Orlan-luokan taisteluristeilijä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kirov-luokan taisteluristeilijä Frunze merellä.

Projekt 1144 Orlan (merikotka) -luokan, tai Kirov-luokan, ydinkäyttöiset ohjusristeilijät ovat Venäjän laivaston suurimpia ja voimakkaimpia sotalaivoja. Ne toimitettiin alun perin Neuvostoliiton laivastolle.

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäjän laivasto nimittää aluksia atomikäyttöisiksi ohjusristeilijöiksi (ven. атомный ракетный крейсер). Joissain yhteyksissä niitä on nimitetty "taisteluristeilijöiksi" aluksen koon mukaan. Länsimaissa aluksista käytetään yleensä nimitystä Kirov-luokka ensimmäisen aluksen mukaan.

Alukset vastaavat 252 metrin pituudeltaan toisen maailmansodan taistelulaivaa tai taisteluristeilijää, ja jäävät toiseksi vain lentotukialuksille, mutta 24 300 tonnin uppoumaltaan ne ovat huomattavasti taisteluristeilijää pienempiä. (Vrt. HMS Hood, 262,3 metriä ja 48 360 tonnia). Etupäässä tähän on syynä panssaroinnin puuttuminen.

Aluksien pääaseistus on 20 P-700 Granit-ohjusta (NATO: SS-N-19 Shipwreck) pääkannen alla. Lisäksi aluksissa on vahva ilmapuolustus, 12x8 (yht 96) pitkän matkan S-300-ohjusta ja kaksi Osa-MA -laukaisinta, joihin on 40 ohjusta. Ensimmäisissä aluksissa oli kahdeksan 30 mm AK-630-lähi-CIWS-tykkiä, jotka myöhemmissä aluksissa korvattiin CADS-N-1 Kaštanilla.

Tykkiaseistuksena on 130mm AK-130 (paitsi Kirov) ja sukellusveneentorjuntaan kymmenen 533 mm torpedoputkea ja Udav-1 ja RBU-1000 -syvyysraketinheittimet.

Neljästä rakennetusta aluksesta vain Pietari Suuri on käytössä. Amiraali Nakhimov on peruskorjauksessa ja suunnitelmien mukaan aluksen pitäisi palata palvelukseen 2012. Venäjä suunnittelee myös Amiraali Lazarevin peruskorjausta, mutta sen toteutuminen ei ole varmaa. [1]

Alukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla ja lähteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]