Morris

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee sarjakuvataiteilijaa. Nimen muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla.
Morris - Maurice De Bevere.jpg

Maurice de Bevere (1. joulukuuta 1923 Kortrijk, Belgia16. heinäkuuta 2001 Bryssel) joka tunnetaan paremmin nimellä Morris, oli belgialainen sarjakuvantekijä ja Lucky Luken luoja. Hänen taiteilijanimensä on johdettu etunimestä, joka lausutaan "moris".

Morris aloitti piirtäjänuransa pienellä ja lyhytikäisellä CBA-animaatiostudiolla, missä hän tapasi Peyon ja André Franquinin.

Vuonna 1947 Morris loi Lucky Luken Spirou-sarjakuvalehteen.[1] Spirou-lehdessä Jijé, André Franquin, Morris ja Will tunnettiin ns. "neljän koplana". Heidän kehittämäänsä tyyliä alettiin myöhemmin kutsua Marcinellen koulukunnaksi. Marcinelle oli yksi Brysselin esikaupunkialueista, jossa Spiroun kustantaja Dupuis siihen aikaan sijaitsi.

Lucky Luke on yksinäinen cowboy, joka kiertelee villissä lännessä auttaen hädänalaisia apunaan uskollinen ratsunsa Jolly Jumper. Lucky Luken hahmon esikuvana väitetään olleen Morrisin vuokraemännän, joka poltti tupakkaa ja hyräili laulua I'm Lonely Tonight. Sankarin nimen Morris halusi amerikkalaishenkisen sointuvaksi Donald Duckin (Aku Ankka) tyyliin. Lukea uskollisesti seuraavan typeryskoiran, Rantanplanin, nimi taas muistuttaa huomattavaissa määrin Amerikkalaisen tv-tähden, Rin Tin Tinin, nimeä.

Ensimmäiset 31 Lucky Luke -seikkailua julkaistiin Dupuis-kustantamon Spiroussa, mutta viimein Morris jätti Dupuis'n ja siirtyi Dargaudin Pilote-lehteen (vaihto tapahtui tarinoiden Postivaunut ja Arkajalka välillä vuonna 1968).

Morris matkusteli Yhdysvalloissa työtovereittensa Jijén ja André Franquin kanssa asuen siellä kuusi vuotta, jolloin hän keräsi lisää aineistoa sankarinsa seikkailuja varten. Siellä hän kohtasi myös Jack Davisin ja Harvey Kurtzmanin, MAD-lehden perustajat.[2]

Silloin hän tapasi myös René Goscinnyn, ranskalaisen sarjakuvakirjoittajan (Asterix), joka kirjoitti monet parhaista Lucky Luke -tarinoista ennen kuolemaansa 1977.

Toisin kuin monet kollegansa, Morris ei tehnyt useita eri sarjoja, vaikka hän tekikin paljon tarinakuvituksia 1940- ja 1950-luvulla. 1990-luvulla hän irrotti Lucky Lukesta omaksi sarjakseen Rantanplanin, lännen tyhmimmän koiran.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]