Piirrä Muhammad -päivä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Piirrä Muhammed -päivä (Everybody Draw Mohammed Day) oli 20. toukokuuta 2010 vietetty maailmanlaajuinen, lähinnä internetissä tapahtunut protesti islamisteja vastaan, jotka olivat uhkailleet väkivallalla profeetta Muhammadista pilakuvia tehneitä henkilöitä. Protestin tarkoituksena on, että jokainen protestoija piirtää itse Muhammedin kannanottona "sananvapauden rajoituspyrkimyksiä kohtaan".

Protesti alkoi vastalauseena, kun Comedy Central päätti Revolution Muslims-järjestöltä saamiensa tappouhkausten pelossa sensuroida South Park-animaatiosarjan 201-jaksoa, jossa profeetta Muhammad esiintyi. Kaikki "Muhammad"-sanat ja lopun puheenvuoro sananvapauden puolesta piipattiin yli, sekä Muhammadin hahmo peitettiin sensuroitu-palkilla. Revolution Muslims-järjestö oli ilmoittanut uhkauksessaan, että Parker ja Stone saattavat kohdata saman kohtalon kuin Theo van Gogh, hollantilainen elokuvaohjaaja, jonka ääri-islamistit murhasivat hänen kuvaamansa dokumentin takia. Verkkosivuston pitäjät myöhemmin kiistivät, että kyse olisi ollut uhkauksista, vaikkakin ne laajalti ymmärrettiin sellaisiksi.

Yhdysvaltalainen sarjakuvataiteilija Molly Norris piirsi kuvan vastauksena internetissä liikkuneita tappouhkauksia kohtaan, jotka oli osoitettu South Parkiin Muhammadin piirtäneitä Trey Parkeria ja Matt Stonea kohtaan. Norris on sanonut, että jos miljoonat ihmiset piirtävät kuvia Muhammadista, islamilaiset terroristit eivät ole kykeneviä murhaamaan heitä kaikkia, jolloin uhkaukset muuttuvat epärealistisiksi. Viikon sisällä Norrisin ajatus sai julkisuutta Facebookissa, tuli lukuisten bloggaajien tukemaksi ja sai näkyvyyttä merkittävien yhdysvaltalaisten sanomalehtien blogisivustoilla. Myöhemmin Norris irtaantui protestiryhmästä, koska vastaukset hänen ideaansa kasvoivat määrältään uuvuttavan suuriksi mutta myös koska hän pelkäsi itselleen tapahtuvan jotain ikävää.[1] Muut toimijat ovat jatkaneet ryhmän toimintaa, ja siinä on nyt noin 100 000 jäsentä.

Muhammedin kuvat islamissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muhammed kieltää karkauskuukausien lisäämisen kalenteriin. 1600-luvun turkkilainen kopio 1300-luvun iranilaisesta miniatyyrista.

Islam suhtautuu periaatteessa kielteisesti elävien olentojen kuvaamiseen, joten esittävät kuvat puuttuvat islamilaisesta taiteesta lähes kokonaan.[2] Kuvakieltoa ei löydy Koraanista (kulttipatsaitten kieltoa lukuun ottamatta), mutta 800-luvulla kirjatuissa haditheissa asia tulee selväksi. Hadithien katsotaan kertovan, mitä profeetta Muhammed 200 vuotta aikaisemmin oli sanonut taiteesta. Siitä on esimerkkinä al-Bukharin hadith:

"Abu Talha kertoi Profeetan sanoneen: Enkelit eivät astu taloon, jossa on joko kuva tai koira." [3]

Keskiajalla koottu shafi'i -koulukunnan šariakäsikirja Umdat al-Salik toteaa, että kuvakielto on äärimmäisen ehdoton. Kuvantekijä joutuu helvettiin, jossa häntä kidutetaan jokaisesta tekemästään kuvasta.[4]

Kuvakieltoon suhtauduttiin vapaamielisemmin Persiassa sekä turkkilais-mongolilaisen islamin piirissä, kuten Osmanien valtakunnassa ja Intiassa, joissa tehtiin persialaisten esikuvien mukaista esittävää miniatyyritaidetta 1300-luvulta aina 1800-luvulle asti.[5] Myös Muhammedia kuvattiin, mutta usein niin, että hänen kasvonsa oli peitetty hunnulla.

Reaktiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Protestipäivän seurauksena Pakistan esti kansalaisiltaan pääsyn Facebookiin ja maassa järjestettiin mielenosoituksia Facebook-palvelua vastaan. [6]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Piirrä Muhammad -päivä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.myfoxtwincities.com/dpps/news/cartoonist-molly-norris-draw-muhammad-gag-dpgoha-20100426-fc_7252284
  2. Palva, 2016,446
  3. al-Bukhari: The Hadith of the Prophet Muhammad (صلى الله عليه و سلم) at your fingertips Sahih al-Bukhari. Book 59, Hadith 128. sunnah.com.
  4. Ahmad ibn Naqib al-Misri: Reliance of the Traveller (Umdat al-Salik), s. 893, 958. amana publications, 2017.
  5. Roger M.A. Allen, Annemarie Schimmel & J.T.P. de Bruijn: Islamic arts Encyclopaedia Britannica. Viitattu 12.3.2923.
  6. http://www.aolnews.com/world/article/pakistan-bans-facebook-over-muhammad-cartoons/19483123

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]