Pfizer

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pfizerin logo
Pfizerin Suomen pääkonttori Helsingissä

Pfizer on yhdysvaltalainen maailmanlaajuinen 1849 perustettu lääkeyritys. Yrityksen pääkonttori sijaitsee New Yorkissa. Yrityksellä oli vuonna 2010 yli 100 000 työntekijää, ja liikevaihdoltaan se oli Fortune 500 -listan mukaan vuonna 2009 maailman 140. suurin yritys.[1]

Pfizer ja lääkeyhtiö Wyeth fuusioituivat vuoden 2009 lopussa. Yritys kuuluu Dow Jones Industrial Average -indeksiin ja on vuoden 2009 Fortune 500 -listalla sijalla 46.lähde?

Pfizer perustettiin vuonna 1849 Yhdysvalloissa. Saksalaiset maahanmuuttajaserkukset Charles Pfizer ja Charles Erhart perustivat Charles Pfizer & Company -nimisen yrityksen Brooklyniin, New Yorkiin. Serkuksista toinen oli kemisti ja toinen sokerileipuri. He kehittivät Pfizerin ensimmäisen innovaation: karamellilta näyttävän toffeenmakuisen matolääkkeen. Pfizerin tutkijat kehittivät 1880-luvulla fermentoinnin. Menetelmällä kyettiin valmistamaan sokerista teollisesti sitruunahappoa. Seuraavalla vuosisadalla keksittiin, miten fermentointimenetelmää voitiin hyödyntää penisilliinin teolliseen tuotantoon ja teollisessa mitassa.

Pfizer valmistaa muun muassa kolesterolilääkettä Lipitor, sienilääkettä Diflucan, antibioottia Zithromax, erektiohäiriölääkettä Viagraa ja tulehduskipulääkettä Celebra.lähde?

Ongelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiö joutui maksamaan syyskuussa 2009 rikossakkona 825 miljoonaa euroa (1,19 miljardia dollaria), koska se oli markkinoinut Bextra-nimistä lääkettä yleisenä kipulääkkeenä (niin sanottu off label -lääke), jollaiseksi sitä ei ole hyväksytty. Yhtiö maksoi lisäksi miljardi dollaria siviilikanteen nostaneille. Samasta syystä yhtiö on joutunut maksamaan sakkoa muutama vuosi aiemminkin.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fortune Global 500 (Snapshot)
  2. Jyri Raivio: Lääketeollisuuden kohlhittu maine. Helsingin Sanomat, 30.12.2009, s. B9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.