityn kahleissa roikkuvan Dogdayn, tämä ehttii jutella vain hetken ennen kuin pienet maskotit menevät hänen sisäänsä muuttaen hänet zombimaiseksi, joka jahtaa pelaajaa.
  • Bunzo Bunny on pupumainen maskotti.
  • PJ Pug-a-Pillar on koiratuhatjalkaislelu. Hän jahtaa pelaajaa hetkellisesti toisessa luvussa.

Vain maalauksissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bobby BearHug on punainen nallelelu.
  • Bubba Bubbaphant on vaaleansinininen elefanttilelu.
  • CraftyCorn valkoisen värinen yksisarvislelu.
  • Hoppy Hopscotch on vihreä pupulelu.
  • KickinChicken on keltainen kanalelu.
  • PickyPiggy on pinkki possulelu.
  • Daddy Long Legs on Mommy Long Legsin mies.
  • Cat-Bee on mehiläiskissalelu.
  • Baby Long Legs on Daddy ja Mommy Long Legsin lapsi.
  • Candy Cat on sininen karkkia rakastava kissalelu.

Työkalut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • GrabBack on reppu, johon voi kiinnittää kaksi kättä. Kolmannessa luvussa se sai ominaisuuden, jonka avulla se pehmentää korkeat pudotukset, mutta lentää ei voi.
  • Sininen käsi on GrabBackissä alusta asti mukana ollut tavallinen käsi.
  • Punainen käsi on työkalu, jonka saa myöhemmin ensimmäisessä luvussa. Sekin on tavallinen käsi. Pelaaja menettää sen toisessa luvussa.
  • Vihreä käsi on käsi, jonka pelaaja saa pian punaisen käden menetyksen jälkeen. Siihen pystyy talletamaan sähköä hetkellisesti.
  • Violetti käsi on työkalu, jonka avulla pelaaja voi hypätä korkealle, kun alla on violetti käden jälki. Samaan aikaan violetin käden kanssa GrabBack saa päivityksen, joka antoi aiemmin mainitun ominaisuuden.
  • Oranssi käsi on käsi, josta pystyy ampumaan tulta. Siinä voi olla kerralla viisi ammusta, jotka latautuvat käytön jälkeen uudestaan, mutta se kestää hetken.
  • Kaasunaamari on kolmannessa luvussa satava naamari, joka pitää laittaa päähän, jos pitää mennä tilaan, jossa on punaista savua. Pelaaja menettää tämän samassa luvussa, mutta tulee immuuniksi savulle.

Suunnittelu ja julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Isaac Christopherson sai idean luoda videopelin, joka ei tuntuisi siltä, että pelissä koko ajan tapahtuisi jotain, mutta silti pysyisi pelottavana ja ainutlaatuisena. Pelin traileri, joka julkaistiin syyskuussa 2021, antoi tietoa pelin ideasta ihan hyvin.

Kolmannen luvun ensimmäinen teaser traileri julkaistiin 6. elokuuta 2022. Siinä Elliot Ludwig puhuu Playcare-orpokodin avaamisesta ja arvostuksestaan lapsia kohtaan. Puheen päätyttyä kuuluu hurrauksia, jotka pian muuttuvat lasten huudoiksi.[15]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen luku sai paljon positiivista palautetta mutta ensimmäistä lukua on kuitenkin kritisoitu sen lyhyyden vuoksi, koska se kestää noin 30–45 minuuttia. Toinen luku sai positiivista palautetta pituudestaan ja ääninäyttelijöistään, mutta pelin bugeista on tullut kriittistä palautetta.[16]

Spin-offit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Project: Playtime[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Project Playtime

Mob Entertainment julkaisi uuden pelin Project: Playtimen Steamiin 12. joulukuuta. Project: Playtime on moninpeli, jossa monta pelaajaa yrittää rakentaa ison lelun, saada se junaan ja selviytyä ja yksi pelaaja Huggy Wuggyna, Mommy Longlegsinä tai ennen julkaisemattomalla Boxy Boolla tappaa heidät ennen kuin he onnistuvat. Project: Playtimen traileri julkaistiin 25. marraskuuta 2022.[17][18]

Poppy Playtime: Forever[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

29. helmikuuta 2024 Mob Entertainmenti julkaisi Robloxiin' pelin Poppy Playtime: Forever. Pelissä pelaajan pitää ratkaista pulmia ja paeta Playtime Co. -suurmyymälästä.[19][20][21]

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mob Entertainment ilmoitti kesäkuussa 2022 Twitter-sivuillaan[22]lähde tarkemmin? aloittavansa yhteistyön Studio71:n kanssa. Tarkoituksena on tehdä elokuva, jossa juoni on pelin kaltainen ja yhtä pelottava.

Single[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

”Sleep Well”
Singlen ”Sleep Well” kansikuva
Singlen tiedot
 Julkaistu 16. helmikuuta 2024
 Tekijä(t) Mob Entertainment
CG5
 Kesto 03.27

16. helmikuuta 2024 Mob Entertainment julkaisi kolmannesta luvustan singlen Sleep Well ja sille musiikkivideon. Kappalee tehtiin yhteistyössä CG5:n kanssa.[23][24]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Poppy Playtime Chapter 1 PEGI (pegi.info). Viitattu 1.11.2023.
  2. a b Poppy Playtime: Chapter 1 PlayStation Store (store.playstation.com). Mob Entertainment, Inc.. Viitattu 4.3.2024.
  3. Poppy Playtime Chapter 1 Google Play (play.google.com). Viitattu 1.11.2023.
  4. a b Poppy Playtime: Chapter 1 Mob Entertainment. Viitattu 4.3.2024.
  5. Poppy Playtime Chapter 1 App Store (apps.apple.com). Viitattu 1.11.2023.
  6. Poppy Playtime Chapter 2 Google Play (play.google.com). Viitattu 1.11.2023.
  7. Poppy Playtime Chapter 2 App Store (apps.apple.com). Viitattu 1.11.2023.
  8. Mob Entertainment, Inc App Store (apps.apple.com). Viitattu 1.11.2023.
  9. a b c ”Poppy Playtime: Chapter 1 Console Trailer”. YouTube. 2023. Video verkossa. Viitattu 26.12.2023. (englanniksi)
  10. Poppy Playtime Steam (store.steampowered.com). Viitattu 1.11.2023.
  11. Poppy Playtime - Chapter 2 Steam (store.steampowered.com). Viitattu 1.11.2023.
  12. Poppy Playtime - Chapter 3 Steam (store.steampowered.com). Viitattu 1.11.2023.
  13. ICYMI, certain Poppy Playtime characters appear in Monsters & Mortals 👀 X (twitter.com). Mob Entertainment. Viitattu 2.3.2024. (englanniksi)
  14. Monsters & Mortals - Poppy Playtime Panic DLC Steam (store.steampowered.com). 12. helmikuuta 2024. Glowstick Entertainment. Viitattu 2.3.2023.
  15. https://youtu.be/QXSk2obIeJc
  16. Anna C: Poppy Playtime Chapter 2 Controversy Explained Game Rant. 26.5.2022. Viitattu 18.7.2022. (englanniksi)
  17. Project: Playtimen traileri X (twitter.com). 25. marraskuuta 2022. Mob Entertainment. Viitattu 28.1.2023. (englanniksi)
  18. Project: Playtime Steam (store.steampowered.com). Viitattu 1.11.2023.
  19. Poppy Playtime: Forever Roblox (roblox.com). Viitattu 2.3.2024. (englanniksi)
  20. #PoppyPlaytime: Forever is officially LIVE! X (twitter.com). 29. helmikuuta 2023. Mob Entertainment. Viitattu 2.3.2024. (englanniksi)
  21. ”Poppy Playtime Forever Trailer | Available on Roblox Feb 29!”. YouTube. 26.2.2024. Video verkossa. Viitattu 2.3.2024. (englanniksi)
  22. https://mobile.twitter.com/mobgamesstudios X (twitter.com). Mob Entertainment. Viitattu 3.6.2022.
  23. ”"Sleep Well" (from Poppy Playtime: Chapter 3) by CG5 - OFFICIAL MUSIC VIDEO”. YouTube. 16.2.2024. Musiikkivideo verkossa. Viitattu 21.2.2024. (englanniksi)
  24. It's time! The official music video for "Sleep Well" from #PoppyPlaytime Chapter 3 by @cg5beats is here! 🐱 🌙 💤 X (twitter.com). 16. helmikuuta. Mob Entertainment. Viitattu 21.2.2024. (englanniksi)