Pakkalankulma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näkymä Pakkalankulmaan.

Pakkalankulma on Pirkkalan 16. kunnanosa. Se sijaitsee Partolan kauppakeskittymän, Toivion ja Nuolialan muodostaman kolmion välisellä alueella. Pakkalankulmalla asuu noin 500 ihmistä, joista suurin osa Mustimäen alueella.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1912 jo muutamia kymmeniä vuosia toimineen Partolan höyrysahan omistuspohja muutettiin osakepohjaiseksi, ja nimi vaihdettiin Pyhäjärven Sahaksi. Pian tuotanto kasvoi kaksinkertaiseksi ja työntekijämäärä nousi suurimmillaan liki kahteensataan henkilöön. Muutamia vuosia myöhemmin viereen nousi Partolan Kenkätehdas, joka työllisti huippuvuosinaan yli kaksisataa henkilöä. Näistä tekijöistä johtuen Pakkalankulman alueen asutus alkoi muodostua 1920-luvulla mahdollisimman lähelle Pereen teollisuuskeskittymää, lähinnä Pakkalantien ja Elinantien varsille. Seuraavien vuosikymmenten aikana alueen kasvaminen oli erittäin hidasta - ennen 1991 aloitettua laajennusta Pakkalankulmalla oli vain 30 omakotitaloa.

Onnettomuuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lentokentän sijainti lähellä Pakkalankulman aluetta oli tuottanut vuosikymmenten saatossa ongelmia. 1960-luvulla pienkoneen lentäjä joutui tekemään pakkolaskun Pakkalantien varressa sijaitsevalle pellolle. Vuonna 2003 samalla pellolla järjestettiin mittava harjoitus, jossa demonstoroitiin onnettomuuteen joutuneen lentokoneen tulipaloa. Harjoitukseen osallistui kymmeniä vapaaehtoistyöntekijöitä sekä runsaasti pelastushenkilökuntaa ja -kalustoa. Talvisodan aikana Pakkalankulmaa pommitettiin ajoittain ankarasti, mutta henkilövahingoilta vältyttiin.

Pakkalankulma yleisesti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauppatoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiettävästi Pakkalankulman ainoa kauppa ennen markettien tuloa oli Evald Parkkisen vuonna 1935 perustama kauppa Pakkalantien alkupäässä. Parkkinen lopetti kaupan 1939. Alueen laajentumisen alettua 1990-luvun alussa Kaartotien varteen perustettiin Partolan Kukkatalo. Saksalainen halpakauppaketju Lidl aloitti kauppatoiminnan samalla kadulla 2000-luvulla. Pakkalankulman asukkaat ovat järjestäneet satunnaisesti myyjäisiä.

Pakkalantien varrella toimi ennen sota-aikaa ainoa alueen teollisuusrakennus, paperipussitehdas.

Koulut ja päiväkoti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pakkalankulman lapset käyvät ala-asteen pääsääntöisesti Nuolialan koulussa. Raja leikkaa asuntoalueen kahtia niin, että muutamat taloudet kuuluvat Toivion koulupiirin vaikutusalueeseen. Pakkalankulmalla on oma päiväkoti, 1998 perustettu Pakkalanlyhty.

Urheilukentät ja leikkipuistot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talvisin jäädytettävä Mustimäen pienpallokenttä on Pakkalankulman ainoa urheilupaikka. Kesäisin alueella voi pelata jalkapalloa. Pakkalankulmalla on kaksi leikkipuistoa, molemmat 1991 valmistuneen Mustimäen alueella.

Nykyhetki ja tulevaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1991 laajennus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pirkkalan kasvun alettua 90-luvun alkupuolella myös Pakkalankulmalla aloitettiin mittavat asuinalueen rakennustyöt. Ennestään alueella sijainneiden omakotitalojen lisäksi Nuolialantien varteen valmistui kolme kerrostaloa. Pakkalantien varteen rakennettiin useita rivi- ja paritaloja. Laajentuminen ei jäänyt kuitenkaan tähän, sillä erityisesti Mustimäen alueelle on noussut vuosittain taisesti uusia omakotitaloja. Myös Partolan Kukkatalon viereen on suunniteltu mittavaa kerrostalojen rakennushanketta.

Tulevaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keväällä 2007 tehtiin luonnos Naistenmatkantien ja Kaartotien väliselle alueelle kaavoitettujen toimisto- ja liikerakennusten kaavan muuttamisesta asuinkerrostalualueeksi. Kaavaehdotus oli nähtävillä seuraavana keväänä. Rakennustyöt alueella aloitetaan aikaisintaan vuoden kuluttua.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]