Piura

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Piura
Flag of Piura.png
vaakuna lippu
Piuran sijainti Perun kartalla
Sijainti
Valtio Perun lippu Peru
Piuran alue Piuran provinssi
Perustamisvuosi 1532
Väkiluku 930 000
Pinta-ala km²
Väestötiheys as./km²


Sivusto www.munipiura.gob.pe

Piura on kaupunki Perussa. Se on Piuran provinssin ja Piuran alueen pääkaupunki. Piurassa asuu noin 930 000 asukasta ja se on vanhin espanjalaisten perustama kaupunki Etelä-Amerikassa. Piura on perustettu vuonna 1532.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piura, kuten valtaosa Pohjois-Perua, on ollut ollut tallanit ja yungat -nimisten alkuperäisasukkaiden asuttama. Alkuperäisasukkaat asuivat järjestäytymättöminä ilman selvää johtajaa, kunnes mochet ottivat alueen hallintaansa. Vuosisatoja myöhemmin, noin 40 vuotta ennen espanjalaisten tuloa, alue siirtyi inkojen haltuun.

Espanjalaiset saapuivat Piuran alueelle vuonna 1532, mikä johti voimakkaiden mestitsi- ja kreolikulttuureiden syntyyn. Mestitsikulttuuriin on tullut vaikutteita Etelä-Espanjasta, madagaskarilaisilta orjilta, Kiinasta tulleilta siirtolaisilta ja romaneilta, jotka ovat tulleet alueelle merirosvoina tai espanjalaisten mukana.

Konkistadori Francisco Pizarro julisti Piuran paikalla olleen asutuskeskuksen kaupungiksi, ja näin ollen ”perusti” sen vuonna 1532. Piurasta tuli ensimmäinen espanjalainen kaupunki Etelä-Amerikassa, ja se oli myös ensimmäinen kaupunki, josta lähetettiin inkojen kultaa takaisin Espanjaan. Piuran sijaintipaikka on kuitenkin muuttunut kolmesti ennen sen vakiintumista nykyiselle paikalleen. Piuran katedraali on rakennettu vuonna 1588.

Nykypäivänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piurassa toimii Piuran yliopisto, joka on yksityinen. Kaupungissa on myös lentokenttä.

Tämä Etelä-Amerikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.


Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Piura