Myrsky (Giorgione)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Myrsky
La Tempesta
Nimi Myrsky
La Tempesta
Tekijä Giorgione
Valmistumisvuosi noin 1508
Taiteenlaji Öljy kankaalle, renessanssin taide
Korkeus 83 cm
Leveys 73 cm
Sijainti Gallerie dell'Accademia
Paikkakunta Venetsia

Myrsky (ital. La Tempesta) on renessanssin maalarin Giorgionen maalaus vuosien 1506 ja 1508 väliltä. Maalauksen tilasi venetsialainen Gabriele Vendramin. Maalaus on sijoitettu Gallerie dell’Accademiaan Venetsiaan. Teos on saanut Myrsky-nimen myöhemmin.lähde?

Maalaus kuvaa idyllistä maisemaa, näkyvissä on joki, puita, raunioita ja kaupunkia. Taivaalla on tummia pilviä ja salamanisku. Maalauksen oikeassa reunassa on lasta imettävä nainen. Naisen imetysasento on tavallisesta poikkeava, lapsi ei ole äitinsä sylissä vaan hänen vieressään. Alastomalla naisella on hartioidensa päällä valkoinen vaate, joka saattaa viitata puhtauteen ja viattomuuteen. Toisaalta naisen rehevät rinnat ja vatsa, samoin kuin imettäminen todennäköisesti edustavat hedelmällisyyttä. Naisen kuvaus viittaa myös neitsyt Mariaan.lähde?

Vasemmalla seisoo kontrapostossa mies, jonka kädessä on pitkä sauva. Mies hymyilee ja katsoo oikealle, muttei näytä katsovan naista. Mies saattaa olla sotilas, paimen tai mustalainen. Röntgentutkimusten mukaan miehen tilalla oli alun perin alaston naishahmo. Miehen takana on pylväitä, jotka viittaavat voimaan ja pysyvyyteen, mutta pylväät ovat keskeltä poikki, mikä tavallisesti on kuoleman symboli. Oikealla katon päällä seisoo haikara, joka toisinaan kuvaa vanhempien rakkautta lapseensa.lähde?

Maalauksen taustamaisemassa on myrskyn enteitä. Värit ovat hillittyjä ja valaistus on pehmeä. Väreistä vihreät ja siniset sävyt hallitsevat kuvaa. Maisema ei ole pelkkä tausta, sillä on ollut osansa varhaisen maisemamaalaustaiteen kehityksessä.[1] Maalauksen tunnelma on hiljainen.kenen mukaan?

Maalauksen on tulkittu kuvaavan pakoa Egyptiin. Se on nähty myös klassisen mytologian kohtauksena, joka kuvaa Parista ja hänen ensimmäistä vaimoaan tai antiikin Kreikan pastoraalikohtausta. Italialaisen Salvatore Settisin mukaan taustalla oleva kaupunki kuvaisi paratiisia, ja henkilöt ovat Aatami ja Eeva. Lapsi on Kain. Salamointi edustaa jumalaa, joka on juuri karkottanut pariskunnan Eedenistä.[1] Katkenneet pylväät edustaisivat tällöin alkusyntiä. Erään tulkinnan mukaan maalaus voi olla jopa alkemistisen kullan valmistuksen allegoria.lähde?

Myrskyn katsotaan vaikuttaneen Manet’n maalaukseen Aamiainen ruohikolla.[2]

Myrsky kirjallisuudessa ja elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Büttner, Nils (2006). Landscape Painting: A History. New York: Abbeville Press Publishers, 74–77. ISBN 0-7892-0902-0. 
  2. Rewald, John,The History of Impressionism, The Museum of Modern Art, 4. korjattu p. 1973, s. 85. ISBN 0-87070-369-2.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Settis, Salvatore: La tempesta interpretata. Giorgione, i committenti il soggetto, Einaudi, 1978. (italiaksi)
  • Belting, Hans: Exil in Arkadien. Giorgiones Tempestà in neuerer Sicht - Meisterwerke der Malerei. Leipzig: Reclam, 2001. ISBN 3-379-20013-1. (saksaksi)
  • Nichols, Tom: Giorgione’s Ambiguity. London: Reaktion Books, 2020. ISBN 978-1-789-14297-6. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]