Pullip

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Pullip on noin 30 cm pitkä keräilynukke jonka on luonut eteläkorealainen Cheonsang Cheonha vuonna 2003. Pullipeja markkinoi ensiksi japanilainen Jun Planning, mutta vuodesta 2009 lähtien niitä on markkinoinut korealainen Groove. Pullipit eivät ole leluja, vaan keräilyyn ja kuvaamiseen tarkoitettuja nukkeja.

Pullipilla on silmämekanismi, jonka avulla silmiä voi liikuttaa katsomaan oikealle ja vasemmalle, sulkea ja avata takana olevien nappien avulla. Nuken nivelet liikkuvat ihmisen tavoin. Pullipien vaatteita, peruukkeja ja silmien iiriksiä eli silmäsiruja, sekä meikkejä (engl. eyechips) voi vaihtaa, eli kustomoida. Nuket tulevat automaattisesti meikin kanssa, toisin kuin BJD -nuket, eli jos haluaa nukelleen uniikin meikin, alkuperäinen täytyy ensiksi hioa tai "pestä" pois esimerkiksi isopropyylialkoholilla jota saa apteekeista. Osa harrastajista käyttää asetonitonta kynsilakanpoistoainetta. Pullip-nimi on koreaa ja tarkoittaa lehteä.

Uusia Pullip-nukkeja ilmestyy noin kuukauden välein. Joitakin valmistetaan rajoitettu määrä, esimerkiksi 300 kappaletta. Jokaisella Pullipilla on oma nimi ja erilainen asu, hiukset, meikki ja laatikko. Jotkin nuket esittävät esimerkiksi jotakin manga-, anime-,vocaloid- tai elokuvahahmoa, mutta ne ovat lisenssin takia hieman kalliimpia kuin normaalit nukkejulkaisut. Pullipien hinnat vaihtelevat 70-400e välillä,käytetyn nuken voit saada jopa 30-70e.

Vartalotyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pullipin vartalo on kokenut useita muutoksia. Ensimmäisillä nukeilla oli 1. tyypin vartalo, jossa ruuvit näkyivät ja ensimmäisillä kolmella nukella (Moon, Street ja Wind) oli kaulat, jotka katkesivat helposti. Myöhemmissä julkaisuissa vika korjattiin. 1. tyypin vartalon omaavilla nukeilla on hiukset, joita ei voi vaihtaa, mutta kaikilla myöhemmillä malleilla on peruukit, jotka saa irti.

Vuonna 2004 ilmestyi Pullip nimeltä Venus. Sillä oli erilainen, tyypin 2 vartalo. Siinä ei ollut näkyviä ruuveja, kädet ja jalat pystyi vetämään irti ja sen ylävartalo oli pehmeä. Tällä vartalolla oli realistisemmat mittasuhteet kuin ensimmäisellä. Tyypin 2 vartalo on tähänmennessä julkaistuista Pullip -vartaloista kaikkein parhaiten poseeraavin.

Vuonna 2005 ilmestyivät nuket Lan Ake ja Lan Ai, joilla oli 3. tyypin vartalo. Se oli lapsenomaisempi ja sen ongelmana olivat helposti murtuvat ranteet.

Vuonna 2009 ilmestyi Neo Noir, joka on ensimmäinen Pullip, jolla on 4. tyypin vartalo. Siinä on erilaiset rannenivelet eivätkä ranteet enää halkeile, mutta kädet ja jalat saattavat helposti luiskahtaa irti.

Koska nuken jokaisessa neljässä vartalossa on ollut enemmän tai vähemmän vikoja, niin jotkut harrastajat vaihtavat Obitsu -vartalon nukelleen. Pullipille oikeat koot ovat 27cm ja 25cm. Obitsu poseeraa paremmin, on kestävämpi ja niissä on useampia vaihtoehtoja, sekä se pysyy itsestään pystyssä. Useimmille Pullipeille sopiva Obitsun värivaihtoehto on valkoinen. Välillä Obitsun kaulatapin ruuvi voi katketa. Mutta yleensä Obitsun mukana tulee useampi kaulatappi, joista sopivimmat ovat suurin ja keskikokoinen.

Pullip -tuoteperhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pullip on vain yksi suuresta nukkeperheestä. Pullipilla on pikkuveli nimeltä Isul, ja Pullip-perheeseen kuuluvat lisäksi Pullipin poikaystävä Taeyang, Taeyangin pikkusisko Dal, Dalin luokkatoveri Byul ja Pullipin ex-poikaystävä Namu (valmistus lopetettiin 2005). Lisäksi Pullipeista ja Daleista on mini-versioita, Little Pullip ja Little Dal. Vuonna 2013 perheeseen liittyi taas uusi jäsen, Yeolume. Nuken asema nukkeperheessä on Pullipin tulevaisuuden tytär. Yeolume poikkeaa muista nukkeperheen 1:6 -kokoisista nukeista siten, että sen nivellytys on simppelimpi, ja sen kädet ja jalat ovat kumiset jotenka ne ovat taipuisat. Pullippeja voi tilata nettikaupoista, jotka ovat suunnattuja nukkejen myymiseen. Joissakin maissa on nukkekauppoja joissa myydän Pullippien lisäksi erilaista tavaraa Pullipeille ja muille samankaltaisille nukeille. Suosituimpia nettikauppoja ovat mm. Plasticpop, eBay, Mollamania ja Pullipstyle. Pullipstylestä tilattaessa saatetaan periä tullimaksu, ja tällä tavoin pullipin hankinta voi tulla kalliimmaksi.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]