Pallonivelnukke

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Pallonivelnukke (engl. ball-jointed doll) on nukke, jonka raajat on kiinnitetty pallonivelillä. Niille saa erilaisia peruukkeja, silmiä, vaatteita ja kenkiä. Pienimmät nuket voivat olla jopa vain alle 10 cm korkeita. Korkeimmat nuket ovat 90 cm eli noin pienen lapsen kokoisia. Hintahaarukka on 100-2000 euroa, riippuen nuken koosta ja sen mukana tulevista tarvikkeista. Aina ei tarvitse ostaa kokonaista nukkea, vaan nukeista on saatavilla pelkästään myös osia, kuten päitä, jalkoja (sorkkia, tassuja yms.) ja tietenkin käsiä. Nukkeja voi hioa ja muokata mieleisikseen. Suomessa ei ole montaakaan pallonivelnukkejen valmistajaa, koska nukentekomateriaali on kallista. Yleensä nuket tilataan ulkomailta, esimerkiksi Koreasta, Kiinasta tai Japanista. Monilla nukkefirmoilla on jälleenmyyjiä Euroopassa, esimerkiksi Espanjassa ja Alankomaissa.

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hartsinuket, eli BJD:t (Ball-jointed Doll) on valmistettu hartsista, ne on pallonivelletty ja niiden sisällä kulkee eräänlainen kuminauha pitämässä jäseniä koossa. Nuket on valmistettu muistuttamaan ihmistä, vaikkakin toiset realistisemmin ja toiset vähemmän realistisesti. Näiden lisäksi on myös eläinnukkeja. Nuket ovat yleensä hyvinkin yksityiskohtaisia ja ovat myös suurimmaksi osaksi anatomisesti korrekteja. Hartsinukkejen nivelet toimivat ja liikkuvat yleensä kuten ihmisen, pallonivelten ansiosta.

Stringaus tarkoittaa hartsinuken sisällä kulkevia kuminauhoja, jotka pitävät nuken koossa. Näitä kuminauhoja on kahdesta kolmeen yhden nuken sisällä, riippuen valmistajasta. Yleisin on kaksi kuminauhaa, joista toinen kulkee päästä nilkkoihin ja toinen kuminauha kulkee ranteesta toiseen nuken sisällä. Nämä nauhat mahdollistavat myös nuken pysymisen pystyssä ja nuken nivelten monipuolisen liikkumisen.

Kuten BJD eli Ball-Jointed Doll -nimityskin kertoo, nämä nuket ovat pallonivellettyjä. Nuken nivelet koostuvat yksinkertaisesti kuopasta ja pallosta, joka muistuttaa ihmisen niveltä. Raajan toisessa päässä on kuoppa tai pallo ja vastaavasti osassa, johon kyseinen raaja niveltyy, on kuoppa tai pallo, jotta osat niveltyisivät siististi toisinaan ja nuken asennot näyttäisivät luonnollisilta.

Käsittely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Face-up" on nuken kasvomeikki, johon sisältyy yleensä kulmakarvat, alaripset, huulet, poskienpunaus ja kasvoihon varjostus. Jotkut harrastajat lisäävät nukkejen kasvoihin myös esimerkiksi maalattuja tatuointeja sekä arpia. Nuken yläripsinä toimivat liimatut tekoripset, joskaan yläripsiä ei aina laiteta nukeille makuasioista johtuen. Faceupin tekemiseen voi käyttää mm. pastelleja, vesivärikyniä, vesivärejä ja muita vesipohjaisia maaleja sekä öljyttömiä ihmisten meikkejä. Tärkeintä on, ettei näissä materiaaleissa ole öljyä, sillä se voi vahingoittaa nuken materiaalia.

Nuken päällystäminen eli "coating" tehdään tähän sopivalla spraylla. Tähän soveltuvat mm. Mr. Super Clear ja Testors sekä Suomestakin saatava GW-lakka. Nuket kannattaa päällystää hidastaakseen ajan kanssa tapahtuvaa nuken materiaalin kellastumista. Päällystäminen auttaa myös nuken face-upin säilymisessä. Face-up ja blushaus onkin syytä päällystää, koska muuten maalit pyyhkiytyvät ja kuluvat ajan kanssa pois. Päällyste ikään kuin kiinnittää pastellit ja maalit nuken pintaan.

"Sandaus" tarkoittaa nuken muottirajojen, kasvojen muodon ja vartalon hiomista mm. hiekkapaperilla. Monissa nukeissa on muottirajat (eng. seamline), jotka ovat tulleet, kun nukke on tehty hartsivalosmuotissa. Monet harrastajat hiovat ne pois nukeiltaan esteettisistä syistä. Jos haluaa customoida nukestaan mahdollisimman persoonallisen näköisen, voi sen kasvonmuotoja muokata hiomalla erilaisiksi. Jos esimerkiksi nuken nenän muoto ei miellytä niin sitä voi muokata hiomalla mieleisekseen. Myös nuken vartaloa voi hioa erimuotoiseksi ja jopa sen sukupuolta voi halutessaan vaihtaa. Hiomiseen olisi syytä käyttää mahdollisimman hienoa hiekkapaperia, ettei nuken pintaan jää näkyviä jälkiä. Hiominen suoritetaan hygieenisissä ja hyvin ilmastoiduissa tiloissa, sillä hartsipöly, jota hioessa syntyy, on myrkyllistälähde tarkemmin? ja vaarallista hengittää.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]