Nooan arkin etsintä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ararat (39°42′N, 44°17′E) satelliittikuvassa. Korkein huippu kuvan keskellä.

Nooan arkin etsintä on Raamatussa kuvatun Nooan arkin etsintää. Jotkut uskovat, että Nooan arkin jäänteitä olisi yhä löydettävissä Araratilta tai sen lähistöiltä. Nooan arkin jäänteitä on etsitty ainakin noin vuoden 300 jaa. aikoihin eläneen Eusebiuksen ajoista lähtien. Etsijöinä on ollut juutalaisia, kristittyjä ja muslimeja, joiden pyhien kirjojen joukossa on Vanha Testamentti, joka mainitsee Nooan arkin. On moneen otteeseen huhuttu tai väitetty Nooan arkin löytyneen Araratilta tai sitä ympäröiviltä vuorilta.lähde tarkemmin? Yksikään väite ei ole saanut kiistatonta yksimielistä kannatusta vaikkapa kristittyjen parissa.lähde? Varsinkin ateistiset arkeologit pitävät harrastelijamaista Nooan arkin etsimistä ajan haaskuuna.kenen mukaan?

Nooan arkkia etsimässä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esimerkiksi vuonna 1876 tutkimusmatkailija James Bryce väitti löytäneensä Araratilta puurajan yläpuolelta puuta, joka oli hänen mielestään arkin osa.lähde tarkemmin? Muutamat Araratilla kiipeilleet ovat väittäneet nähneensä arkin 1900-luvulla. Fernand Navarra väitti löytäneensä Nooan arkin palan Araratilta vuonna 1955, mutta ajoitusten mukaan puupala on tuoreempi, ja läheisten kyläläisten mukaan Navarra kuljetti puupalan ylös vuorelle.lähde? Muiden kertoman mukaan Navarra yritti ennen lähtöään ostaa USA:sta hyvin vanhaa hirttä.lähde? Navarra kirjoitti kokemuksistaan hänelle toimeentulon taanneen kirjan, jonka pohjalta SEARCH-niminen ryhmä koetti etsiä arkkia 1960-luvun lopulla[1].

Tunnetuin Nooan arkiksi väitetty kohde lienee 1948 maanjäristyksessä paljastunut Masherin rinteessä oleva maahan hautautunutta laivaa muistuttava Durupinarin löytö, joka ei sijaitse Araratilla. Sen tutkija Ron Wyatt on kiistelty monia Raamatun kohteita löytänyt amatööriarkeologi, ja kiista siitä onko Nooan arkki tässä, jatkuu yhä. Vuonna 1949 Yhdysvaltain tiedustelukone kuvasi läheltä Araratin huippua Araratin anomalian, jota ei saa sotkea Durupinarin muodostumaan.

1980-luvulla astronautti James Irwin etsi kahteen otteeseen Nooan arkkia Araratin huipulta, mutta turhaan.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tim Lahaye, John Morris: "Nooan arkki löydetty" Kuva ja sana 1978.
  • Seppo Tuominen, Pentti Kinnunen: Nooan arkki.