Pihla Salonen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pihla Salonen
Henkilötiedot
Syntynyt12. tammikuuta 2003 (ikä 21)
Pori
Uran tiedot
Laji judo
Seura Fudoshin, Pori
Kilpauran kesto 2016–
Valmentaja

Sami Salonen

João Neto
Saavutukset
Voitot U21 Euroopan mestari 2022
Paras sijoitus maailmanrankingissa

Kadetit U18: 3. Juniorit U21: 4.

Aikuiset: 49.

Tietolaatikko päivitetty 13.3.2024

Pihla Salonen (s. 12. tammikuuta 2003 Pori) on suomalainen judoka, joka edustaa Porin judoseura Fudoshinia. Portugalissa hän edustaa Associação Académica de Coimbran (AAC) judoseuraa. Hän ottelee sarjassa alle 57 kiloa.

Salonen voitti nuorena useita kansainvälisiä turnauksia, mm. Lasten judofestivaalit Venäjällä, Borsa Openin Bosnia-Herzekovinassa, Tallinna openin ja Kaimu Keerakin Virossa useasti, Zelta Rudensin ja Kyodai-turnaukset Latviassa, Swedish openin Ruotsissa, Copenhagen cupin Tanskassa, Vaiku Pasaulis-turnauksen Liettuassa, Derzinsky-turnauksen Moskovassa, Solanin cupin Puolassa neljä kertaa. Lisäksi Salonen osallistui Varsova open-turnaukseen neljä kertaa, kahteen ikäluokkaan kerralla, saavuttaen tästä kovatasoisesta turnauksesta yhteensä 5 kultaa, yhden hopean ja kaksi pronssia.[1]

Vuonna 2019 Salonen voitti 16-vuotiaana hopeaa aikuisten Tallinnan European Open -turnauksessa. Samana vuonna hän saavutti vielä alle 18-vuotiaiden Euroopan cupissa pronssia Unkarissa.

Helmikuussa 2020 Salonen voitti Turkin alle 18-vuotiaiden Euroopan cupin, ja nousi parhaimmillaan samana vuonna alle 18-vuotiaiden maailmanrankingissa sijalle 3. Loppuvuodesta Salonen voitti ensimmäisen naisten Suomen mestaruutensa (-52kg).

Siirryttyään alle 21-vuotiaiden ikäluokkaan vuonna 2021 hän sijoittui toiseksi Portugalin European cupissa ja voitti Espanjan cupin osakilpailun Marinissa.

Vuosi 2022 oli menestyksekäs: Kaksi U21-ikäluokan Euroopan cup-pronssia, aikuisissa Euroopan cupissa kolmas sija ja European openissa viides sija, debytointi ensimmäisenä suomalaisena ottelijana Espanjan judoliigassa sekä syyskuussa alle 21-vuotiaiden Euroopan mestaruus alle 52-kiloisten painoluokassa[2].

Vuonna 2023 Salonen vakiinnutti paikkansa junioreiden maailman huipulla. Painoluokan vaihto ei estänyt menestystä, vaan porilainen voitti uudessa painoluokassaan U21 ikäluokan European cupeissa värisuoran, pronssia Sloveniassa, hopeaa Portugalissa ja kultaa Makedoniassa. Ikäluokan EM-hopeaa Salonen juhli Hollannin Haagissa ja sijoittui Portugalin Odivelaksen MM-kilpailuissa 5. sijalle. Salosen sijoitus maailman rankingissa on korkein suomalaisen juniorin koskaan saavuttama (4.) Juniorikilpailujen ohella Salonen aloitti osallistumisen vuonna 2023 IJF:n World Touriin saavuttaen Tallinnan European openissa 3.sijan. Vuoden päättyessä hän oli noussut aikuisten maailman rankingin sijalle 60.

Vuoden 2024 aikana Salonen on onnistunut nousemaan naisten maailmanrankingissa sijalle 49. ja tavoittelemaan pääsyä Pariisin olympialaisiin. Uran paras saavutus aikuisten tasolla tuli Itävallan Grand Prix-kisoissa, joissa Salonen sijoittui viidenneksi.

Salonen on voittanut kahdeksan henkilökohtaista Suomen mestaruutta (U18:ssa 3, U21:ssa 2, naisissa 3) ja kaksi Pohjoismaiden mestaruutta (U18 ja naiset)

Salonen on palkittu Satakunnan Urheilugaalassa vuoden 2016 nuoren lupaavimman urheilijan stipendillä ja valittu 2019 Porin vuoden nuoreksi urheilijaksi. Vuoden 2022 valtakunnan urheilugaalassa hän oli ehdolla Vuoden nuoreksi urheilijaksi.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salonen kävi jo 3-vuotiaasta saakka liikuntaleikkikoulua. Perhe asui Isossa-Britanniassa hänen aloittaessaan koulunsa, jolloin hän oppi hyvin englantia. Isossa-Britanniassa hän aloitti myös judoharrastuksen, seura oli Parkfield judo Club, Eastbourne. Hän muutti 2022 asumaan Portugalin Coimbraan, jossa hän opiskelee portugalin kieltä yliopistossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]