Nikolai Trubetzkoy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nikolai Trubetzkoy

Ruhtinas N. S. Trubetzkoy (Nikolai Sergejevitš Trubetskoi[1]; ven. князь Николай Сергеевич Трубецкой, 16. huhtikuuta (J: 4. huhtikuuta) 1890 Moskova, Venäjä25. kesäkuuta 1938 Wien, Itävalta) oli venäläissyntyinen kielitieteilijä, etnologi ja eurasianisti.[2]

Trubetzkoy oli Prahan kielitieteellisen piirin tärkeimpiä jäseniä, ja hänet mainitaan usein nykyaikaisen fonologian perustajaksi. Varsinkin hänen postuumisti julkaistulla kirjallaan Grundzüge der Phonologie on ollut huomattava vaikutus myöhempään kielentutkimukseen.

Trubetzkoy kirjoitti Sofiassa sivilisaatioita käsitelleen kirjoitelman, joka julkaistiin vuonna 1920 nimellä Eurooppa ja ihmiskunta. Hän oli paennut Neuvosto-Venäjältä Bulgariaan samana vuonna. Kirjoitelman aihe oli romaanis-germaanisen sivilisaation turmiolliset vaikutukset muihin kansoihin. Kirjoitelman julkaiseminen oli lähtölaukaus poliittis-filosofiselle liikkeelle, jota alettiin kutsua eurasianismiksi. Trubetzkoy erosi eurasianistisesta liikkeestä 1920-luvun lopulla ideologisista ja ammatillisista syistä.[2]

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Grundzüge der Phonologie.Travaux du Cercle Linguistique de Prague 7, 1939. Englanninnos: Principles of Phonology. Translated by Christiane A. M. Baltaxe. Berkeley & Los Angeles, CA: University of California Press, 1969.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kirjoittaessan latinalaisilla aakkosilla hän itse käytti nimestään yleensä saksan kielen mukaista translitterointia "Trubetzkoy". Hän myös kirjoitti huomattavan osan tuotannostaan juuri saksaksi.
  2. a b Jangfeldt, Bengt: Venäjä. Aatteet ja ideat Pietari Suuresta Putiniin, s. 128-140. Siltala, 2022. ISBN 978-952-388-137-2.