Mutesiafrikanmahonki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mutesiafrikanmahonki
Uhanalaisuusluokitus

Silmälläpidettävä [1]

Silmälläpidettävä

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Sapindales
Heimo: Mahonkikasvit Meliaceae
Suku: Afrikanmahongit Entandrophragma
Laji: delevoyi
Kaksiosainen nimi

Entandrophragma delevoyi
De Wild.

Katso myös

  Mutesiafrikanmahonki Wikispeciesissä

Mutesiafrikanmahonki (Entandrophragma delevoyi) on mahonkikasvien (Meliaceae) heimoon, afrikanmahonkien (Entandrophragma) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on lähes ainavihanta puulaji, joka voi kasvaa 27–35 metriä korkeaksi. Puun runko on suora sekä lieriömäinen ja se voi olla halkaisijaltaan 1,5 metriä. Runko voi olla oksaton aina 20 metrin korkeuteen asti. Latvus on muodoltaan pyöreä. Puun kuori on sileää sekä harmaanruskeaa ja se hilseilee irti epäsäännöllisenmuotoisina paloina.

Mutesiafrikanmahonki kasvaa kuivissa ainavihannissa metsiköissä sekä jokien varsilla 1200–1675 metrin korkeudella merenpinnasta. Mutesiafrikanmahonkia tavataan usein yhdessä rohtomobolan (Parinari excelsa) sekä guineanjambolaanin (Syzygium guineense) kanssa. Mutesiafrikanmahonki kasvaa luonnossa Kongon demokraattisen tasavallan kaakkoisosissa, Tansaniassa ja Sambiassa.

Mutesiafrikanmahonkia käytetään paikallisesti puutavarana talojen rakentamiseen. Lisäksi puuta on käytetty polttopuuna sekä puuhiilen valmistukseen ja istutettu koristepuuksi tuomaan varjoa sekä teiden varsille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hills, R.: Entandrophragma delevoyi IUCN Red List of Threatened Species. Version 2023-1. 2023. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 31.1.2024. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]