Pilkington Automotive Finland

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pilkington Automotive Finland Oy
Yritysmuoto osakeyhtiö
Kotipaikka Tampere, Suomi
Toimiala lasiteollisuus
Tuotteet lasituotteet ja -rakenteet
Liikevaihto Laskua 97 milj. € (2017)[1]
Henkilöstö 590 (2017)[1]
Omistaja NSG Group
Kotisivu www.pilkington.fi

Pilkington Automotive Finland Oy on lasituotteita ja -rakenteita toimittava yritys, joka on kuulunut vuodesta 2006 lähtien japanilaiseen Nippon Sheet Glass -konserniin (NSG Group). NSG Group valmistaa Pilkington-tuotemerkillä lasituotteita ja -ratkaisuja kaikille maailman johtaville ajoneuvovalmistajille, rakennusteollisuudelle ja teknisille markkinoille.[2]

NSG Group työllistää maailmanlaajuisesti noin 27 000 työntekijää. Konsernilla on valmistusta 28 eri maassa neljällä mantereella ja myyntiä yli sadassa maassa. Tilivuonna 2017 konsernin liikevaihto oli 581 000 miljoonaa jeniä (JPY) eli noin 4 622 miljoonaa euroa.[3]

Liiketoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pilkingtonin liiketoiminta on jakautunut neljään tuotealueeseen: hyötyajoneuvojen lasit (bussit, maatalous- ja työkoneet, junat ja kuorma-autot), ajoneuvojen varaosalasit, laivojen lasitukset ja arkkitehtoninen lasi.[2]

Pilkingtonin tuotannollinen toiminta on Suomessa keskittynyt ajoneuvolaseihin. Pilkington Automotive Finland Oy:llä on ajoneuvolasitehtaat Laitilassa ja Tampereella. Laitilan tehtaalla valmistetaan laminoituja tuulilaseja busseihin, maatalouskoneisiin ja juniin. Tampereen tehtaalla valmistetaan erikoisajoneuvojen karkaistuja laseja, kuten bussien sivulasituksia, ja takalaseja sekä työkoneiden hyttien laseja.[2]

Espoon Juvanmalmilla toimii varaosalasien tukkuliike, josta hoidetaan tuuli-, taka- ja sivulasien sekä alan tarvikkeiden ja työkalujen myynti ja jakelu Suomeen sekä lähialueille Viroon, Latviaan ja Venäjälle. Tukkuliikkeen asiakkaita ovat autojen maahantuojat, autonlasien asennusliikkeet ja autokorjaamot koko Suomessa. Espoon tukkuliike hallinnoi AutoGlass Service -asentamoketjua, johon kuuluu kymmeniä autolasiliikkeitä eri puolilta Suomea.[4] Espoon tukkuliikkeen 3 000 neliön kokoinen keräilyvarasto on yksi Pilkingtonin suurimmista Euroopan autolasien varastoista[5].

Pilkington Automotive Finlandiin kuuluu myös laivojen vaativia lasituksia toimittava yksikkö Pilkington Marine, joka toimii Laitilassa. Marine toimittaa lasirakenteita luksusluokan risteilijöihin. Organisaation omana erikoistuotteena ovat isot, avattavat lasikatosrakennelmat laivojen aurinkokansille.[6]

NSG Group toimittaa rakennuslasia raaka-aineena asiakkailleen Riihimäellä toimivan keskusvaraston kautta sekä suorina tehdastoimituksina Euroopan tehtailta.[7]

Pilkington Automotiven Suomen yhtiöiden liikevaihto on 88 miljoonaa euroa ja henkilökunnan määrä 571 (2015)[2]. Yrityksellä on sertifioidut ISO/TS 16949 ja ISO 14001 -standardien mukaiset laatu- ja ympäristöjärjestelmät sekä ISO 50001 -standardin mukainen energianhallintajärjestelmä[8].

Palkintoja ja kunniamainintoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pilkington Automotive Finland Oy sai Parempaa työelämää -tunnustuksen työelämän laadun ja kilpailukyvyn kehittämisestä marraskuussa 2015 [9]. Vuonna 2013 Pilkington palkittiin Vuoden henkilöstöteko -kunniamaininnalla sydämellisesti hoidetuista yt-neuvotteluista[10].

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pilkington osti Suomalaisen lasialan yrityksen Laminon vuonna 1975. Vuonna 1976 Pilkington solmi yhteistyösopimuksen Lahden Lasitehtaan kanssa, ja vuonna 1977 puolet lasitehtaan osakkeista myytiin Pilkingtonille. Lahden Lasitehdas oli ostanut T:mi Autolasin vuonna 1974, joten myös Autolasi siirtyi osittain Pilkingtonin omistukseen.

Vuonna 1979 Pilkington osti Nordlamexin, Tuulilasimyynti Raimo Rapeli Oy:n, vuonna 1977 perustetun Teräslasi Oy:n ja Saksaan myyntiä varten vuonna 1978 perustetun Nordlamex Glasgrosshandel GmbH:n. Vuonna 1988 Pilkington lunasti valtion osuuden Lahden Lasitehtaasta, ja sen omistusosuus nousi 71 prosenttiin.

Pilkington-konserni yhtenäisti vuonna 1989 Laminon, Nordlamexin ja Autolasin liiketunnukset.

1980-luku päättyi lamaan vuoden 1989 lopulla. Maailmanlaajuinen lama heikensi pahasti myös Pilkingtonin tulosta. Laminon tulos kääntyi kuitenkin vuonna 1991, ja tiloja laajennettiin Ylöjärvellä. Myös Tampereen ja Laitilan tehtaille investointiin.

Vuonna 1993 Tammerkosken Nuorkauppakamari valitsi Laminon vuoden työllistäjäksi, sillä yritykseen oli syntynyt 40 uutta työpaikkaa.

Vuonna 1994 Pilkington osti loputkin Lahden Lasitehtaan osakkeista, ja seuraavana vuonna lasitehdas siirtyi osaksi Lamino-konsernia. Eristyslasien valmistus lopetettiin Lahdessa kokonaan vuonna 1990, ja sieltä siirrettiin puoliautomaattinen eristyslasien tuotantolinja Tampereen tehtaalle. Vuonna 1996 Lahden Lasitehdas pysäytettiin uuniremonttia varten. Tehdas aloitti uudelleen lasin tekemisen joulukuussa 1998.

Laminosta tuli Pilkington Lamino elokuussa 1996. Samalla julkistettiin myös päätös Nordlamexin fuusioitumisesta Laminoon. Nordlamexin sijasta alettiin puhua Laitilan tehtaasta. Laivojen lasituksiin erikoistunut Lamino Marine muutti Laitilan tehtaan yhteyteen vuonna 1998.

Linja-autolasien valmistus keskitettiin vuonna 1999 Laitilan tehtaalle, josta siirrettiin kuorma- ja henkilöautolasien tuotanto Ylöjärvelle. [11]

Nimenmuutos Pilkington Automotive Finland Oy:ksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pilkington Laminon nimi muutettiin marraskuussa 2001 Pilkington Automotive Finland Oy:ksi, mikä vastasi paremmin yhtiön kuulumista emoyhtiön globaaliin rakenteeseen. Samalla maailmanlaajuinen yhteistyö ja kilpailu myös konsernin sisällä nosti kustannustehokkuuden ja toimintojen standardoinnin suurennuslasin alle Suomessakin.

Pilkinton osti marraskuussa 2002 Pilkington Nivala Oy:n (aiemmin Keskipohjan Lasi Oy) koko osakekannan. Vuonna 2008 alkoi tuotanto uudessa Pilkingtonin ikkunalasitehtaassa Forssassa.

NSG Group Pilkingtonin omistajaksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Japanilainen NSG Group osti keväällä 2006 Pilkingtonin koko osakekannan. Suomen tehtaiden tuotanto kiinnitettiin osaksi NSG Groupin globaalia tuotannon suunnittelua, jossa tuotteiden valmistustehtaat määritellään kapasiteetin, tuotantokyvyn ja osaamisen sekä kustannustehokkuuden perusteella.

Euroopassa olleen lasituotannon ylikapasiteetin vuoksi Lahden Lasitehtaan tuotanto pysäytettiin heinäkuussa 2009 ja päätettiin sulkea toukokuussa 2012.[12]

Pilkingtonin Forssan tehtaan toiminta päättyi joulukuussa 2012, kun tehtaan kanssa integroidusti toimineen Fenestra Oy:n Forssan tehdas lopetettiin[13]. Elokuussa 2014 Pilkington myi Nivalan eristyslasitehtaan Best Glass Oy:lle[14]. Samana vuonna suljettiin myös Ylöjärven tehdas[15].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Koivisto, Kaisa: Lasi taipuu – 50 vuotta Pilkington Lamino 13.5.1999, s. 105. Hämeenlinna: Pilkington Lamino Oy, 1999. ISBN 952-91-0828-1.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]