Orion (avaruusalus)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Orion-avaruusalus, jossa on kartiomainen paluukapseli ja ns. huoltomoduuli.

Orion-avaruusalus (aiemmin Crew Exploration Vehicle, CEV) oli NASAn avaruussukkulan korvaajaksi 2000-luvulla kehittämä miehitetty avaruusalus[1]. Orion-kehitysohjelma korvasi vuoden 2003 alussa Columbia-sukkulan tuhoutumisen jälkeen aiemmin käynnistetyn NASAn Orbital Space Plane (OSP) kehitysohjelman. Ohjelma peruutettiin 2011.

Orionia kehitettiin NASAn Project Constellationissa, joka on osa presidentti G.W.Bushin 14. tammikuuta 2005 televisiopuheessaan julkistamaa Vision for Space Exploration-ohjelmaa.

Talous, aikataulu, politiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjelman suunnitelman mukaan Orionin oli tarkoitus olla valmis testaukseen vuonna 2008 ja lentovalmis vuonna 2014. Sukkuloiden käyttö lopettiin vuoden 2011 loppuun mennessä.[2] Orion-aluksen rakettimoottoreita on testattu vuoteen 2009 mennessä, mutta Orion olisi ollut ilmeisesti käytössä vasta vuonna 2016, jolloin usean vuoden ajan ainoastaan venäläinen Sojuz-avaruusalus vie ihmisiä ISS-avaruusasemalle. Lockheed kaavaili vuoden 2011 lopussa tekevänsä miehittämättömän Orion-koelennon vuonna 2013 vaikka tätä varten ei ollut allokoitu varoja NASAn budjetissa. [3] Vuoden 2011 maaliskuussa Yhdysvaltain liittovaltion senaatti aikoi rahoittaa Orionin kehitystä 1,2 miljardilla dollarilla. [4]

Aluksen rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuuta kohti lähtevä raketti-avaruusalus-yhdistelmä, jossa on maasta irrottautumisvaihe EDS, Orion-kapseli ja Altair-kuulaskeutuja.
Orion-kapseli ja Altair-kuulaskeutuja.
Pelkkä Orion-alus Kuuta kiertävällä radalla, taiteilijan näkemys.

Orionin perusrakenteet muistuttavat Apollo-kapselia, mutta kooltaan Orion on sitä paljon suurempi. Siihen mahtuu kuuden hengen miehistö. Sen tyhjäpaino on 12 000 kg eli kaksi kertaa Apollon komentomoduulin verran. Sen pääosat ovat

Kuuhun lennettäessä alus laukaistaan maasta kahdessa osassa. Voimakas Ares V vie avaruuteen kuulaskeutujan ja matkaan tarvittavat rakettivaiheet. Pienemmällä Ares I:llä laukaistaan Orion-miehistökapseli. Ratkaisua perustellaan miehistön turvallisuudella. Vaarallisimmat hetket ovat laukaisun yhteydessä - pienempi määrä polttoainetta vähentää riskiä. Kahdella laukaisulla toteutettava avaruudessa koottava Kuu-alus oli eräs skenaario myös Apollo-ohjelmassa 1960-luvun alussa, silloin perusteena oli kantoraketin nostokyky, joka ratkaistiin rakentamalla erittäin suuri kantoraketti, jollaista NASA ei tällä kertaa kehitä. Siksi kuulentojen kohdalla kahden laukaisun tekniikka on myös pakon sanelema.

Maahan kapseli palaa laskuvarjojen varassa. Toisin kuin Apollo-kapselit jotka laskeutuivat Tyyneen valtamereen, Orion laskeutuisi maan pinnalle samaan tapaan kuten venäläiset Sojuz-avaruusalukset. Mahdollisia laskeutumispaikkoja ovat esimerkiksi Edwards Air Force Base Kaliforniassa, Carson Flats Nevadassa tai Moses Lake Washingtonin osavaltiossa. Maahanpaluun jälkeen paluukapseli kunnostetaan uutta lentoa varten. Samaa kapselia suunnitellaan käytettäväksi noin 10 lennon ajan. Ennen uutta lentoa mm. paluukapselin lämpökilpi vaihdetaan uuteen.

Projektin tilanne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Orion-aluksen räjäytyskaavio.

Elokuussa 2005 NASAn hahmotelma Orionista oli Apollo-kapselin kaltainen. Kuualuksen suunnittelu alkaa vasta avaruussukkulan käytöstä poiston jälkeen - se on valmis vuonna 2018. Floridalaisen Sentinel-sanomalehden mukaan miehitetyn kuulento-ohjelman kustannukset ovat vuoteen 2025 mennessä 217 miljardia dollaria.

Tarjouskilpa Orionista suunnittelusta on ratkennut. 13. kesäkuuta 2005 NASA aloitti kaksi rinnakkaista projektia. Niitä toteuttavat:

 • Northrop Grumman yhdessä Boeingin kanssa suunnittelee Spiral One-alusta. Muita projektin osallistujia ovat italialainen Alenia Spazio, ARES Corporation, Charles Stark Draper Laboratory ja United Space Alliance.
 • Lockheed Martin yhdessä eurooppalaisen EADSin kanssa suunnittelee toista versiota. Muita projektin osanottajia ovat United Space Alliance, Honeywell, Orbital Sciences Corporation, Hamilton Sundstrand ja Wyle Laboratories.

31. elokuuta 2006 NASA päätti tilata aluksen Lockheed Martin -yhtiöltä.[5]

Euroopan rooli näytti vuonna 2005 tulevan paljon suuremmaksi kuin avaruussukkulan kehittämisessä. Sukkulan kehitystyössä ei ollut mukana lainkaan eurooppalaisia osapuolia ellei tällaisiksi katsota Wernher von Braunia ja hänen vuonna 1945 Yhdysvaltoihin siirrettyjä saksalaisia raketti-insinöörejään. Vuoteen 2010 mennessa ei ESA ole lainkaan keskustellut Orionin mahdollisen eurooppalaisesta työosuudesta.

NASAn peruni Orionin kehitystyön vuonna 2011. Vuoden 2010 aikana etenkin floridalaiset poliitikot ovat lobanneet sen puolesta, että Orion kehitettäisiin ISS:n pelastautumisalukseksi, mutta sekin maksaa yli 7 miljardia dollaria ja kehitystyö vie vähintään viisi vuotta. [6] Lockheed-Martin väitti kesäkuussa 2010 julkisesti pystyväns toteuttamaan Orion-pelastusaluksen 4,5-5,5 miljardilla dollarilla, jos NASAn laatukriteereitä ei tarvitse täysin noudattaa eikä raportoida NASAlla projektinhallinnon vaatimusten mukaan. [7] Samaan aikaa osa yhdysvaltalaisista poliitikoista on alkanut haastaa koko Constellation-ohjelman peruuttamista etsien juridisia perusteita. Obaman hallinto leikkaa samaan aikaan 100 miljoonaa dollaria NASAn budjetista työllisyyden auttamiseen. [8]

Aikataulu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NASAn alkuperäinen aikataulu Orionin kehittämiseksi on 2010-luvulla pettänyt. Vuoden 2009 lopussa Orionin kehitys oli 1-2 vuotta myöhässä aikataulusta, Kuu- ja Mars-lentojen kohdalla viiveet ovat suurempia ja ohjelma toteutus päätetty lopettaa vuonna 2010, mutta jatkuu ainakin alkuvuoden 2011. Helmikuussa 2011 Lockheed-Martin on saanut avaruuskapselin rakennemalli valmiiksi, siihen integroidaan alkuvuonna 2011 lämmönsäätöelementit, jonka jälkeen se menee värähtely- ja tyhjiötesteihin. [9]

 • 2006–2007 — avaruusaluksen konfiguraation valinta ja esisuunnittelu
 • 28. lokakuuta 2009 Ares I-X. Ares I-raketin ensimmäisen vaiheen testilento.
 • 2009 — Pad Abort 1-testi - eli miehittämätön keskeytetyn laukaisun testaus. Tätä ei ole tehty alkuperäisen aikataulun puitteissa.
 • 2009 - AA-1 eli Ascent Abort-1 - transsooninen miehittämätön keskeytetty lento avaruuteen - tätä ei ole tehty aikataulun puitteissa.
 • 2010, kevät — PA-2 eli miehittämätön keskeytetyn laukaisun testaus. Testi on myöhässä.
 • 2010, elokuu — AA-2 eli miehittämätön keskeytetty lento avaruuteen (suurimman dynaamisen paineen nopeudella). Tämä ei tapahtunut vuoden 2011 alkuun mennessä.
 • 2011, helmikuu — AA-3 eli miehittämätön keskeytetty lento avaruuteen (matalan lentokorkeuden testi, jossa alus alkaa pyöriä) Tämä ei tapahtunut vuoden 2011 alkuun mennessä.
 • 2012, syyskuu — Ares I-Y miehittämätön keskeytetty lento avaruuteen (lento stratosfääriin asti)
 • 2014 — ensimmäinen miehittämätön Orionin lento matalalle maan kiertoradalle
 • 2015 — ensimmäinen miehitetty lento matalalle kiertoradalle
 • 2015–2018 — ensimmäinen miehittämätön Altairin lento
 • 2016–2018 - ensimmäinen Altairin miehitetty lento
 • 2019 ensimmäinen miehitetty laskeutuminen kuuhun käyttäen Orion/Altair-aluksia
 • 2020 Mars-lentojen suunnittelukatselmus
 • 2031 Mars-lentojen aikataulusta päättäminen

Ohjelman arviointi vuonna 2009[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

8. syyskuuta 2009 NASAn miehiettyjen lentojen tulevaa rahoitusta arviova "Human Space Flight Plans Committee"-komitea jätti Yhdysvaltain hallitukselle raporttinsa. Johtopäätös oli, että ISS-avaruusaluksen käyttöön, Sukkuloiden korvaajien kehittämiseen, miehitettyyn kuulentoon ja mahdollisiin miehitettyihin lentoihin Marsiin [10] [11] rahoitusta tarvitaan paljon enemmän kuin oli aiemmin arveltu, eli teollisuuden kehitystyön kustannusylitykset ovat suurempia kuin nykyinen budjetti sietää, ja ohjelma toteutuu hitaammin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Orion-projekti oli yhdysvaltalainen 1960-luvun alkupuolen projekti, jonka tarkoitus oli luoda ydinkäyttöinen kantoraketti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Orion (avaruusalus).